Obligatorisk kaloriemærkning nødvendig
Fastfood, cafémad, takeaway og to go-kaffe fylder mere og mere i danskernes hverdag, men det er umuligt at gennemskue kalorieindholdet. EU har bestemt, at fødevarer i europæiske supermarkeder bl.a. skal oplyse kalorieindholdet. Samme nemme adgang til den oplysning på fastfood og takeaway er endnu ikke et krav, og det er op til de enkelte EU-lande at indføre obligatorisk kaloriemærkning.
Det vil tre danske sundhedsorganisationer nu arbejde for. De har i flere år forsøgt for at få kæderne til at indføre Truende udvikling i overvægtmærkningen på frivillig basis og har udarbejdet guidelines for kaloriemærkning.
Truende udvikling i overvægtEn YouGov-undersøgelse fra juli 2018 viser, at flere end seks ud af 10 danskere ønsker kaloriemærkning. Omtrent samme antal vurderer, at mærkningen i høj grad kunne hjælpe dem til at takke nej til forsøg på mersalg. Det understøtter ifølge Diabetesforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen behovet for at gøre det til en forbrugerret at kunne se kalorieindholdet i de forskellige mad- og drikkevarer, så det er åbenlyst, hvor mange kalorier der er i den mad, de køber.
Udover presset fra sundhedsorganisationerne er der også politisk opbakning til at få gennemført en obligatorisk kaloriemærkning fra bl.a. Socialdemokratiet og Alternativet. Sidstnævnte fremsætter i nær fremtid beslutningsforslag i Folketinget om obligatorisk kaloriemærkning.
Kaloriemærkning er en tydelig og entydig sammenhæng mellem produkt, pris og kalorieindhold dér, hvor kunderne beslutter sig, fx på menutavler, menukort og app’s. Mærkningen fremhæves af bl.a. WHO som et kost-effektivt tiltag i forebyggelse af overvægt og bruges allerede i en række lande, bl.a. USA, England og Australien. Der er solid dokumentation for, at kaloriemærkning får kunderne til at vælge færre kalorier. Med indførelse af kaloriemærkning ses også et øget udbud af mad med færre kalorier, i mindre portioner eller sundere sammensætning af menuerne.
-----------------------------------------------------------------------------------
Fakta
YouGov-undersøgelsen er gennemført som online interview i juli 2018 for Forbrugerrådet Tænk. Den omfatter 505 unge 17-25 år og 808 kvinder og mænd 26+ år og er repræsentativ for hver aldersgruppe for køn, alder, geografi og uddannelse.
Mersalg er salgstricks, som har til formål at få kunderne til at købe mere, end de havde planlagt. Det kan være supersizing eller flerstykstilbud, hvor man får en meget større mængde (og mange flere kalorier) for en beskeden merpris.
Nøgleord
Kontakter
Kontakt presserådgiver i Kræftens Bekæmpelse Lise Bondesen, tlf. 31 32 63 53
Links
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Ny rekord: Over 400.000 mennesker i Danmark lever med og efter kræft25.6.2025 06:00:10 CEST | Pressemeddelelse
For mange er senfølger invaliderende - klinikker skal forbedre livskvaliteten.
Nye tal: 6 ud af 10 danskere bliver solskoldet på ferien22.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi beskytter os ikke godt nok mod solen, når vi rejser sydpå, viser ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
Nye beregninger bør genstarte debat om dyrere cigaretter7.6.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at dyrere cigaretter koster staten langt mindre end hidtil antaget.
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner6.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Men det betaler sig, for forskning viser, at aftaler om alkohol virker.
Rejsegilde i Nuuk: Kræftpatienter i Grønland får deres eget hus31.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt rådgivningshus skal give kræftramte i Grønland tryghed og viden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum