Nyt værktøj til pædagoger: Forebyg kaos i daginstitutioner med PUX

Morgenrod i gaberoben, uro og larm på legepladsen, for mange små kokke i køkkenet.
Det er dagligdagen for mange pædagoger. Men nu kan et nyt forskningsbaseret værktøj være med til at sætte fokus på, tale om og dermed forebygge de urolige og nogle gange direkte kaotiske situationer.
- Vi ved, at pædagoger har både høje fysiske og mentale krav i arbejdet og et stigende problem med mentale sundhedsudfordringer. PUX-værktøjet skal hjælpe dem ud af nogle af de dagligdagssituationer, der presser dem i hverdagen, siger Annette Meng, der er forsker på NFA og projektleder i udviklingen af PUX-værktøjet.
PUX-værktøjet er udviklet i tæt samarbejde med daginstitutioner, og to institutioner har allerede afprøvet det færdige værktøj og oplevede, at det har gjort en reel forskel:
- ”Det aflaster mere os alle sammen. Der er nogle situationer, der er kommet mere styr på det, så vi ikke stresser rundt og bliver uenige.” (pædagog)
- ”Det gør, at vi får snakket om flere små problemstillinger, inden de bliver store. Selvom man måske inden tænkte, at det gør vi allerede, eller det kan vi. Men det har gjort en forskel.” (pædagog)
- ”Jeg tror, mine medarbejdere har fået en ro ud af det ved at kunne ændre lidt på nogle ting til det bedre.” (leder)
Øget fokus på trivsel
Ifølge BUPL kommer vi til at mangle op mod 14.000 pædagoger i 2030. Det skyldes bl.a. et stigende børnetal, færre der bliver uddannet til pædagog og i øvrigt rekrutteringsproblemer i branchen. Derfor er det også afgørende at understøtte pædagogernes trivsel, så flere fortsætter som pædagoger.
- Pædagoger sætter ofte børnene først og sætter sig selv til siden. Med PUX kan pædagogerne sætte fokus på deres egen trivsel og dermed i sidste ende være der bedre for børnene, siger Annette Meng.
(P)rioritere opgaver, (U)dnytte ressourcer og e(X)terne ressourcer
Med tre enkle perspektiver og en række spørgsmål kan pædagogerne gennemgå en konkret situation, og undersøge, om der er mulige løsninger eller ændringer, der kan gøre situationen mindre presset eller uoverskuelig:
Prioritere opgaver
- Kan vi undlade hele/dele af opgaven?
- Kan hele/dele af opgaven flyttes til et bedre tidspunkt?
Udnytte ressourcer
- Udnytter vi, at vi er, dem vi er, bedst muligt?
- Har vi de nødvendige kompetencer til at løse opgaven?
- Passer vi på kroppen, når vi løser opgaven?
EXterne ressourcer
- Kan vi bruge hjælpemidler eller andet, der letter opgaven?
- Er der andre, der kan hjælpe os?
Projektet er økonomisk støttet af Velliv Foreningen og løber frem til juni 2023.
Kontakter
Line FlatauKommunikationskonsulentDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:60191512lfl@nfa.dkAnnette MengForskerDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Tlf:20 26 86 58ame@nfa.dkBilleder
Links
Information om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Lersø Parkallé 105
2100 København Ø
39 16 52 00http://www.nfa.dk
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler og uddanner og bidrager dermed til at udvikle et sundt og sikkert arbejdsmiljø i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Dårligt indførte ændringer på arbejdspladsen kan få tanker om pension til at spire11.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Knap hver fjerde senior, der har oplevet organisationsændringer på sin arbejdsplads, har haft overvejelser om tidligere pensionering. Det viser en ny undersøgelse.
Udvikling og anerkendelse holder Europas ældre i arbejde efter pensionsalderen17.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et omfattende studie på tværs af 26 europæiske lande viser, at anerkendelse i arbejdet og mulighed for faglig udvikling får seniorer til at arbejde efter pensionsalderen, mens tidspres og manglende udsigter til forfremmelse har den modsatte effekt.
Ny forskningschef på NFA: Vores forskning skal være anvendelig og gøre en forskel6.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Jens Olav Dahlgaard skal lede forskning i psykisk arbejdsmiljø og sikkerhed på NFA.
Bliver seniorerne længere på arbejdsmarkedet, hvis deres ønsker om fleksibilitet og godt arbejdsmiljø opfyldes?4.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv har siden 2018 undersøgt og fundet veje til at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Nu er projektet blevet forlænget med to år, og i den nye periode skal forskerne blandt andet se på, hvordan seniorernes muligheder for eksempelvis fleksibilitet hænger sammen med deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser20.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse viser, at der generelt er godt styr på sikkerheden i virksomheder, som får certificeret arbejdsmiljøindsatsen. Men når virksomhederne får det officielle arbejdsmiljøcertifikat, fører det ikke nødvendigvis til yderligere nedbringelse af alvorlige arbejdsulykker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum