Aarhus Universitet Technical Sciences

Nyt værktøj til hurtig og effektiv bekæmpelse af olieudslip på havet

Del

Et dansk forskerhold fra Aarhus Universitet står bag et nyt, gratis værktøj til planlægning af beredskab i tilfælde af et olieudslip på havet. Formålet med værktøjet er, at minimere miljøpåvirkningen af ​​olieudslip i Arktis og rundt om i verden. Myndigheder og lokale beredskaber kan frit anvende det forskningsbaserede planlægningsværktøj.

Værktøjet EOS (Environment & Oil Spill Response) kan understøtte beslutninger om, hvorvidt forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder skal medtages i nationale beredskabsplaner for olieudslip. Disse metoder omfatter, udover mekanisk opsamling, afbrænding af olien på havoverfladen (in situ burning) og kemisk dispergering.

Selvom værktøjet er udviklet med fokus på Arktis, kan det anvendes overalt i verden, hvor der kan være risiko for olieudslip.

Interaktivt regneark og manual online
EOS-værktøjet består af et interaktivt regneark og en vejledning, hvor man føres igennem EOS analysen. Både EOS-værktøj og manual kan downloades gratis fra Aarhus Universitets EOS-websted. På samme side er det også muligt at kontakte og give feedback til forskerne bag beredskabsværktøjet.

Resultaterne fra EOS-analysen kan indgå i international koordinering af oliespildsberedskab, hvor der er risiko for at oliespild kan overskride landegrænser. De kan også fungere som udgangspunkt til at træffe beslutninger om kapacitetsopbygning og ekspertise vedrørende oliespildsberedskab.

Ud over koordinering af oliespildsberedskab er det også muligt, at bruge EOS-værktøjet i forbindelse med specifikke aktiviteter, så som olieboringer og olieudvindingsaktiviteter, til f.eks. beredskabsplanlægning, risikovurderinger og identifikation af videnshuller.

EOS-værktøjet til oliespildberedskab fuldender arbejdet i det EU-finansierede GRACE-projekt
EOS-værktøjet er blevet udviklet inden for rammerne af GRACE-projektet, som blev finansieret gennem EU's Horizon 2020-rammeprogram og koordineret af det finske miljøinstitut SYKE. Aarhus Universitet i Danmark var ansvarlig for udviklingen af ​​EOS-værktøjet.

GRACE-projektet - om integration af forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder og deres miljøpåvirkninger - blev gennemført i årene fra 2016 til 2019 og fokuserede på at udvikle, sammenligne og evaluere effektiviteten og miljøpåvirkningen af ​​forskellige typer oliespildsbekæmpelsesmetoder i koldt klima. EU-projektet udviklede også metoder til real-time detektering af olieudslip under vand. Læs mere på projektets hjemmeside.

Nøgleord

Kontakter

Susse Wegeberg, ekspert på EOS-værktøj, tlf. +45 30 183 118, Institut for Biovidenskab, Aarhus Universitet, Roskilde, Danmark, sw@bios.au.dk

Kirsten Jørgensen, koordinator for GRACE-projektet, det finske miljøinstitut SYKE, tlf. +358 295 251 245, fornavn.efternamn@ymparisto.fi

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet er oprettet i 2011 ved sammensmeltning af forskergrupper fra Biologisk Institut, Aarhus Universitet og fra Danmarks Miljøundersøgelser. Vi prioriterer forskningsbaseret undervisning og talentudvikling, og vi udfører grundforskning, strategisk forskning og forskningsbaseret myndighedsbetjening samt rådgivning. Vores vision er at udvikle en globalt førende forskningsenhed inden for Biologi. Vi er omkring 430 medarbejdere, mere end 500 bachelor- og kandidatstuderende samt 130 specialestuderende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum