Nyt værktøj til hurtig og effektiv bekæmpelse af olieudslip på havet
Værktøjet EOS (Environment & Oil Spill Response) kan understøtte beslutninger om, hvorvidt forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder skal medtages i nationale beredskabsplaner for olieudslip. Disse metoder omfatter, udover mekanisk opsamling, afbrænding af olien på havoverfladen (in situ burning) og kemisk dispergering. Selvom værktøjet er udviklet med fokus på Arktis, kan det anvendes overalt i verden, hvor der kan være risiko for olieudslip. Interaktivt regneark og manual online Resultaterne fra EOS-analysen kan indgå i international koordinering af oliespildsberedskab, hvor der er risiko for at oliespild kan overskride landegrænser. De kan også fungere som udgangspunkt til at træffe beslutninger om kapacitetsopbygning og ekspertise vedrørende oliespildsberedskab. Ud over koordinering af oliespildsberedskab er det også muligt, at bruge EOS-værktøjet i forbindelse med specifikke aktiviteter, så som olieboringer og olieudvindingsaktiviteter, til f.eks. beredskabsplanlægning, risikovurderinger og identifikation af videnshuller. EOS-værktøjet til oliespildberedskab fuldender arbejdet i det EU-finansierede GRACE-projekt GRACE-projektet - om integration af forskellige oliespildsbekæmpelsesmetoder og deres miljøpåvirkninger - blev gennemført i årene fra 2016 til 2019 og fokuserede på at udvikle, sammenligne og evaluere effektiviteten og miljøpåvirkningen af forskellige typer oliespildsbekæmpelsesmetoder i koldt klima. EU-projektet udviklede også metoder til real-time detektering af olieudslip under vand. Læs mere på projektets hjemmeside. |
Nøgleord
Kontakter
Susse Wegeberg, ekspert på EOS-værktøj, tlf. +45 30 183 118, Institut for Biovidenskab, Aarhus Universitet, Roskilde, Danmark, sw@bios.au.dk
Kirsten Jørgensen, koordinator for GRACE-projektet, det finske miljøinstitut SYKE, tlf. +358 295 251 245, fornavn.efternamn@ymparisto.fi
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet er oprettet i 2011 ved sammensmeltning af forskergrupper fra Biologisk Institut, Aarhus Universitet og fra Danmarks Miljøundersøgelser. Vi prioriterer forskningsbaseret undervisning og talentudvikling, og vi udfører grundforskning, strategisk forskning og forskningsbaseret myndighedsbetjening samt rådgivning. Vores vision er at udvikle en globalt førende forskningsenhed inden for Biologi. Vi er omkring 430 medarbejdere, mere end 500 bachelor- og kandidatstuderende samt 130 specialestuderende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum