Nyt stort projekt kobler plantebaserede fødevarer og madspild for at styrke Danmark i den grønne omstilling
15 aktører fra fødevarebranchen og tre ledende, danske universiteter er gået sammen om et nyt og banebrydende forskningsprojekt, der skal være med til at sætte Danmark på verdenskortet i et grønt, plantebaseret væksteventyr. Det sker med en bevilling på 8,4 millioner fra Innovationsfonden.
Det unikke projekt koordineres af professor Jessica Aschemann-Witzel fra MAPP Centret på Aarhus Universitet:
- Fødevarer bidrager til 20-35 % af verdens drivhusgasudledninger. Den bedste løsning fra forbrugernes side er en omstilling til en mere planterig kost - men også en reduktion af madspild. På verdensplan vurderes det nemlig, at madspildet på tværs af landbrug, fødevareproduktion og husholdninger tegner sig for cirka 8–10 % af den samlede menneskeskabte udledning af klimagasser, fortæller hun og tilføjer:
- Det nye projekt er baseret på en såkaldt fødevaresystemtilgang, der har et holistisk syn på den grønne omstilling. For eksempel kobler vi to områder, som ellers ikke bliver sammentænkt på trods af, at der findes store synergieffekter - og så samler projektet både iværksættere, store virksomheder og interesseorganisationer i en fælles indsats.
Forbrugerne skal med på rejsen
Projektet hviler blandt andet på undersøgelser af forbrugeropfattelser og -adfærd, men også på interventioner og nudging, hvor forskellige potentielt adfærdsændrende metoder afprøves i praksis:
- Den grønne omstilling kan ikke nås uden forbrugerne er med på rejsen. Tekniske innovationer kan ikke slå igennem, hvis forbrugerne ikke er åbne over for nye produkter og en ny adfærd i hverdagen, understreger Jessica Aschemann-Witzel.
Projektet skal dermed være med til at opklare, hvordan Danmark kan styrke og udbrede omstillingen til en mere planterig kost, mindre madspild og grøn fødevareinnovation, der kan understøtte den bæredygtige udvikling. Men målet er også, at eksporten klædes på, så Danmark kan indtage en førerposition i en sektor med enormt store fremtidsmuligheder. Resultaterne af projektet skal bidrage til at udvikle markedet for planterig kost, plantebaserede produkter og idéer der kan reducere madspild – som for eksempel anvendelse af spildprodukter fra fødevareproduktionen.
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
|
Om projektet |
|
|
Samarbejdspartnere |
Projektet PlantPro er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Copenhagen Business School, Plantebranchen, Dansk Vegetarisk Forening, Thinktank OneThird, Simple Feast, Beyond Coffee, Circular Food Technology, Møllerup Brands, Food Innovation House, Orkla, Naturli, Planteslagterne, Upfield, Eachthing, Rema1000 og Fair Trees. Foruden Jessica Aschemann-Witzel og flere kollegaer fra MAPP Centret, deltager også forsker Dario Caro fra Institut for Miljøvidenskab, der skal foretage livscyklusanalyser af produkter og services hos nogle af partnerne. |
|
Finansiering |
Det samlede budget for projektet er 13,1 millioner kroner. Innovationsfonden bidrager med 8,4 millioner kroner. |
|
Læs mere |
|
|
Kontakt |
Jessica Aschemann-Witzel, Professor, MAPP Centret, Aarhus Universitet Tlf: 93 50 83 32, Mail: jeaw@mgmt.au.dk |
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet: Debatten om Bovaer kræver, at vi ser på hele billedet6.11.2025 08:00:31 CET | Pressemeddelelse
I de undersøgelser, Aarhus Universitet har gennemført, er der ikke observeret tegn på øget forekomst af sygdom hos køer fodret med Bovaer. Universitetet følger dog udviklingen nøje, og forskning med fokus på dyrevelfærd og mulige grunde til sygdomme rapporteret fra praksis er undervejs.
Aarhus Universitet: Ingen tegn på sygdom hos køer i undersøgelser af Bovaer – men situationen følges tæt4.11.2025 14:29:59 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med den aktuelle debat i medierne om fodertilsætningsstoffet Bovaer deler Aarhus Universitet sin forskningsbaserede viden på området. De gennemførte undersøgelser har ikke vist tegn på sygdom hos køer og stemmer overens med internationale resultater. Universitetet følger udviklingen fra praksis nøje.
Fagligt grundlag skal ruste borgere og myndigheder til at håndtere ulve i Danmark20.10.2025 13:18:27 CEST | Pressemeddelelse
Nu får borgere og myndigheder viden og redskaber til at forstå, dokumentere og håndtere ulves adfærd – både ved naturlig og problematisk adfærd.
Ny professor på AU FOOD: ”Vi skal tage grøntsagerne langt mere alvorligt”9.10.2025 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hanne Lakkenborg Kristensen er tiltrådt som professor i grøntsagsvidenskab ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, og 31. oktober giver hun sin tiltrædelsesforelæsning i Agro Food Park for alle interesserede. Professoren er dog langt fra ny på instituttet, hvor hun i mange år har været sektionsleder for forskergruppen Plant, Food and Sustainability og leder for forsøgsstationen AU Auning og har markeret sig som en fagligt stærk forsker og ildsjæl, der kæmper for at få grøntsager højere op i samfundets bevidsthed.
Mini-organer afslører, hvordan livmoderhalsen selv bekæmper infektioner3.10.2025 20:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Ved hjælp af laboratoriedyrkede mini-organer har forskere fra Aarhus Universitet afsløret, hvordan celler i livmoderhalsen aktivt opdager og bekæmper infektioner. Opdagelsen baner vejen for nye behandlinger mod kønssygdomme og ufrivillig barnløshed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
