Nyt samarbejde skal mindske madspild blandt unge, der netop er flyttet hjemmefra

Unge, som for nylig har forladt reden, vil fremover kunne finde vejledning til mere bæredygtige indkøb og hverdagens madlavning ved at melde sig til et nyt landsdækkende kursusforløb ’Mindre madspild blandt unge’, der har et særligt fokus på madspild.
”Fra vores egne undersøgelser ved vi, at de unge halter længere og længere bagud i forhold til basale køkkenfærdigheder. Der opstår dog et unikt mulighedsrum, når de unge pludselig skal stå på egne ben og etablere nye vaner i forhold til deres forbrugs- og madvaner, og den overgang ser vi et stort potentiale i at understøtte,” fortæller Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Unge er danmarksmestre i madspild
For selvom mange unge bekymrer sig om klimaet, falder de unge ofte noget kedeligt ud i forhold til statistikker om praksisser i køkkenet. En undersøgelse, udarbejdet for Fødevarestyrelsen i 2018, viste, at de største madspildssyndere er at finde blandt unge i aldersgruppen 18-34-år.
Det er Salling Fondene, som har bidraget med 2,2 mio. kr. til projektet, der løber frem til slutningen af 2021.
”Madspild er en udfordring både globalt og nationalt, som vi alle må bidrage til at løse. Og med millioner af unge kunder i vores butikker hver eneste uge kan vi hjælpe dem med at handle på en fornuftig måde til gavn for både klimaet og pengepungen. Vi er derfor glade for at støtte om dette vigtige initiativ, fortæller Per Bank, CEO for Salling Group.”
Indsatsen, ’Mindre madspild blandt unge’, er udviklet af organisationen Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk og udspringer af et samarbejde i One/Third – en tænketank, der har til formål at samle offentlige og private partnere til at gå sammen om at finde løsninger til at reducere madspild i Danmark.
”Formålet med indsatsen er ikke kun at få de unge i sving med gryderne, men også at styrke de unges muligheder for at træffe bæredygtige valg, når de handler. Madspildet begynder jo allerede, når vi vælger, hvad vi lægger i indkøbskurven,” fortæller Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.
Et særligt omdrejningspunkt for madspildskurserne er, at de ikke blot henvender sig til unge mennesker, men også varetages af lokale unge, der uddannes af projektpartnerne i indsatsens indledende fase. Derudover indgår der også en ’flytte-hjemmefra-kasse’ i forløbene.
Dyst i madspild
Startskuddet til indsatsen lyder mandag 24. august, hvor en madspilds-maddyst for unge løber af stablen i Odense, med et dommerpanel bestående af fødevareminister Mogens Jensen, CEO for Salling Group Per Bank, formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip samt direktør i Madkulturen Judith Kyst.
Praktisk information
Maddysten finder sted ved Føtex, Vesterbro 39-51, 5000 Odense C mellem kl. 14.30 og 15.30, hvor fire hold (bestående af unge, der netop er flyttet hjemmefra) dyster i at lave den bedste ”Frokost på farten” med blik på brug af rester/datovarer og reduktion af madspild.
Pressen er velkommen.
Billeder
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Festdag for børns maddannelse: Østervangskolen blev danmarksmestre i madkundskab30.4.2025 17:14:38 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kartoffelkompetencer ved DM i Madkundskab 2025. En vigtig brik i børns maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres – stærke kræfter går sammen for at vende udviklingen11.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.
Banebrydende treårig indsats skal inspirere mere end en halv million børnefamilier til grønnere og sundere mad6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børnefamilier landet over får nu en stor tilskyndelse til at ændre madvaner med udgangspunkt i De officielle Kostråd. Gennem tre år vil børnefamilier i hele landet møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen – fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet. DR vil parallelt sætte fokus på madkulturen i Danmark, både nu og i fremtiden.
Mere mobil og mindre bordskik - det fælles måltid er under forandring25.11.2024 11:36:05 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen tager i stor stil plads ved middagsbordet, og vi byder gerne gæster på takeaway i sofaen. Men selvom udviklingen går mod mere uformelle rammer, har måltidet stadig en samlende kraft, viser en ny undersøgelse fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum