Nyt samarbejde skal mindske madspild blandt unge, der netop er flyttet hjemmefra
Med støtte fra Salling Fondene skal en ny indsats hjælpe unge, som netop er flyttet hjemmefra, med at komme godt fra start ved de nyindkøbte gryder og bidrage til at mindske madspild gennem velovervejede indkøb.

Unge, som for nylig har forladt reden, vil fremover kunne finde vejledning til mere bæredygtige indkøb og hverdagens madlavning ved at melde sig til et nyt landsdækkende kursusforløb ’Mindre madspild blandt unge’, der har et særligt fokus på madspild.
”Fra vores egne undersøgelser ved vi, at de unge halter længere og længere bagud i forhold til basale køkkenfærdigheder. Der opstår dog et unikt mulighedsrum, når de unge pludselig skal stå på egne ben og etablere nye vaner i forhold til deres forbrugs- og madvaner, og den overgang ser vi et stort potentiale i at understøtte,” fortæller Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Unge er danmarksmestre i madspild
For selvom mange unge bekymrer sig om klimaet, falder de unge ofte noget kedeligt ud i forhold til statistikker om praksisser i køkkenet. En undersøgelse, udarbejdet for Fødevarestyrelsen i 2018, viste, at de største madspildssyndere er at finde blandt unge i aldersgruppen 18-34-år.
Det er Salling Fondene, som har bidraget med 2,2 mio. kr. til projektet, der løber frem til slutningen af 2021.
”Madspild er en udfordring både globalt og nationalt, som vi alle må bidrage til at løse. Og med millioner af unge kunder i vores butikker hver eneste uge kan vi hjælpe dem med at handle på en fornuftig måde til gavn for både klimaet og pengepungen. Vi er derfor glade for at støtte om dette vigtige initiativ, fortæller Per Bank, CEO for Salling Group.”
Indsatsen, ’Mindre madspild blandt unge’, er udviklet af organisationen Madkulturen og Forbrugerrådet Tænk og udspringer af et samarbejde i One/Third – en tænketank, der har til formål at samle offentlige og private partnere til at gå sammen om at finde løsninger til at reducere madspild i Danmark.
”Formålet med indsatsen er ikke kun at få de unge i sving med gryderne, men også at styrke de unges muligheder for at træffe bæredygtige valg, når de handler. Madspildet begynder jo allerede, når vi vælger, hvad vi lægger i indkøbskurven,” fortæller Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.
Et særligt omdrejningspunkt for madspildskurserne er, at de ikke blot henvender sig til unge mennesker, men også varetages af lokale unge, der uddannes af projektpartnerne i indsatsens indledende fase. Derudover indgår der også en ’flytte-hjemmefra-kasse’ i forløbene.
Dyst i madspild
Startskuddet til indsatsen lyder mandag 24. august, hvor en madspilds-maddyst for unge løber af stablen i Odense, med et dommerpanel bestående af fødevareminister Mogens Jensen, CEO for Salling Group Per Bank, formand for Forbrugerrådet Tænk Anja Philip samt direktør i Madkulturen Judith Kyst.
Praktisk information
Maddysten finder sted ved Føtex, Vesterbro 39-51, 5000 Odense C mellem kl. 14.30 og 15.30, hvor fire hold (bestående af unge, der netop er flyttet hjemmefra) dyster i at lave den bedste ”Frokost på farten” med blik på brug af rester/datovarer og reduktion af madspild.
Pressen er velkommen.
Billeder
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Madklubber skal styrke fællesskabet på erhvervsskolerne28.10.2020 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med støtte fra Nordea-fonden skal en ny indsats forbedre trivslen og styrke fællesskabet på erhvervsskoleuddannelserne gennem madklubber på skolehjemmene.
Nyt samarbejde skal styrke madkundskabsfaget4.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Rema 1000 har indgået et samarbejde med Madkulturen om støtte til projektet Madkamp, med et fælles mål om at styrke madkundskabsfaget i de danske skoler.
Det rullende madværksted besøger Nykøbing Falster6.7.2020 11:58:31 CEST | Pressemeddelelse
Fra 6. til 8. juli kan lokale borgere og sommergæster kigge forbi Kulturfabrikken i Nykøbing Falster, hvor et rullende madværksted byder på en gratis bid madlavning.
Mange brugte tiden i køkkenet under nedlukningen24.6.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang siden 2015, hvor Madkulturen begyndte at kortlægge danskernes madkultur, er vores tidsforbrug i køkkenet steget. Det viser en ’corona’ særudgave af undersøgelsen Madkultur, der hvert år tager pulsen på danskernes forhold til mad og måltider.
Lykkesgårdskolen i Varde får kagedronningen, Mette Blomsterberg, som vikar i madkundskab27.5.2020 12:09:52 CEST | Pressemeddelelse
Selvom folkeskoler landet over må vente lidt endnu på igen at kunne indtage madkundskabslokalet, skrues der i disse dage op for madlavningen på Lykkesgårdskolen i Varde, når 6.A og 6.B, som finalister i skoleprojektet Madkamp, får Mette Blomsterberg som vikar.
Madkundskabsfestivaler indtager Roskilde6.2.2020 10:09:23 CET | Pressemeddelelse
Torsdag 13. februar indtager elever mellem 4.-9. klasse skolekøkkenet på Margreteskolen, når Madkundskabsfestivaler for første gang afholdes i Roskilde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum