Nyt projekt skal gøre matematik til et mere anvendt sprog
”Hvordan kan jeg helt konkret bruge matematik i min hverdag?”
Det spørgsmål har mange børn og unge sikkert stillet sig selv, fordi de har svært ved at se, hvor i deres liv matematikken spiller en rolle. Et nyt stort udviklingsprojekt vil derfor bidrage til at danne bro mellem matematikken og de andre STEM-fag. Det vil sige, Science, Teknologi og Engineering (og Matematik).
Matematikken skal være det fællessprog (anvendelse af matematiske begreber i mødet med naturvidenskabelige- og teknologiske fænomener), som alle børn og unge taler på tværs af de naturvidenskabelige fag fra dagtilbudsalderen, til eleverne forlader gymnasiet. Det skyldes, det er umuligt at komme uden om matematikken, hvis man gerne vil lære de andre fag.
»Matematik er et isoleret fag, som i højere grad skal integreres i andre naturvidenskabelige fag i skolen ved at tydeliggøre, hvad STEM egentlig drejer sig om. Alle synes, at matematik er vigtigt, men ingen kan rigtig sætte fingeren på, hvorfor det er det. Det skal vi have gjort noget ved,« siger Claus Michelsen, der er professor i matematikkens og naturfagenes didaktik ved Institut for Matematik og Datalogi ved Syddansk Universitet.
Claus Michelsen har fra Novo Nordisk Fonden netop modtaget en bevilling på knap seks mio. kr. til at realisere projektet.
Forskningsprojekt har to mål
Claus Michelsens projekt har to formål. For det første vil han etablere en decideret STEM-didaktik – altså et fællessprog for alle STEM-fagene, som gør det lettere at kombinere eller integrere dem. Det kan være i forbindelse med at bruge matematik til at blive klogere på biologien eller løse problemstillinger inden for ingeniørvidenskaben.
»Det er et helt konkret problem, som vi adresserer i projektet. De andre fag beskæftiger sig i dag ikke nok med matematikken, selvom det er et meget stærkt sprog til at forstå dem. Derfor skal vi skabe et fællessprog, som hjælper lærere med at få tydeliggjort matematikkens rolle, når de skal beskrive, hvad STEM handler om,« forklarer Claus Michelsen.
Værktøjer skal udvikles i samarbejde med undervisere
Den anden del af projektet går ud på at lave helt specifikke værktøjer, som lærere kan benytte i deres undervisning. Værktøjerne integrerer matematik i de andre STEM-fag, og så skal de være tilgængelig og brugbare for lærere, som skal undervise i teknologi, engineering eller science.
Værktøjerne udvikler Claus Michelsen i samarbejde med sit eget hold på universitet samt pædagoger, indskolingslærere, lærere og gymnasielærere rundt om på hele Fyn. 300 undervisere og 5.000 elever kommer til at deltage i projektet, der går under navnet LabSTEM.
»Vi skal som eksempel lave undervisningsmateriale til pædagoger og indskolingslærere, der vil undervise i begrebet ’energi’. I samarbejde med pædagoger og indskolingslærere udvikler vi materialet, så det integrerer matematikken i forståelsen af energibegrebet. Efterfølgende bliver materialet gjort tilgængeligt for alle undervisere i Danmark,« siger Claus Michelsen.
Projekt kan blive endnu større
Helt konkret mødes de deltagende pædagoger, skolelærer og gymnasielærere i teams én gang om måneden. I de forskellige teams definerer deltagerne en STEM-relateret problemstilling og udvikler et undervisningsforløb, som kommer omkring det. Derefter bliver undervisningsforløbet testet i praksis og til sidst finjusteret.
Undervisningsforløbet bliver kvalificeret af forskerne og stillet til rådighed for andre.
»Vi har et mål om at skabe en sammenhæng helt fra daginstitutionerne, til eleverne forlader en ungdomsuddannelse. Her skal de lære det matematiske sprog at kende og dets rolle i de andre STEM-fag. Denne sammenhæng skal understøttes af en pallette af redskaber, som lærere kan gøre brug af,« fortæller Claus Michelsen.
Projektet ”LabSTEM – Laboratorium for integreret STEM-undervisning og -læring” er ét af i alt 16 projekter, der netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fondens tematiske program om matematik i naturvidenskab og teknologi. Læs mere om projekterne her.
Nøgleord
Kontakter
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk
Information om Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.
Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 20 milliarder kroner.
Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden indgår strategisk rammeaftale med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for at fremme global sundhed22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med aftalen udvider fonden sit eksisterende samarbejde med WHO med en bevillingsramme på op til 380 mio. kr. over de næste fire år.
Lars Rebien Sørensen indtræder i bestyrelsen for Novo Nordisk A/S16.5.2025 13:20:58 CEST | Pressemeddelelse
Novo Nordisk A/S har i dag meddelt, at Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand for Novo Nordisk Fonden, indtræder i selskabets bestyrelse, i første omgang som observatør. I samme meddelelse oplyste Novo Nordisk A/S, at Lars Fruergaard Jørgensen vil træde tilbage som CEO for selskabet.
Novo Nordisk Fonden støtter oprettelse af nye natur- og skovområder i Danmark25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den Danske Naturfond og Den Danske Klimaskovfond får i alt 400 mio. kr. til at etablere og beskytte natur- og skovområder i Danmark. Bevillingerne er en del af de 10 mia. kr., som Novo Nordisk Fonden har prioriteret til projekter, der skal fremme grøn omstilling inden for rammerne af Den Grønne Trepart.
Novo Nordisk Fondens priser til naturvidenskabelige undervisere på universiteterne uddeles for første gang til fire engagerede undervisningsteams19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med fire nye undervisningspriser ønsker Novo Nordisk Fonden at understrege vigtigheden af engagerende naturvidenskabelig undervisning på universitetsniveau.
Ti undervisere og pædagoger hyldes for at fremme børn og unges interesse for naturfag gennem engageret undervisning19.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med Danmarks største naturfagskonference Big Bang, som løber af stablen i disse dage, offentliggøres modtagerne af Novo Nordisk Fondens undervisningspriser for 2025. I år anerkender fonden ti undervisere og pædagoger fra hele Danmark, der alle har gjort en særlig indsats for at styrke børn og unges interesse for naturvidenskabelige fag og emner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum