Nyt marsvin fanget fra naturen til et liv i fangenskab
Hvalen Saga er blevet fanget i et bundgarn nær Korsør, og det betyder, at det kun etårige marsvin nu kan se frem til at tilbringe resten af livet i fangenskab i Fjord og Bælt i Kerteminde.
Her svømmer den nu rundt sammen med 25-årige Freja, som har tilbragt de sidste 23 år af sit liv i et havnebassin, der langt fra lever op til hvalernes naturlige leveområder. Det har vakt kritik hos dyrebeskyttelsesorganisationen World Animal Protection Danmark.
”Vi er ikke i tvivl om, at Fjord og Bælt prioriterer at passe på deres dyr. Det ændrer dog ikke på, at videnskabsbaseret forskning og etiske argumenter tydeligt viser, at det er umuligt at tilbyde marsvin og andre hvaler i fangenskab forhold, som tilnærmelsesvis lever op til deres naturlige leveområder,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.
I naturen lever hvaler i områder, der som minimum overstiger 100 kvadratkilometer. Marsvinet kan dykke ned til 200 meters dybde og svømmer op til 300 meter på et minut. Anlægget i Fjord og Bælt dækker til sammenligning et område på omkring 600 kvadratmeter.
Fjord og Bælt har længe arbejdet på at få endnu et marsvin ind. De har tidligere selv forsøgt at avle egne kalve, men de fleste døde blot få dage efter fødslen. Kun én formåede at leve længere, men døde i en alder af fem år. Da de ikke har haft succes med at opretholde egen bestand, fik de senest i 2017 tilladelse af Miljøstyrelsen til at indfange marsvin i det fri.
De henholder sig til, at dyrene bruges til forskning, men det argument mener man i dyrebeskyttelsesorganisationen ikke berettiger til at holde dyr fanget på den måde.
”Det er helt uacceptabelt at indfange vilde marsvin i naturen for at udstille dem i Fjord og Bælt, også selvom de eventuelt skal indgå i forsøg af og til. Vi er af den overbevisning, at forvaltning af vilde marsvin i anno 2020 fint kan foregå uden forsøg på marsvin, der holdes i fangenskab i Danmark. Det er grotesk, at marsvin indsamles i naturen med henblik på hold i fangenskab og fremvisning til publikum. Det er slet ikke til at forstå, at Danmark tillader den slags, når vi samtidig anerkender, at dyr er sansende væsner,” siger Gitte Buchhave.
Kontakter
Lisbeth Kjær LarsenPressechef
Tlf:+45 26136935lisbethkjaer@worldanimalprotection.dkInformation om World Animal Protection Danmark

Amagertorv 29, 2.
1160 København K
https://www.worldanimalprotection.dk/
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
EU-politikere raser over milliardstøtte til dyremishandling6.7.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være slut med, at tyrefægtning støttes af danske skattekroner, mener dyreorganisation og politikere, der nu kræver svar fra Kommissionen.
Dyreorganisation raser over brutal jagt: Næsten 250 hvaler dræbt i blodig massakre på Færøerne.13.6.2025 14:55:57 CEST | Nyhed
246 grindehvaler blev torsdag blev jaget ind i bugten ved Leynard på Færøerne og slagtet med lanseknive. Ifølge øjenvidner var der 30 gravide hunner samt et ukendt antal helt unge dyr. Færøernes præsident må stoppe de brutale hvaljagter, forlanger World Animal Protection Danmark.
Ny undersøgelse: Facebook er største platform for udbredt dyremishandling.28.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Nye data kortlægger massivt dyrplageri af hunde, katte og aber på sociale medier – særligt Facebook halter bagefter med at fjerne voldsomt sadistisk indhold.
Slut med kængurulæder i fodboldstøvler16.5.2025 10:57:32 CEST | Pressemeddelelse
Adidas følger i kølvandet på Nike, New Balance og andre store brands og stopper endegyldigt med at bruge kængurulæder i fodboldstøvler.
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum