Teknologisk Institut

Nyt innovationspartnerskab skal tegne den teknologiske vej for en cirkulær tekstilindustri

Del

Det globale tekstilforbrug har store miljømæssige konsekvenser. Nu skal et nyoprettet innovationspartnerskab fremme den cirkulære omstilling ved i samarbejde med branchens aktører at give anbefalinger til fremtidens tekstilteknologier.

I et nyt partnerskabssamarbejde har bestyrelsen for Miljøteknologisk Udviklings- og DemonstrationsProgram (MUDP) etableret et innovationspartnerskab med tilhørende advisory board for cirkulære tekstilteknologier, kaldet CirkTek. Initiativet understøttes af Teknologisk Institut og et åbent vidensforum af andre eksperter i cirkulær tekstiløkonomi. Initiativet skal med dialog og videndeling styrke den danske tekstilbranches cirkulære omstilling og medvirke til at gøre Danmark til et udstillingsvindue for cirkulær innovation på tekstilområdet.

– Det er en kolossal mængde ressourcer, der år efter år går tabt, når privatpersoner og virksomheder kasserer tøj og tekstiler. Selvom vi er gået i gang med at sortere tøjaffald, er teknologierne ikke på plads. Til gengæld er mange i gang med at udvikle dem. Her bliver det advisory boardets opgave at skabe overblik og dele viden på tværs af aktører, der arbejder med design, produktion og genanvendelse af tekstiler, siger sektionsleder Peter Rosborg fra Teknologisk Institut.

Industri og videnspartnere går sammen
CirkTek faciliteres af Teknologisk Institut. Innovationspartnerskabets advisory board er sammensat af specialister med dyb viden om markedet og om teknologiudvikling på tekstilområdet. Medlemmerne tæller repræsentanter fra BESTSELLER, Gabriel A/S, Textilia Group A/S, VIA University, Roskilde Universitet, DAKOFA, Dansk Mode & Tekstil, Dansk Industri og Dansk Erhverv.  

Videndeling på tværs af tekstilområdet
Ud over det etablerede advisory board bliver der etableret et vidensforum, der afspejler en bred vifte af interessenter og perspektiver inden for cirkulær tekstiløkonomi – på tværs af sektorer og industrier. Forummet skal i samspil med advisory boardet være et samlingspunkt for aktører med viden om, hvad der findes af teknologier, som enten er på vej, er ved at blive modnet eller allerede anvendes i større skala.

Vidensforummet er ved at blive etableret, og Teknologisk Institut opfordrer aktører inden for den cirkulære tekstilindustri til at deltage.

– Alle interesserede parter, herunder virksomheder, forskere, organisationer og andre aktører inden for den cirkulære tekstilindustri, opfordres til at deltage i vidensforummet. Det er en god mulighed for at være med til at forme og påvirke den teknologiske vej for den cirkulære omstilling af tekstilindustrien i Danmark og i EU, udtaler sektionsleder Peter Rosborg fra Teknologisk Institut.

CirkTeks arbejde offentliggøres ved projektets afslutning i starten af 2024.

Fokus for arbejdet er teknologiudvikling, der kan bidrage til at reducere ressourceforbruget og øge genanvendelsesgraden i tekstilindustrien – med sigte på at fremme en cirkulær og miljørigtig tekstilindustri i Danmark, og gerne EU.

Fakta om tekstilindustrien
En ny rapport udarbejdet af Deloitte for Miljøstyrelsen viser, at tøj og tekstiler, næst efter fødevare-, bolig- og transportsektoren er den forbrugsgruppe på europæisk plan, der udgør den største miljøbelastning. Samtidig forventes det, at både produktionen og forbruget af tekstilprodukter bliver ved med at vokse frem mod 2030 – med en estimeret stigning i det globale forbrug på 63 procent.

Også i Danmark har tekstilforbruget været stigende, viser rapporten. I 2021 blev i alt 116.000 tons tekstiler sat på markedet, en stigning på næsten 25 procent siden 2019, og hele 30 procent siden 2016. Generelt indsamles en stor del af tekstilerne fra husstandene til genbrug. Alligevel havner 53.000 tons hvert år fortsat i blandede affaldsstrømme.

Fakta om CirkTek
Innovationspartnerskabet løber i 2023 og finansieres af MUDP efter ønske fra MUDP’s bestyrelse. MUDP er Miljøministeriets tilskudsprogram for understøttelse af udvikling af miljøteknologi.

Tilmeld dig vidensforummet her.

Nøgleord

Kontakter

Kontakt: Sektionsleder Peter Rosborg, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1401, mail: pros@teknologisk.dk

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne27.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem. - Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter: - Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigend

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye