Nyt innovationscenter skal styrke økologien markant
Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening etablerer et nyt Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som skal sætte endnu mere skub på udviklingen indenfor økologisk landbrugsproduktion og bidrage til, at Danmark fastholder positionen som verdens førende økologiland. Centeret skal også stå i spidsen for klimaløsninger til landbruget, der skal sikre, at økologisk landbrugsproduktion kan reducere sit klimaaftryk og blive klimaneutralt i 2050.
Innovationscenteret er en del af Finansloven 2021.
Samler kræfterne om innovation til landbruget
De to organisationer har hidtil haft hver deres faglige udviklingsafdeling, Økologisk Landsforenings landbrugsafdeling og SEGES Økologi Innovation. Kompetencerne i disse to afdelinger samles nu og bliver til Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
”Innovationscenter for Økologisk Landbrug skal være et kraftcenter for innovation, som understøtter den danske, økologiske landbrugsudvikling og konkurrencedygtighed. Centeret baner vejen for, at Danmark bliver førende indenfor økologisk innovation og bæredygtighed, i tråd med de globalt anerkendte, økologiske principper og FN’s 17 Verdensmål” siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.
Formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer, Hans Erik Jørgensen siger:
”Med det nye kraftcenter skaber vi et udviklingscenter for økologiske landbrug, der inspirerer til nytænkning og er kendetegnet ved en holistisk og tværfaglig tilgang, der udfordrer og skaber synlig værdi for de økologiske landmænd og baner vejen for, at Danmark er førende indenfor økologisk innovation”.
Stadig to selvstændige medlemsorganisationer
Partnerskabet om Innovationscenter for Økologisk Landbrug ændrer ikke ved de bagvedliggende organisationer Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer. Der vil stadig være tale om to selvstændige organisationer med hver deres værdigrundlag, formål og politiske holdninger.
Der er et fælles ønske om at sikre landbrugsfaglig udvikling, så økologien som produktionsform også i fremtiden kan honorere samfundets og forbrugernes ønsker og mål for blandt andet klima, miljø, dyrevelfærd og biodiversitet og være lønsomt for landmanden.
Direktør for Landbrug & Fødevarers innovationsafdeling SEGES, Ejnar Schultz, siger:
”I Danmark er vi meget stærke inden for økologisk landbrugs- og fødevareproduktion. Det er en unik position, som vi ønsker at bevare og udbygge. Det gør vi gennem faglig udvikling til det praktiske landbrug. Det fælles skridt, vi tager her, vil komme både de danske økologiske landmænd og den fortsatte udvikling af økologien til gode.”
Næstformand i Økologisk Landsforening, Sten Dissing, supplerer:
”Med dette fælles skridt styrker vi økologien og sikrer den økologiske landmands muligheder for at udvikle sin produktion og skabe vækst i fremtiden, ligesom vi sikrer, at økologiske landmænd fortsat er klædt på til at gå forrest i forhold til hele bæredygtighedsdagsordenen.”
Grøn udvikling og visioner
Det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug starter sine aktiviteter 1. juli 2021 og får base i Agro Food Park i Aarhus. Agro Food Park er i forvejen udviklingscentrum for fødevareerhvervet i Danmark og huser vidensvirksomheder, fødevareproducenter og teknologifirmaer. Økologisk Landsforening flyttede sit domicil hertil i oktober sidste år. SEGES har også hovedkontor i Agro Food Park.
Der er i forlængelse af det nye Innovationscenter for Økologisk Landbrug en fælles vision om, at centeret på sigt etablerer sig i et nyt, visionært byggeri i Agro Food Park.
____________________________________________
Fakta om Innovationscenter for Økologisk Landbrug
• Etableres som en selvstændig virksomhed med Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarer som ejere.
• Centeret skal samle Danmarks økologifaglige udviklingskompetencer på alle landbrugsfaglige områder og på den måde understøtte udviklingen af den bedste viden til de danske økologiske landmænd.
• Med etableringen af Innovationscenter for Økologisk Landbrug nedlægges SEGES Økologi Innovation og Økologisk Landsforenings landbrugsafdeling. Den primære rådgivning af landmanden vil fortsat ske via den lokale økologirådgivning, bortset fra specialområder hvor både udvikling og implementering kan ske fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.
• Centeret er på finansloven i perioden 2021-2024 med 10 millioner kroner årligt i støtte til den økologiske innovationsindsats. Derudover vil centeret søge fondsmidler.
• Stillingen som Innovationschef for centeret vil snarest blive slået op. Innovationschefen refererer til bestyrelsen.
Fakta om de to organisationer
Økologisk Landsforening har i dag 900 økologiske landmænd, 180 økologiske virksomheder, 115 professionelle køkkener og 1800 forbrugere som medlemmer.
Landbrug & Fødevarer har i dag cirka 1.600 økologiske landmænd som medlemmer, og repræsenterer i alt cirka 30.000 landmænd og landbrug, ligesom brancheorganisationen organiserer et stort antal virksomheder inden for fødevarer, ingredienser, agroindustrien med videre.
Fakta om økologi
Der er cirka 4.000 økologiske landbrug i Danmark, og siden 2015 har der været en markant stigning i det økologiske areal, der udgør 11,7 pct. af landbrugsarealet. Siden 2003 er eksporten af økologiske landbrugsprodukter mere end tidoblet. I Danmark er det især grøntsager, mælk, æg og kornprodukter, der produceres økologisk.
Kontakter
Landbrug & Fødevarer/SEGES pressevagt tlf. 33 39 45 20
Økologisk Landsforening: Pressemedarbejder Vivienne Kallmeyer, 25 42 93 02
Billeder
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
L&F: Dansk succes ved Bocuse d’Or Europe er en sejr for gastronomi- og fødevareerhvervet20.3.2024 18:56:44 CET | Pressemeddelelse
Det danske kokkehold har her til aften vundet guld ved Bocuse d’Or Europe. En sejr, der også kan betragtes som en succes for vores fødevareerhverv og dansk gastronomi.
Flere unge vælger en uddannelse indenfor landbrug15.3.2024 08:22:23 CET | Pressemeddelelse
På bare et år er 30 procent flere unge optaget på en landbrugsuddannelse. Det viser tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Det er et stærkt signal om, at landbruget er et erhverv i udvikling, som unge ser en fremtid i, mener viceformand i Landbrug & Fødevarer
Årets kvægelev er et ’scoop for enhver virksomhed’26.2.2024 13:44:13 CET | Pressemeddelelse
Nysgerrig, dygtig og grundig. Sådan beskrives Isabella van Noordenne fra Gråsten Landbrugsskole, der netop har vundet prisen som Årets Kvægelev 2024
Kvægformand: En afgift må ikke blokere for, at vi kan få ny teknologi og klimaeffektive løsninger i spil25.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi har masser af grønne ambitioner. Men jeg har svært ved at se, hvordan en afgift skal hjælpe os med at indfri dem. Sådan siger Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Sektor for Kvæg, efter ekspertudvalget har fremlagt en rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud.
Økoformand om Svarer-rapport: Man tromler vores ambitioner22.2.2024 07:31:48 CET | Pressemeddelelse
Svarer har fremlagt sin rapport med input til, hvordan en CO2-afgift på de biologiske processer i landbruget kan se ud. Rapporten er et fagligt input til trepartens politiske drøftelser. Hård læsning, lyder det fra Hans Erik Jørgensen, der er formand for økologerne i Landbrug & Fødevarer. Nu er det op til politikerne og treparten at huske Danmarks økologiske visioner, mener han
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum