HK Privat

Nyt industriforlig: Forhøjelse af fritvalgskontoen giver mere til alle

Del

Forliget på Industriens område ligger nu klar, og de 30.000 medlemmer af HK Privat, der er ansat i industrien, kan se frem til en fritvalgskonto, der stiger fra 4 til 7 %. Derudover er der blandt andet også 3 ugers barsel ekstra til far med fuld løn og et nybrud i forhold til muligheden for efter- og videreuddannelse efter en opsigelse.

Søndag formiddag er CO-Industri, som HK Privat er en del af, blevet enige med arbejdsgiverne i Dansk Industri om en forligsskitse, der både sikrer fædre 3 ugers mere barsel med fuld løn og forhøjer den såkaldte fritvalgskonto, hvor lønmodtagerne i forskellig grad kan bestemme, om de vil bruge kontoen til at få udbetalt mere i løn, sætte pengene til side til pensionen eller veksle til fx seniorfridage. HK Privat repræsenterer flertallet af funktionærerne på området.

Formand for HK Privat Simon Tøgern er overordnet tilfreds med resultatet:

”Vi kan være godt tilfredse med, at netop fritvalgskontoen forhøjes til 7 % over de næste 3 år, og vi har fx i forhold til småbørnsfamilierne fået sikret lidt mere frihed. Vi ser i HK Privat i høj grad fritvalgskontoen som en ”arbejdslivskonto”, og det er vi kommet et skridt tættere på med forhøjelsen.”

Simon Tøgern mener i det hele taget, at der er pæne indrømmelser i forliget i forhold til HK Privats ønsker, men hæfter sig særligt ved, at man har sikret fædrene 3 ugers ekstra barsel:

”At far skal have mulighed for at tage mere barsel er en politisk mærkesag for os i HK Privat, så vi er glade for, at industriens overenskomster nu øremærker hele 8 ugers barsel til far med fuld løn. Det vil tjene mere ligestilling og forhåbentlig gøre dilemmaet omkring familiens økonomiske situation ved fars barsel væsentligt mindre,” siger han og fortsætter:

”Vi har også fået et nybrud i forhold til efter-og videreuddannelse. Vi har nemlig lavet en aftale om, at overenskomstmidler skal kunne tages med ind i en dagpengeperiode, hvis man bliver opsagt, så man kan få op til 5 ugers uddannelse betalt med op til 85 % af sin løn, efter at man er stoppet. Det kræver dog, at lovgivning på området rettes til, men det har vi alle en forventning om vil lykkes.”

”Jeg mener, at vi samlet set står med en overenskomst, hvor der er mere til alle, og det er en præstation i sig selv,” afslutter Simon Tøgern.

Ved overenskomstforhandlingerne i 2017 steg fritvalgskontoen med 2 til de nuværende 4 %, så det er altså en forhøjelse på 3 % over de kommende tre år, der er forhandlet hjem denne gang.

Industriforliget sætter vanen tro tonen for resten af forhandlingerne på det private arbejdsmarked.

HK Privats sektorbestyrelse skal i morgen mandag d. 10. februar tage stilling til, om de anbefaler HK Privats medlemmer at stemme ja eller nej til industriforliget.

Overenskomsterne løber i tre år, og umiddelbart efter industriforliget er på plads, forhandles HK Privats 22 resterende landsoverenskomster for godt 60.000 medlemmer. Det gælder en blandet skare af kontoransatte, laboranter, klinikassistenter og andre faggrupper.

Nøgleord

Kontakter

Simon Tøgern, formand for HK Privat, tlf. 50 90 96 42, simon.toegern@hk.dk
Tina Mellergaard, presse i HK Privat, tlf. 42 72 23 78, tina.mellergaard@hk.dk

Links

Information om HK Privat

HK Privat
Weidekampsgade 8
2300 København S

70114545https://www.hk.dk/omhk/sektor/hk-privat

HK Privat er den største sektor i HK Danmark med cirka 110.000 medlemmer.

Industriens Funktionæroverenskomst er en af HK Privats 23 landsoverenskomster, som er til forhandling her i foråret 2020. Når alle overenskomsterne er forhandlet på plads, skal de til urafstemning blandt de medlemmer, som hører under de forskellige landsoverenskomster.

Følg pressemeddelelser fra HK Privat

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra HK Privat

Stort ja til ny overenskomst for HK’ere i boligorganisationer17.9.2020 11:43:24 CESTPressemeddelelse

Et nærmest råbende JA til en ny overenskomst for de HK-medlemmer, arbejder i boligorganisationer under BL - Danmarks Almene Boliger. Hele 93,9 % har stemt ja tak ved den netop afsluttede urafstemning, og stemmeprocenten var helt oppe på 84,2 %. - HK’erne kan nu se frem til de samme lønstigninger, som deres kolleger, der er 3F’ere og ejendomsfunktionærer, og det var vigtigt for os. Samtidig er de sikret en ordentlig aftale i forhold til fritvalgskontoen, så jeg er overordnet set glad for det resultat og også den opbakning, medlemmerne har vist i urafstemningen, siger Simon Tøgern, som er formand i HK Privat. BL meldte sig i 2019 ind i Dansk Erhverv Arbejdsgiverforening, hvilket skabte uenighed om, hvilke vilkår HK’erne skulle arbejde under. Derfor stemte man d. 14. januar i år om overenskomstgrundlaget efter 2023. Allerede der var det aftalen, at overenskomsten frem til 2023 skulle forhandles i løbet af foråret. Og det er den aftale, der nu er faldet på plads og stemt hjem. Aftalen læne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum