Nyt håb for særlig gruppe kvinder med brystkræft

Den nye kræftmedicin Enhertu har potentiale til at forlænge livet hos kvinder med en bestemt type uhelbredelig brystkræft, der har spredt sig. Forsøg har vist gode resultater, og læger kalder Enhertu for et muligt gennembrud i behandling af brystkræft.
Men kvinder i Danmark har hidtil ikke kunnet få den lovende behandling. Medicinrådet afviste nemlig i 2021 Enhertu til tredjelinjebehandling, fordi dokumentationen for effekten på daværende tidspunkt ikke var god nok.
Ny afgørelse på vej
Nu vurderer Medicinrådet på baggrund af nye forskningsresultater, om Enhertu skal godkendes til behandling i anden og efterfølgende linjer. Det vil sige til patienter, der allerede har fået behandling med anden medicin uden effekt eller med tilbagefald. Afgørelsen bliver truffet på et møde den 25. januar.
- Jeg ved, at der lige nu sidder patienter og krydser fingre for, at Enhertu bliver godkendt i Danmark. Flere af kvinderne er unge og har familie. For dem betyder det alverden at forlænge den tid, de har tilbage, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse vurderer, at der nu er så god dokumentation for effekten af Enhertu, at Medicinrådet bør anbefale den. Medicinen er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur og bliver brugt i bl.a. Sverige, Norge og Storbritannien.
Godkendt i Norge
Enhertu er allerede i efteråret godkendt i Norge.
- I Norge er Enhertu indført til både anden- og tredjelinjebehandling, og afgørelsen er truffet langt hurtigere end i Danmark. Jeg forstår godt, at patienterne er frustrerede over, at de er ringere stillede end andre skandinaviske kvinder, siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelse har tidligere opfordret Medicinrådet til at genvurdere Enhertu til tredjelinjebehandling, når det vurderer behandlingen til anden linje. Det fremgår nu af Medicinrådets hjemmeside, at afgørelsen 25. januar, netop omfatter både anden og tredje linje, hvilket glæder Kræftens Bekæmpelse.
Kvinder betaler selv
Der har i efteråret været mediehistorier om, at nogle kvinder herhjemme har købt sig til behandlingen på et privathospital. Angiveligt koster det 60.-70.000 kr. for en behandling, der gives hver tredje uge i en længere periode.
- Det er ikke rimeligt, og det skaber ulighed, for hvad sker der med de kvinder, som ikke har råd til den dyre medicin? I Danmark bør livsvigtig medicin være et samfundsanliggende, siger Jesper Fisker.
----------------------------------------------------------------
Hvad er Enhertu
- Enhertu er et lægemiddel til behandling af brystkræft, der har bredt sig til andre dele af kroppen eller ikke kan fjernes ved operation
- Det indeholder et antistof i kombination med kemoterapi, som infiltrerer og ødelægger kræftceller
- Patienter får Enhertu via drop i en vene med behandling hver 3. uge
- Enhertu var ansøgt i Medicinrådet til brug i tredjelinjebehandling til patienter, der har fået to eller flere HER2-fokuserede behandlinger. Siden er der kommet resultater fra nye studier til andenlinjebehandling, og EMA har godkendt Enhertu til dette
Nøgleord
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressevagt
Tlf:35 25 74 00Billeder

Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fisker er udpeget af regeringen som formand for Sundhedsstrukturkommissionen28.3.2023 10:10:27 CEST | Pressemeddelelse
Jesper Fisker vil fortsat varetage sit hverv som adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, mens han er formand for kommissionen
Kræftens Bekæmpelse: Nødvendigt at få undersøgt hele kræftområdet24.3.2023 14:49:24 CET | Pressemeddelelse
Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker hilser indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhdes (V) genopretningsplan på kræftområdet velkommen.
Kræftens Bekæmpelse vil have vished: Er svigtede kræftpatienter blevet vejledt godt nok om rettigheder og erstatningsmuligheder?24.3.2023 07:21:56 CET | Pressemeddelelse
293 kræftsyge har ventet for længe på operation på en kræftafdeling i Aarhus. Kræftens Bekæmpelse forventer, at sygehuset tager hånd om patienterne – både de, der venter på operation nu, og de mange, der har oplevet forsinkelser sidste år.
Kræftens Bekæmpelse: Hver en sten må vendes i tragisk sag om for lange ventetider22.3.2023 18:48:23 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse forventer hurtig handling i Region Midtjylland, hvor alvorligt syge kræftpatienter venter for længe på operation på Aarhus Universitetshospital. Sagen viser, at myndighedernes indrapporteringssystem ikke er finmasket nok. Positivt at sundhedsministeren indkalder regionerne til møde.
Øget risiko for graviditet uden for livmoderen med hormonspiral22.3.2023 14:06:00 CET | Pressemeddelelse
Hormonspiralen er en kendt og sikker prævention for mange kvinder. Men skulle den svigte, og kvinden bliver gravid, er der en øget risiko for, at graviditeten sker uden for livmoderen. Det viser en ny dansk undersøgelse, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Rigshospitalet og Nordsjællands Hospital står bag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum