Nyt fund om hvor i øjet, vi registrerer visuelle bevægelser
Mennesker og dyrs evne til at sanse visuel bevægelse er afgørende, når vi begår os i dagligdagen. Det gælder eksempelvis, når vi færdes i trafikken, når dyr går på jagt, og når vi går på gaden med øjnene rettet mod vores smartphone. Vores visuelle system skal kunne håndtere to grundlæggende former for bevægelse: Dels, at objekter i vores synsfelt bevæger sig, dels at vi selv bevæger os.
Nu bidrager ny forskning fra Aarhus Universitet til en bedre forståelse af, hvor i det visuelle system at bevægelse først bliver opfanget. Og det er et andet sted end, hvor forskerne tidligere har troet.
”Vi fandt ud af, at billedets bevægelsesretning allerede bliver beregnet i de såkaldte axon-terminaler i en særlig type af celler i øjnenes nethinde, kaldet bipolære celler,” fortæller Keisuke Yonehara fra Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen.
Sådan beregner nerveceller og hjernen sensoriske træk
Resultatet er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Neuron og kommer, ifølge forskeren, til at ændre vores forståelse af, hvordan nerveceller og hjernen beregner sensoriske træk.
Forskerne har ikke tidligere kunnet identificere signalet for visuel bevægelse i de bipolære celler, som findes i øjets nethinde – det har kun kunne lade sig gøre takket være nye teknikker blandt andet avancerede computer-modeller.
”Vi bør undersøge om lignende signaleringsmekanismer kan observeres i andre dele af hjernen, såsom hjernebarken eller hjernestammen. På den måde kan vi få viden om, hvordan andre sanser i hjernen som høre- og smagssansen fungerer,” siger forskeren.
Forskningsresultatet er særligt interessant for neuroforskere, der ønsker at forstå mekanismerne i neurale beregninger, øjenlæger der skal genoprette normalt syn hos blinde patienter og ingeniører, der bygger robotter med syn.
Bag om resultatet
- Studiet er grundforskning
- Samarbejdspartnere: Shai Sabbah fra the Hebrew University, Jerusalem, Israel
- Undersøgelsen er finansieret af Lundbeckfonden, Velux Fonden, Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet og European Research Council.
- Den videnskabelige artikel kan læses i Neuron
Kontakt
Gruppeleder og lektor Keisuke Yonehara
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin, DANDRITE
Tlf.: 93 50 80 84
Mail: Keisuke.yonehara@dandrite.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab10.7.2025 10:24:22 CEST | Pressemeddelelse
Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum