Aarhus Universitet: Arts

Nyt forskningsprojekt skal bidrage til at mindske antallet af arbejdsulykker blandt migranter i dansk landbrug

Del
Arbejdsmiljøforskningsfonden har bevilget 2.5 mio. kr. til MANTRA, Moesgårds Antropologiske Analyseenhed på Aarhus Universitet, der i samarbejde med SEGES, skal undersøge migranters sikkerhedsudfordringer i landbruget.

Hvordan kan vi mindske antallet af arbejdsulykker blandt migranter i dansk landbrug? Det skal et nyt antropologisk forskningsprojekt blandt andet forsøge at finde svar på. Projektet er finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden med 2. 5 mio. kr. Projektet hedder ”Migranters sikkerhedsudfordringer i landbruget - antropologisk forskning i sikkerhedspraksis."  

Bag forskningsprojektet står Moesgårds Antropologiske Analyseenhed, MANTRA, der i samarbejde med SEGES skal skabe ny viden om sikkerhedspraksis og risikohåndtering i dansk landbrug til gavn for nationale og internationale medarbejdere, ledere og eksterne aktører i dansk landbrug. SEGES er et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre, som har en stor kontaktflade med danske landmænd. SEGES bidrager bl.a. til dataindsamlingen og analysen.

Baggrunden for projektet er, ifølge projektleder ved MANTRA Johanne Korsdal, at danske landbrug er blevet internationaliseret. Medarbejdere fra hele verden udgør således ca. 35% af arbejdsstyrken. Dansk og international forskning viser imidlertid, at både ledere og migranter i landbruget oplever samarbejdsudfordringer, som kan påvirke arbejdsmiljøet og sikkerheden. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø estimerer, ifølge hende, en underregistrering af anmeldelsespligtige ulykker i landbruget på op til 85%.

”Fremtidig forebyggelse af ulykker i landbruget kræver derfor et styrket samarbejde om sikkerheden. I MANTRA på Aarhus Universitet ser Adrienne Mannov og jeg derfor også frem til at samarbejde med bl.a. Astrid Stampe Lovelady fra SEGES om at undersøge såvel ejerlandmænds, som danske og internationale arbejderes sikkerhedspraksis på danske landbrug,” fortæller Johanne Korsdal Sørensen, der er ansvarlig for MANTRA og projektleder på samarbejdsprojektet. 

Fakta 
MANTRA er en universitetsbaseret analyseenhed forankret på Aarhus Universitet, der samarbejder med private og offentlige organisationer. Eksempelvis i relation til udviklingsprojekter af enhver art. MANTRA leverer skræddersyede antropologiske analyser af den problemstilling, du ønsker at blive klogere på. I MANTRA har vi altid har blik for mulige forsknings- eller uddannelsesperspektiver projektsamarbejder. Vi inddrager forskere og studerende i vores opgaveløsning i det omfang, det er muligt. 
Læs mere om MANTRA her

SEGES er et fagligt videns- og innovationshus, der arbejder med alt, der har med landbrugsdrift at gøre. Fra de store landbrugsfaglige emner inden for planter, miljø, naturpleje, dyrehold og økologi til økonomi, skat, jura, it, arkitektur, regnskab, HR og undervisning. Det sker i tæt samarbejde med universiteter, ministerier, virksomheder og interesseorganisationer i både ind- og udland. SEGES er en del af Landbrug & Fødevarer. 
Læs mere om SEGES

Kontakter

Johanne Korsdal Sørensen,
Ph.d. i sociologi og antropologi
Institut for Kultur og Samfund - Afdeling for Antropologi
Mail: jks@cas.au.dk
Mobil: +45 2130 1787


Astrid Stampe Lovelady
SEGES
Arbejdsmiljø
Mail: assl@seges.dk
Mobil: +45 2464 4736

Billeder

Download
Johanne Korsdal Sørensen
Johanne Korsdal Sørensen
Download
Astrid Etape Lovelady
Astrid Etape Lovelady
Download

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse

Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.

Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse

Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.

Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye