Nyt forskningsprojekt: Din chef kan booste din karriere
Flere års usikkerhed om effekten af kostbare systemer, der måler medarbejdernes præstationer, er nu afløst af viden. Performance management-systemer har en effekt på både virksomheden, lederne og medarbejderne, fastslår et stort forskningsprojekt ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.
I et storstilet forskningsprojekt ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet anført af professor Anders Frederiksen ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi har man undersøgt, hvordan performance management-systemeranvendes i praksis.
Her står det klart, at performance management under de rette omstændigheder har en tydelig effekt på virksomheden og den ansattes individuelle lønindkomst.
Performance management er en tilgang, som særligt bruges i større virksomheder, hvor en leder har en årlig medarbejdersamtale med en ansat, der modtager en vurdering for sin præstation det forløbne år.
Forskningsprojektets resultaterviser, at en ansat, som får gode vurderinger af sin chef, kan få øget sin livsindkomst med op mod 12 pct. Samtidig er de chefer, der generelt giver høje vurderinger, også dem, der gennem motivation og god ledelse driver den del af organ- isationen, som klarer sig bedst.
”Det betyder, at performance management-tilgangen er fornuftig og virker efter hensigten. De gode ledere påvirker medarbejdernes præstation, og hvis det går godt, er der belønning til såvel lederne som deres medarbejdere,” siger Anders Frederiksen.
Virksomheder mangler viden
Forskningsprojektet kommer i en tid, hvor stadig flere danske virksomheder er begyndt at bruge performancemålinger.
Dog mangler mange virksomheder ifølge tal fra Dansk Industri bevis for, at målingerne bidrager til bedre præstationer og skaber tilstrækkeligt med værdi i forhold til de ressourcer, der bruges på at gennemføre dem.
Resultaterne af forskningen er dermed højst relevant for det danske erhvervsliv.
Forskningsprojektet har særligt kigget på, hvordan ledernes subjektive vurdering af en medarbejder anvendes i praksis, og hvor meget medarbejdernes præstationer indvirker på resultaterne i forhold til de mere objektive data, der kan måles direkte, f.eks. i økonomiske nøgletal.
Den nye forskning viser bl.a., at en medarbejder, der i blot ét år har en såkaldt ’high-rater’-chef, kan øge sin livsindkomst i virksomheden, med hvad der svarer til 6-12 procent af den årlige indkomst.
Forskningsprojektet er baseret på et omfattende datamateriale fra en stor skandinavisk servicevirksomhed med mere end 13.000 medarbejdere, der er blevet indsamlet og analyseret over en tiårig periode.
Datamaterialet indeholder ud over en række økonomiske nøgletal alt fra individuelle lønninger, bonus, anciennitet og skift mellem afdelinger til de vurderinger, som chefer på forskellige niveauer giver deres medarbejdere i de årlige medarbejdervurderinger som led i virksomhedens performance management-system.
”Det er virkelig unikke data, vi har haft adgang til. Både i art og i omfang,” siger Anders Frederiksen, der forskningsmæssigt især er optaget af, hvad der skaber produktivitet i virksomhederne.
Nøgleord
Kontakter
Anders Frederiksen,
professor og institutleder,
Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, Aarhus BSS (Aarhus Universitet)
Mail: afr@btech.au.dk
Mobil: 61620207
Links
Information om Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Om Aarhus BSS
Aarhus BSS er en bred business school ved Aarhus Universitet. Med ca. 15.700 dagsstuderende og flere tusinde deltidsstuderende, 275 ph.d.-studerende og godt 500 videnskabelige medarbejdere er Aarhus BSS en af Europas største business schools og Danmarks største universitære enhed inden for business og samfundsvidenskab med en stor faglig bredde.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Aarhus BSS
Jurastuderende fra Aarhus Universitet bliver verdensmestre i prestigefyldt konkurrence13.4.2021 09:38:15 CEST | Pressemeddelelse
Næsten 400 universiteter fra hele verden deltog i den prestigefyldte konkurrence ”Vis Moot”, hvor jurastuderende dystede i international køberet og voldgiftsretlige problemstillinger. Nu kan et team på otte kandidatstuderende fra Juridisk Institut ved Aarhus BSS, Aarhus Universitet kalde sig verdensmestre i konkurrencen.
Forskere opgør byrden for et liv med psykisk sygdom19.3.2021 08:34:50 CET | Pressemeddelelse
Det koster i gennemsnit mere end en fjerdedel af et rask leveår at leve med enten en psykisk sygdom eller et misbrugsproblem. For enkelte diagnoser er det helt op til tre fjerdedele. Det viser en ny dansk kortlægning af de personlige helbredsmæssige byrder, der er forbundet med psykisk sygdom og misbrug.
Da coronakrisen ramte: Klar besked gjorde danskerne til mestre i smitteforebyggelse10.3.2021 13:07:53 CET | Pressemeddelelse
I dagene omkring 11. marts 2020 skete der en markant adfærdsændring blandt os danskere. Også mere markant end i andre vestlige befolkninger. Vi holdt afstand, vaskede hænder og sprittede af mere end de gjorde i andre lande. Fordi vi – i endnu højere grad end andre – havde en oplevelse af, at vi vidste, hvad myndighederne bad os om, da krisen ramte.
Forsøg: Parterapi i sofaen15.1.2021 09:47:09 CET | Pressemeddelelse
Januar er højtid for vanskeligheder i parforholdet, men måske er der hjælp at hente. Også på corona-distancen. Forskning fra USA viser, at problemer i parforholdet kan løses hjemme i sofaen, og nu skal forskere fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet teste den alternative parterapi på frivillige par herhjemme.
Corona-krisen kan booste freelance-job21.12.2020 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Freelance-ansættelser i små og mellemstore virksomheder kan blive den store vinder af Corona-krisen. En spørgeskemaundersøgelse fra Aarhus BSS blandt knap 1200 danske SMV’er viser, at virksomhederne i relativ stor stil overvejer, at erstatte afskedigede fastansatte medarbejdere med freelance arbejdskraft fremover.
Stor tilfredshed med konfliktråd15.12.2020 08:30:20 CET | Pressemeddelelse
Både forurettede og gerningspersoner, som har deltaget i et konfliktrådsmøde i forbindelse med en straffesag er generelt tilfredse med såvel mødet som det personlige udbytte. Det fremgår af en foreløbig rapport i et større forskningsprojekt på Aarhus Universitet, der skal evaluere konfliktrådene.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum