Nyt digitalt tilbud støtter patienter med hoved- halskræft
Det er ikke overalt i Danmark, at patienter med hoved- halskræft kan få den nødvendige hjælp til at håndtere de mange følger, sygdommen kan forårsage. Derfor har sundhed.dk, i samarbejde med Netværk for patienter med hals- og mundhulekræft og Center for Kræft og Sundhed København, udviklet et digitalt tilbud til patienter, deres pårørende og sundhedsprofessionelle.
Center for Kræft og Sundhed København er specialiseret i kræft og rehabilitering og har i det daglige tæt kontakt til kræftpatienter og deres pårørende. Derfor kender centeret de problematikker, man står med som patient. Med det nye digitale tilbud på sundhed.dk er det ønsket, at den viden og erfaring når ud til hele Danmark.
Ekspertviden skal deles
Hoved- halskræft er en kompleks sygdom, der kan vise sig i mange former, som kan give langvarige senfølger, og som der ikke er specialistviden om blandt alle sundhedsfaglige. Derfor er der et stort behov for at dele den viden, der er på området, digitalt.
”Kræft i mund og svælg er en utrolig kompleks sygdom og opdages i forskellige stadier. Nogle har helt lokal sygdom, mens andre har spredning til lymfeknuder på halsen, fordi den kan være svær at opdage, da kræft i mund og svælg ikke nødvendigvis giver smerter i de tidlige stadier. Da sygdommen har mange senfølger, skal vi udbrede vores viden om håndtering af disse,” siger overlæge Irene Wessel, speciallæge i hoved-halskirurgi, Rigshospitalet.
Digitalisering skaber lighed
Årligt får ca. 1650 personer i Danmark diagnosticeret hoved- halskræft. Og årligt dør knapt 300 personer af kræft i mundhulen og svælget. Det er altså en forholdsvis ”lille” sygdom, og måske af den grund er rehabiliteringstilbuddene til denne patientgruppe ikke udbredt i alle kommuner. Det faktum gør et digitalt tilbud endnu mere oplagt.
”Den digitale udvikling spiller en afgørende rolle, når det kommer til at udvikle sundhedsvæsenet som ét reelt sammenhængende netværk, der skaber mere geografisk lighed, bedre kvalitet og øget sammenhæng på tværs. Dét er det nye digitale rehabiliteringsområde for hoved- halskræftpatienter et rigtig godt eksempel på,” siger Lone Langballe, formand for bestyrelsen, sundhed.dk.
Træningsvideoer og patienters fortællinger
I temaet er der blandt andet træningsvideoer og gode råd om mundpleje, synkevenlig mad og meget andet. Man kan også læse fakta om behandling, bivirkninger og senfølger. Og man kan se videoer/læse artikler/høre podcasts med patienter, der fortæller om deres forløb og livet under og efter behandlingen med bivirkninger og senfølger. Også pårørende deler deres historie om, og hvad man kan gøre for at hjælpe sig selv og støtte den syge.
Se temaet på: https://www.sundhed.dk/borger/behandling-og-rettigheder/kraeft/hoved-halskraeft/
- Er du journalist, og vil du gerne i kontakt med en af patienterne eller eksperterne, der optræder i temaet, kan du kontakte presseansvarlig på sundhed.dk, Christina Ove Holm, Tlf 4096 1418.
- For yderligere information om hoved- halskræfttemaet, kontakt centerchef, speciallæge Jette Vibe-Petersen, Center for Kræft og Sundhed København, Tlf 2637 3729.
Kontakter
Christina Ove HolmPresseansvarlig
Tlf:40961418coh@sundhed.dkBilleder
Links
Information om sundhed.dk
Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.
Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk
Anbefalede sundhedsapps bliver vist på sundhed.dk27.6.2025 13:08:03 CEST | Pressemeddelelse
Nævnet for Sundhedsapps har nu anbefalet de første fem sundhedsapps, som er tilgængelige på sundhed.dk.
Stor interesse for organdonation efter ny lov18.6.2025 10:01:21 CEST | Pressemeddelelse
Besøgstallet på sundhed.dk er eksploderet efter, at der er kommet ny lov om organdonation. Tusindvis af danskere har siden 1. juni været inde på siden for at søge information og tage stilling til organdonation.
Adgang til diagnoser giver bedre overblik for patienter og sundhedspersonale10.6.2025 09:56:34 CEST | Pressemeddelelse
Nu får både patienter og sundhedspersoner adgang til centrale diagnoser, som er registreret i diagnosekortet hos egen læge, på sundhed.dk. Det kan styrke sammenhængen i patientforløb og bidrage til større viden og overblik.
Webinar: Få overblik over dine sundhedsdata14.5.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhed.dk hjælper danskerne med at holde styr på deres sundhed. For at sikre, at de får mest muligt ud af vores løsninger inviterer vi til et gratis webinar, hvor vi blandt andet viser, hvordan man kan se sine prøvesvar og finde oplysninger om sin medicin.
2024 bød på endnu flere løsninger på sundhed.dk7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhed.dk har offentliggjort sin årsrapport, der fortæller om et år med flere nye it-sundhedsløsninger, som styrker danskernes mulighed for selv at følge med i og tage ansvar for deres egen sundhed og sygdom.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum