Udenrigsministeriet

Nyt dansk projekt skal indsamle beviser for internationale forbrydelser i Ukraine

Del

Det annoncerer udenrigsminister Kofod i dag i New York. Det er første gang, et dansk-ledet projekt går aktivt ind i det konkrete arbejde med at sikre beviser for internationale forbrydelser i Ukraine.

Danmark har siden begyndelsen af den russiske invasion af Ukraine arbejdet for at sikre, at de ansvarlige for internationale forbrydelser begået i Ukraine bliver stillet til ansvar. Den indsats kommer nu et spadestik dybere.

Et danskledet projekt støttet af Udenrigsministeriet skal nemlig bidrage til at sikre beviser for krigsforbrydelser og menneskerettighedskrænkelser begået i Ukraine. Det vil udenrigsminister Jeppe Kofod annoncere i New York i aften, hvor han er vært for et internationalt arrangement om retsforfølgelse under FN’s Generalforsamling.

Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:

-      De russiske styrker er rykket frem i Ukraine med en uhørt brutalitet. Billederne af massegrave og mishandlede lig i Izyum taler deres tydelige sprog. Lige fra invasionens begyndelse har det været en dansk mærkesag, at de ansvarlige for uhyrlighederne bliver stillet til ansvar. Og jeg er stolt af, at vi med det her projekt nu fra dansk side kan være med til at sikre, at der bliver indsamlet beviser til efterforskningen. Det er helt afgørende for at føre retssager og i sidste ende få forbryderne dømt.

Den danske civilsamfundsorganisation, DIGNITY, skal lede projektet med finansiering fra Udenrigsministeriet på 8 millioner kroner. Gennem projektet vil ukrainske civilsamfundsaktører blive trænet i at indsamle og opbevare beviser korrekt, så de kan blive overlevet til fx den ukrainske anklagemyndighed og Den Internationale Straffedomstol (ICC), og indgå i efterforskningen af internationale forbrydelser. Projektet vil desuden have fokus på korrekt håndtering af ofre og vidner for at undgå at genoplive mulige traumer.

Direktør for DIGNITY Rasmus Grue Christensen udtaler:

-      I DIGNITY ser vi frem til at spille en vigtig rolle i at fremme dokumentation og mulig retsforfølgning af internationale forbrydelser i Ukraine. Her kan vi sammen med vores ukrainske samarbejdspartnere gøre en konkret og positiv forskel midt i krigens gru. Vi er stolte over at kunne løfte dette ansvar og taknemlige over for udenrigsministeren og Udenrigsministeriet for samarbejdet om denne vigtige dagsorden.

For yderligere kontakt: pressevagten@um.dk

Baggrund

Danmark har støttet tiltag for retsforfølgelse af de internationale forbrydelser i Ukraine siden begyndelsen af den russiske invasion af Ukraine. Danmark var blandt de mere end 40 lande, som i foråret 2022 bad ICC om at efterforske situationen i Ukraine. Danmark har også ydet ekstraordinær finansiel støtte til domstolens arbejde samt sekundering af dansk ekspertise til domstolens efterforskningsarbejde. Derudover står Danmark sammen med bl.a. Albanien, Columbia, Nederlandene, Marshall-øerne og Ukraine i spidsen for en uformel arbejdsgruppe i FN-regi med en bred kreds af medlemsstater, der arbejder for at holde internationalt fokus på at stille Rusland til ansvar for forbrydelser begået i Ukraine.

DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur er en dansk NGO, som bekæmper tortur i over tyve lande verden over. DIGNITY er desuden drivkraft bag platformen ”International Accountability Platform for Belarus”, der indsamler beviser for brud på menneskerettighederne i Belarus. Organisationen har derfor indgående kendskab til dokumentation af internationale forbrydelser, herunder kønsbaseret vold.

I det nye projekt om retsforfølgelse i Ukraine har DIGNITY indgået et partnerskab med Kharkiv Human Rights Protection Group (KHPG), som er en af de mest respekterede menneskerettighedsorganisationer i Ukraine.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum