Nyt Center for Digitalisering af Elektronik: AAU-forskere effektiviserer produktionen af effektelektronik med digitale designprocesser
Energisektorernes grønne omstilling er en vigtig brik i kampen mod klimaforandringerne. Men processen med at udvikle nye- og energieffektive løsninger tager ofte afsæt i prototypebaserede designprocesser, der tager lang tid at teste, og som er omkostningstunge. Center for Digitalisering af Elektronik (CoDE) på Aalborg Universitet kommer udfordringen i møde og har sat sig for at udvikle nye metoder, der skubber til grænserne for digitale processor i arbejdet med at designe og kvalificere fremtidens højeffektive- og kompakte effektelektroniksystemer.
- Vi vil transformere designprocessen, så tidskrævende og dyre prototype-iterationer i laboratoriet bliver erstattet af digitale design-iterationer. Vores vision er, at kun en enkelt fysisk prototype skal fremstilles for at opnå den ønskede funktion og effekt, udtaler professor Stig Munk-Nielsen fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.
Det øgede forbrug af elektriske køretøjer, vindenergi, hydrogenelektrolyse og energieffektive pumpeløsninger stiller nemlig større og større krav til deres indbyggede effekt-elektroniksystemer, som sammenkobler de funktionelle blokke og transporterer elektricitet fra kraftværket til forbrugeren.
Udviklingsarbejdet er derfor afgørende for fremdriften af den grønne omstilling, og industrien har derfor brug for nye løsninger. Processen ser med de nye metoder ud til at blive hurtigere, fordi det ikke længere er nødvendigt at udvikle en serie af dyre prototyper til test i laboratorier. Den nye metode kan dermed optimere de yderst ressourcekrævende prototypebaserede designprocessor, hvor en typisk designproces med mange iterationer normalt kan vare i ugevis.
- Vores erfaringer og resultater efter at have digitaliseret dele af designprocesserne ser meget lovende ud. Målet er derfor, at vi på sigt kan være med til at øge brugen af digitale designværktøjer i udviklingsprocesserne inden for det elektriske, magnetiske og mekaniske, udtaler professor Stig Munk-Nielsen fra Aalborg Universitet.
Center for Digitalisering af Elektronik har i en periode arbejdet sammen med Grundfos’ udviklingsafdeling for at finde nye og mere effektive metoder til at designe nye produkter ved hjælp af prototypetest. Med økonomisk rygstøtte på 19.6 mio. kr. fra Poul Due Jensen Fonden og 3.7 mio. kr. fra Aalborg Universitet kan forskerne nu sikre, at de nye metoder og processor bliver mere bredt tilgængeligt for industrien via det nye center.
Om forskningsgruppen
Nøglepersonerne i forskningsgruppen er: Lektor Christian Uhrenfeldt, postdoc Asger Bjørn Jørgensen og professor Stig Munk-Nielsen fra AAU. Derudover vil i alt fem ph.d.erne og to postdocs blive tilknyttet projektet over de næste fem år.
Fotokreditering: Hongbo Zhao
Kontakter
Stig Munk-Nielsen, professor, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet
Tlf: 22915029 Mail: smn@et.aau.dk
Jeannette Bylov, presserådgiver, AAU Kommunikation
Tlf. 24230566 Mail: jmb@adm.aau.dk
Billeder
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny kortlægning: Sådan kan en mobiltelefon stoppe graveskader for milliarder17.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for en detaljeret kortlægning af undergrunden i Danmark. Ingen ved præcist, hvor alle rør, ledninger og kabler ligger i jorden, og graveskader koster samfundet over en milliard kroner om året, for. Det gør et digitalt samfund som det danske sårbart. Men der er en simpel løsning, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum