Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?
Den 17. juni skete der noget i et underjordisk anlæg i Italien, som fik verdens astrofysikere til at spærre øjnene op. Et observationsanlæg, der har til opgave at lede efter mørkt stof, rapporterede om nogle uforklarlige signaler fra rummet.
- Astrofysikere verden over er nærmest gået i selvsving over det her. For hvor kommer de signaler fra, og hvad kan de fortælle os, siger Mads Toudal Frandsen, der er lektor og forsker i teoretisk partikelfysik på Syddansk Universitet.
Selv mener han, at signalerne kan stamme fra en såkaldt elementarpartikel, som først bliver opdaget nu.
En ny partikel vil være kæmpestort
- Jeg vil af erfaring være ekstremt forsigtig med at overfortolke de nye data. Men når det er sagt, så er det jo kæmpestort, hvis der virkelig er tale om en ny partikel. Det vil i så fald være første gang siden opdagelsen af Higgs partiklen i 2012, siger han.
Mads Toudal mener, at der kan være tale om partiklen ALP (Axion-Like Particle), som er en ganske let elementarpartikel. Den er aldrig blevet observeret – før måske nu.
- Der er en række ting, der ikke er forklaret i vores nuværende model for, hvad universet består af. Hvis ALP findes, kan den forklare nogle af de her ting. Derfor er det fantastisk, hvis det vitterlig er ALP, de har fundet, fordi det kan være et vindue til en ny forståelse af både mørkt stof i universet og hvordan elementarpartiklerne fik deres masse.
Kan forklare oprindelsen af mørkt stof
Sammen med en række kolleger har Mads Toudal Frandsen netop vist, at eksistensen af ALP kan være nøgle til at forstå både Higgs partiklen og det mørke stofs oprindelse. Det har de netop beskrevet i tidsskriftet Physical Review Letters.
- Nu har vi analyseret de nye uforklarlige signaler fra Italien, og vi kan se, at præcist ALP elementarpartiklen kan forklare de signaler, som blev rapporteret den 17. juni. Dette arbejde er nu blevet lyn-publiceret her.
- Jeg vil igen understrege at det er alt for tidligt at sige, om de nye signaler stammer fra mørkt stof, en ny partikel, eller om der blot er tale om en radioaktiv kilde, som de endnu ikke har forstået. Det vil vi vide meget mere om i den nærmeste fremtid.
Intens jagt
Anlægget i Italien kan betragtes som et kæmpe eksperiment og hedder XENON1T. Det er et såkaldt detektionseksperiment, der har til opgave at detektere mørkt stof-partikler. Den opgave har flere forskellige anlæg forsøgt at løse i mere end 30 år – hidtil forgæves.
Fysikere anslår, at universet består af 85 pct. mørkt stof, mens resten er det stof, som galakser og lign. består af. Ingen ved, hvad mørkt stof er, men man ved, at det har styret dannelsen af strukturer som galakser i universet.
Kernen i XENON1T er et ton flydende xenon, som blot venter på, at mørkt stof partikler fra galaksen banker ind i et af xenon-atomerne. Hvis det sker, kan rekylet måles som et spor fra kollisionen - ligesom når en billardkugle rammer en anden.
Kontakter
Lektor og forsker i teoretisk partikelfysik Mads Toudal Frandsen, Centre for Cosmology and Particle Physics Phenomenology, Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, Syddansk Universitet.
tlf: 5129 1380. Email toudal@sdu.dk.
https://portal.findresearcher.sdu.dk/da/persons/toudal
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum