Nye tal: Trods årelang fremgang kan flere lande ikke indfri 2030-mål om at nedbringe børnedødelighed

Fem millioner børn døde i 2021 inden deres fem-års-fødselsdag. Yderligere 2,1 millioner børn og unge i alderen 5-24 mistede livet, mens 1,9 millioner børn var dødfødte. Mange af disse dødsfald skyldes utilstrækkelig adgang til kvalificeret fødselshjælp og ringe støtte og sundhedspleje til gravide og nyfødte flere steder i verden.
Siden årtusindskiftet er dødeligheden blandt børn under fem år faldet med 50 pct. Også dødsfald blandt ældre børn og unge og antallet af dødfødsler har været for nedadgående de seneste 20 år.
Fremgangen er dog stagneret betydeligt siden 2010, og det står nu klart, at 54 lande ikke vil nå Verdensmål 3 om sundhed og trivsel, der bl.a. handler om at nedbringe børnedødelighed:
”Bag disse tal er millioner af børn og familier, der er nægtet deres grundlæggende ret til sundhedsydelser. Det har den smertelige konsekvens, at børn dør, inden de overhovedet er kommet i gang med at leve. En så udbredt tragedie, må vi aldrig bare acceptere som uundgåelig. Det er muligt at forebygge mange af de her dødsfald, men det vil kræve stærk politisk vilje og vedvarende finansiering af basal sundhedspleje. Det er en af de bedste og mest meningsfulde investeringer, vestlige lande og udviklingspartnere overhovedet kan foretage,” siger Susanne Dahl, generalsekretær i UNICEF Danmark.
De fleste børnedødsfald sker i barnets første fem leveår, hvoraf halvdelen er inden for barnets allerførste måned. For de helt små babyer er for tidlig fødsel og komplikationer under fødslen den primære dødsårsag. Flere end 40 procent af dødfødsler sker under fødslen - hvoraf de fleste kan forebygges, hvis kvinder får øget adgang til lægehjælp, støtte under graviditeten og hjælp under fødslen. For børn, der overlever deres første 28 dage, udgør infektionssygdomme som lungebetændelse, diarré og malaria den største trussel.
Uden omfattende initiativer for at forbedre sundhedstjenester for gravide og nyfødte, lyder den dystre prognose, at næsten 59 millioner børn og unge vil dø inden 2030, mens yderligere 16 millioner børn vil komme livløse til verden.
Geografisk ulighed i børnedød
Risikoen for børnedød er særligt stor i Afrika syd for Sahara. I 2021 blev 29 pct. af verdens levendefødte børn født her, alligevel stod regionen for hele 56 pct. af alle verdens dødsfald blandt børn under fem år.
Børn født i Afrika syd for Sahara er således udsat for den højeste risiko for børnedød i verden – børn født her har 15 gange højere risiko for at dø, end børn født i Europa og Nordamerika.
Det er også mødre i Afrika syd for Sahara, der oplever langt de fleste dødfødsler. Regionen stod i 2021 for næsten halvdelen af alle dødfødsler verden over. Risikoen er således syv gange større end for kvinder i Europa og Nordamerika:
”Det er komplet uretfærdigt, at et barns chance for at overleve er afhængigt af, hvor det vokser op. Der må ikke være så stor ulighed i adgangen til basale sundhedsydelser. Børn overalt har brug for adgang til stærke sundhedssystemer, så de kan få den bedste start på livet,” siger Susanne Dahl.
Kontakter
Pressemedarbejder Line Kørner. Tlf. 30952379, mail: lkoerner@unicef.dk
Maria WesthHead of External Communications, UNICEF Danmark
Tlf:50778664mwesth@unicef.dkLine KørnerPressemedarbejder, UNICEF Danmark
Tlf:30952379lkoerner@unicef.dkBilleder
Links
Information om UNICEF Danmark
Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Børne- og ungeråd overrækker klimaanbefalinger til Dansk Industri14.3.2023 15:49:34 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheder skal tænke klimaforandringer og klimahandling ind i deres arbejde og huske børn og unge, når de træffer beslutninger. Det mener UNICEF Danmarks Nationale Rettighedsråd, der i dag har overrakt en række anbefalinger til rådgivningsdirektør i Dansk Industri, Kinga Szabo Christensen.
Mathias ’Zanka’ Jørgensen bliver ny UNICEF-ambassadør7.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
UNICEF Danmark har fået Mathias ’Zanka’ Jørgensen med på holdet. Den 32-årige fodboldspiller, der hele sin karriere har stået i forsvaret, vil fremover også forsvare og tale børns rettigheder som ny ambassadør for verdens største børneorganisation.
Nye tal: Sultkrise rammer kvinder hårdere end mænd7.3.2023 00:01:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af gravide og ammende, der lider af akut underernæring, er steget fra 5,5 til 6,9 millioner – svarende til 25 pct. – siden 2020 i de 12 lande, der er hårdest ramt af den globale fødevarekrise. Det fremgår af en ny rapport, UNICEF udgiver i dag forud for kvindernes kampdag.
Et år med krig kan få livslange konsekvenser for børn24.2.2023 00:01:00 CET | Pressemeddelelse
Ukraines børn har i dag gennemlevet 365 dage med vold, traumer og tab. Krigen har sendt millioner af børn på flugt, frarøvet dem deres skolegang og påvirket deres psykiske trivsel. Krigen risikerer at få livslange konsekvenser for en hel generation.
Pandora giver 1,5 millioner kroner til UNICEFs indsatser for jordskælvsofrene7.2.2023 12:53:44 CET | Pressemeddelelse
Smykkevirksomheden Pandora støtter nu UNICEFs indsats i forbindelse med jordskælvet, der har ramt Tyrkiet og Syrien, med 1,5 millioner kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum