Røde Kors

Nye tal om trængte børnefamilier er svært foruroligende: Hver fjerde har sprunget nødvendigt måltid til børnene over 

Del

En helt ny undersøgelse fra Røde Kors vidner om, at i forvejen udsatte børnefamilier i Danmark kæmper voldsomt med at få de økonomiske ender til at mødes og føler sig tvunget til at give afkald på basale behov som lægeordineret medicin, nødvendigt fodtøj og måltider til børnene. ”Stærkt alarmerende”, siger Ziga Friberg, chef for Røde Kors’ familieaktiviteter.

Stigende energi- og dagligvarepriser og højeste inflation i 40 år gør, at der spares, hvor spares kan – og også hvor det for alvor begynder at gøre ondt og hvor det begynder at gå ud over helt basale behov. Det vidner en helt ny undersøgelse blandt udsatte børnefamilier i Danmark om. Undersøgelsen står Røde Kors bag og er foretaget blandt familier, som organisationen har kontakt til qua aktiviteter, netværk og økonomisk støtte – altså nogle af de allermest trængte børnefamilier i Danmark. Og tallene tegner et dystert billede af situationen hos i forvejen pressede familier, siger Ziga Friberg, som er chef for Røde Kors’ familieaktiviteter: 

”Vi vidste godt, at de familier, som i forvejen kæmpede med at få økonomien til at hænge sammen, er blevet meget mere pressede det seneste halve år, hvor priserne på stort set alt er steget. Men at konsekvenserne er så grelle, det kommer bag på os og skaber stor bekymring hos Røde Kors”. 

Skyldes prisstigninger 
Resultaterne af undersøgelsen, som 623 ud af 1.037 adspurgte forældre har svaret på (60%), viser bl.a., at 66% har undladt at give deres børn nødvendigt tøj eller fodtøj, at 24% har undladt at give deres børn nødvendige måltider og at 16% af forældrene har undladt at købe lægeordineret medicin til deres børn, fordi de ikke har haft råd. Langt de fleste (mellem 75% og 82%) svarer, at årsagen er prisstigninger på dagligvarer, el og varme. Yderligere 14-19% svarer, at det til dels skyldes prisstigningerne. 

”Undersøgelsen viser, at familierne har skåret så meget ind til benet, at de nu er begyndt at spare på udgifter til deres børn, fx medicin og mad. Det er stærkt alarmerende, for så begynder det at gå ud over sundhed og helbred”, siger Ziga Friberg. 

Går ud over børns sociale liv 
Også familiernes sociale trivsel er truet af prisstigningerne. 56% af forældrene med børn i alderen 6-16 år svarer i undersøgelsen, at deres børn har måttet undlade at deltage i sociale arrangementer som fx fødselsdage, skoleudflugter eller fritidstilbud, fordi der ikke var råd.   

”Mange forældre giver udtryk for, at de er meget følelsesmæssigt påvirkede af at skulle begrænse deres børns sociale liv. Og helt gennemgående viser undersøgelsen, at både børn og forældre er meget påvirkede af de store økonomiske bekymringer, de har, hvilket viser sig ved, at de sover dårligt, er kede af det, har angstanfald, taber sig og fryser”, fortæller Ziga Friberg. 

Kalder på politisk løsning 
Røde Kors støtter årligt over 3.000 børn og forældre med netværk, en-til-en-relationer og økonomisk støtte. Men det er langt fra nok til at afhjælpe den situation, som mange udsatte familier står i lige nu. 

“Det er en politisk opgave, ikke civilsamfundets, at finde pengene og de strategiske løsninger på denne helt ekstraordinære situation vi står i nu, hvor nogle børnefamilier falder gennem det sociale sikkerhedsnet. Det er ikke godt nok i en velfærdsstat som Danmark”, understreger Ziga Friberg. 

Kontakter

For henvendelser kontakt Røde Kors’ pressetelefon:

3529 9699
Røde Kors.dk/presse

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors er altid til stede

Hver dag redder vi liv og ruster mennesker til at klare sig gennem kriser og katastrofer. Vi skaber fællesskaber og støtter samfundets sårbare til et bedre liv, og i kriser er vi en del af det nationale beredskab i Danmark.

192 lande er med Genevekonventionen blevet enige om at have Røde Kors som fælles hjælpeorganisation. Vi hjælper mennesker på begge sider af konflikten og i de fjerneste egne af verden. Uden hensyn til nationalitet, religion eller politiske holdninger.

Vi er verdens største humanitære organisation med omkring 12 millioner frivillige over hele verden. Vi er en bevægelse for medmenneskelighed i verden, i lokalsamfundet og dér, hvor du bor.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum