Nye medicinregler skaber problemer i fængslerne
De skærpede medicinkrav gør det mere besværligt at skaffe medicin til de indsatte. I weekenden blev Roskilde Arrest nødt til at få bragt medicin i taxa fra Lyngby.

Tidligere kunne Kriminalforsorgens institutioner opbevare forskellige typer af medicin, så de stod klar, hvis en indsat havde brug for det.
Sådan er det ikke længere. Med de nye medicinregler må fængsler og arresthuse kun udlevere medicin, som specifikt er ordineret til den pågældende patient.
Det betyder, at alt ekstra medicin skal smides ud, hvorefter der skal hentes ny medicin, når der er behov for det. Det gælder selv, hvis der er tale om hovedpinetabletter.
I weekenden fik reglerne den konsekvens, at Roskilde Arrest måtte bruge flere timer på at skaffe medicin til en indsat. Lørdag morgen manglede personalet nemlig et middel mod abstinenser.
Arresthuset kontaktede derfor Københavns Fængsler, som arresthuset skal bruge, når de ikke har adgang til egen læge. Landets største arresthus har dog ikke en læge i weekenden.
Heldigvis lykkedes det personalet i Roskilde at få fat i arrestens læge, som udskrev recepten.
Nu skulle man blot finde et apotek, som havde medicinen. Det viste sig ikke at være nemt.
Personalet forsøgte af få Domapoteket i Roskilde til at ekspedere medicinen som en akutbestilling. Dette kunne dog først lade sig gøre søndag aften.
Løsningen blev derfor Lyngby Apotek, som kunne sende medicinen til Roskilde i en taxa.
Så langt så godt.
Men arresthuset havde kun fået medicin til en dag, så søndag morgen skulle arresthuset i gang med hele molevitten igen…
Molbohistorie
Fængselsforbundets områdetillidsrepræsentant Henning Mørck kalder det en molbohistorie.
”Det giver ikke mening, at vi skal bruge så meget tid bare for at skaffe medicin til én mand. Det er en tidsrøver uden lige.”
Han peger på, at det havde været nemmere med de gamle regler: ”Tidligere kunne vi udlevere medicin til en indsat efter lægens anvisning, hvis arresthuset havde det liggende. Det var mere fleksibelt. Nu smider vi medicin ud i store mængder, når de indsatte forlader arresthuset. Hvorefter vi med stort besvær skaffer den samme medicin igen til nye indsatte.”
Vagtlægen 30 km væk
DR skrev for en uge siden også om medicinbøvlet i Kriminalforsorgen.
Her var det Karsten Pedersen, Fængselsforbundets tillidsmand i Kragskovhede Fængsel, som gjorde opmærksom på, at personalet i nogle tilfælde bliver nødt til at sende en taxa til vagtlægen i Hjørring 30 kilometer væk, før de kan udlevere en hovedpinepille til en indsat.
Forbundsformand Bo Yde Sørensen synes, det er helt unødvendigt at bruge så meget tid på så lidt: "I en tid hvor Kriminalforsorgen mangler mandskab, er det dybt frustrerende, at vi skal bruge så mange timer på at skaffe en pakke panodil, som vi andre kan købe på en tankstation. Omkostningerne står slet ikke i mål med hensynet til patientsikkerheden."
Han opfordrer Kriminalforsorgen og Lægemiddelstyrelsen til at finde en løsning, som fungerer i hverdagen: "Det må kunne lade sig gøre at tilrettelægge reglerne på en måde, som er rimelig for både indsatte og ansatte," siger Bo Yde Sørensen.
Kontakter
Bo Yde SørensenFormand
Tlf:72559998bys@faengselsforbundet.dkBilleder
Links
Information om Fængselsforbundet
Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, transportbetjente, institutionsmedarbejdere, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen. Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.
Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
På Holsbjergvej er det betjentene, der er låst på nat4.3.2021 13:38:56 CET | Pressemeddelelse
Betjentene i fængselsafdelingen på Holsbjergvej ved Herstedvester mærker dagligt det massive pres, bemandingsproblemerne efterlader. Men det er værst om natten, hvor der kun er én på arbejde.
Seneste fakta om jobbet som fængselsbetjent25.2.2021 09:09:51 CET | Nyhed
Fængselsforbundets faktanotat samler tal om udviklingen i Kriminalforsorgen.
135 millioner kroner til forbundets medlemmer3.2.2021 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fængselsforbundet har hentet erstatninger hjem for over 100 millioner kroner i 2020.
Tillidsrepræsentant: ”Coronatiltag rammer forbi virkeligheden”21.1.2021 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med samfundets coronarestriktioner strammes grebet også i Kriminalforsorgen. Der er bare det problem, at der stilles nye krav, som er umulige at overholde i praksis. Det siger tillidsrepræsentanten i Københavns Fængsler.
Horserød Fængsel kører mere og mere personalefrit24.12.2020 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er en stejl og nedadgående rutsjebanetur, Horserød Fængsel har taget, når det gælder antallet af fængselsbetjente. Tillidsrepræsentant Michael Thomsen kalder det et konkursbo.
Et jordskælv i Herstedvesters rolige hverdag2.11.2020 00:00:00 CET | Pressemeddelelse
I Herstedvester sidder de indsatte ofte meget længe, og målet er at skabe en så normal hverdag som muligt for dem. Nu præges fængslet af efterdønningerne fra fangeflugten. Det fortæller en af de betjente, der løb efter Peter Madsen.
Stort set alle andre tjener mere8.10.2020 00:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fængselsbetjentes løn skraber bunden blandt landets 300 forskellige tjenestemandsstillinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum