Erhvervsministeriet

Nye initiativer tager et opgør med låneudfordringerne i landdistrikterne

Del

Ude i landdistrikterne oplever nogle danskere, at postnummeret står i vejen for et boliglån. Derfor lancerer regeringen nu en model med statsgaranti på dele af realkreditbelåningen og nemmere adgang til lån for små virksomheder.

Postnummeret må ikke spænde ben for boligkøb i landdistrikterne. Alligevel oplever nogle borgere fortsat problemer med at kunne optage realkreditlån uden for de store byområder. Adgang til finansiering har stor betydning for virksomheder og borgere i landdistrikterne, og derfor lancerer regeringen nu initiativer, der skal gøre det lettere for både borgere og virksomheder at optage lån i landdistrikterne.

Erhvervsminister Simon Kollerup:

”Det er grundlæggende urimeligt, hvis det er dit postnummer, som afgør, om du kan låne til drømmeboligen eller starte ny virksomhed op. I mange år har vi hørt, at affolkningen i yderområderne var en definitiv trend, og at der ikke kunne gøres noget. Sådan forholder det sig ikke. Vi skal sikre bedre muligheder i landdistrikterne og på den måde skabe et Danmark i balance. Derfor tager vi i regeringen et stort og strukturelt tiltag med en ny model, hvor en statsgaranti skal sikre, at det både bliver lettere for danskerne at låne til drømmehuset samtidig med, at sektoren får en afgørende rygstøtte. Fordi det er vigtigt, at vi gør op med skævvridningen af vores land, så vi sikrer, at alle kan få et boliglån uanset hvor i landet, de har valgt at slå sig ned. Derfor ser jeg frem til det videre arbejde, hvor vi retter Danmark op igen.”

En balanceret løsning for borgerne og sektoren

Regeringen foreslår, at der indføres en model med statsgaranti på realkreditbelåningen mellem 60 og 80 pct. af boligens værdi i postnumre med lave kvadratmeterpriser, dvs. under 8.000 kr. Det betyder konkret, at staten vil garantere den yderste fjerdedel af realkreditlånet. Modellen skal bruges i de tilfælde, hvor realkreditinstitutterne ikke tilbyder belåning på grund af for stor usikkerhed om ejendommens værdi i udvalgte områder. For borgerne i landdistrikterne skal modellen kort sagt give dem bedre adgang til lån, ligesom den skal mindske institutternes risiko for tab i de pågældende ejendomme.

En sådan model for realkreditlån til private boliger er ikke set før i Danmark. De nærmere elementer i initiativet med statsgaranti på den yderste realkreditbelåning, herunder prissætningen, skal nu fastsættes i samarbejde med den finansielle sektor.

Bedre adgang til lån for mindre virksomheder

I Vækstfonden vil man samtidig gøre det lettere for mindre virksomheder at optage lån til nye erhvervseventyr. Derfor vil man ophæve den nuværende lånegrænse på 1 million kroner for Vækstlån, så mindre virksomheder får bedre mulighed for at udvikle forretningen.

Kontakter

For mere information kontakt: Erhvervsministeriets pressetelefon tlf.: 91 33 70 07

Information om Erhvervsministeriet

Erhvervsministeriet
Erhvervsministeriet
Slotsholmsgade 10-12
1216 København K

33 92 33 50https://www.em.dk/

Følg pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Erhvervsministeriet

Ny enhed skal understøtte bedre samarbejde mellem det offentlige og private10.6.2021 12:02:14 CEST | Pressemeddelelse

Regeringen, KL og Danske Regioner er i dette års økonomiaftaler enige om at etablere en enhed for det offentlige og private samarbejde med henblik på at styrke samarbejdet med erhvervslivet om indkøb og udvikling af innovative løsninger til den offentlige sektor. Enheden sammenlægges med det nuværende Center for Offentlig Innovation (COI) fra årsskiftet og bliver til Center for Offentlig-Privat Innovation (COPI).

Serveringssteder skal lukke ned i og omkring Jomfru Ane Gade fra torsdag d. 3. juni2.6.2021 15:52:12 CEST | Pressemeddelelse

Der har den seneste tid været et stigende antal smittede i de centrale Aalborg, og Styrelsen for Patientsikkerhed finder at mange tilfælde kan spores tilbage til Jomfru Ane Gade i Aalborg. På baggrund af smittesituationen har Aalborg Kommune bedt regeringen om, at se på, hvordan man kan håndtere smitteudviklingen i og omkring Jomfru Ane Gade så man sikrer, at smitten ikke løber løbsk.

Nu kommer anbefalingerne, som skal skabe vækst og arbejdspladser i Hovedstaden31.5.2021 17:22:36 CEST | Pressemeddelelse

Syv regionale vækstteams har undersøgt, hvordan der bedst investeres i lokale erhvervsstyrker og potentialer, der kan udvikle sig til erhvervsfyrtårne, så hver landsdel kommer godt igennem coronakrisen. I dag afleverer vækstteamet for Hovedstaden sine anbefalinger til erhvervsministeren, hvor fokus er på life science industrien og den stigende ulighed i danskernes sundhed.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum