WWF Verdensnaturfonden

Ny WWF-rapport: Danske pensionsselskaber nøler med klimahandling

Del

2020 har været fyldt med markedsføringskampagner af pensionsselskabernes nye grønne klimaprodukter. Men hvor grønne er pensionsselskabers samlede investeringsformuer egentlig, når det kommer til stykket? Det svarer WWF Verdensnaturfonden på i ny omfattende analyse af pensionsselskabernes klimafokus, hvor blandt andet Topdanmark og Velliv er at finde blandt bundskraberne, mens PKA fortsat er sektorens grønne frontløber.

Foto credit: WWF / Fernando Zarur
Foto credit: WWF / Fernando Zarur

Årets pensionsrapport fra WWF Verdensnaturfonden er den sjette i rækken og den mest omfattende til dato, der undersøger de 16 største danske pensionsselskabers klimafokus. For at sætte en tyk streg under behovet for handling her og nu, har WWF Verdensnaturfonden sat øget fokus på pensionsselskabernes faktiske økonomiske aktiviteter og engagement i at drive den grønne agenda. Sammenholdt med målsætninger for grønne investeringer, strategier for aktivt ejerskab og fossilt frasalg samt transparens udpeger rapporten igen i år PKA som førende i sektoren sammen med AkademikerPension, der i år er næstbedst på klimafronten.

”Årets klimaanalyse af pensionskasserne, skiller virkeligt fårene fra bukkene. PKA har lagt afstand til de andre selskaber, fordi de har mange grønne investeringer, ligesom de har lovet at frasælge alle aktier i kul-, olie- og gasvirksomheder, der ikke efterlever Parisaftalen, ved udgangen af 2022. I den anden ende af skalaen er det skuffende, at for eksempel Topdanmark og Velliv fortsat ikke mener, at klima bør spille en større rolle i den måde, de forvalter danskernes penge på,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

PKA og AkademikerPension opnår en klimascore på henholdsvis 14 og 12 ud af 18 mulige point, mens de to kommercielle pensionsselskaber Topdanmark og Velliv kun scorer henholdsvis 6 og 7 point i analysen. Derudover ser vi et stort midterfelt bestående af ni selskaber som for eksempel Danica Pension, Pension Danmark og PFA, som tildeles mellem 9 og 11 point. Disse selskaber er godt på vej, men har typisk sat målet for lavt eller for ukonkret, når det gælder andelen af grønne investeringer. Dertil mangler flere af selskaberne også en forpligtende strategi for frasalg af fossile og klimaskadelige investeringer.

”Pensionsselskaberne spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, fordi de alene afgør, om danskernes svimlende pensionsformuer fortsat skal holde hånden under kulminedrift og multinationale olieselskaber eller skal placeres i vedvarende energi og nye grønne teknologier, der skaber et godt afkast og grønne arbejdspladser. Selvom vores analyse viser, at selskaberne igen i år har øget deres klimafokus, er det stadig slet ikke nok. Pensionskasserne skal gøre mere, hvis vi skal undgå, at den globale opvarmning løber løbsk,” siger Bo Øksnebjerg med henvisning til Parisaftalen, hvor 15 ud af 16 pensionsselskaber nu tilslutter sig aftalen.

”Det er positivt, at stort set alle selskaberne nu forholder sig til Parisaftalen om verdens klima. Jeg er særligt glad for, at fem selskaber nu entydigt har lovet at tage deres del af ansvaret for, at den globale temperatur kun må stige med 1,5°C. Lige nu styrer verden nemlig mod afgrunden med en katastrofal stigning på hele 3°C.”

Det er PKA, AkademikerPension, AP Pension, Danica Pension, PensionDanmark og PFA, der har forpligtet sig til Parisaftalens mest ambitiøse scenarie på 1,5°C gennem tilslutning til progressive investorinitiativer som Science-based Targets for Financial Insitutions (SBT-FI) og UN-convened Net-Zero Asset Owner Alliance (NZ-AOA). WWF Verdensnaturfonden finder det desuden positivt, at flere pensionsselskaber det seneste år har præsenteret nye ’grønne produkter’, der er karakteriseret ved at have et særligt lavt klimaftryk, men understreger at udbuddet af de nye grønne produkter aldrig må være på bekostning af en bred integration af klimahensyn gældende for hele investeringsformuen. 

”Danskernes pensioner er den største pengekasse i Danmark. Derfor ligger planetens fremtid i høj grad i deres hænder. Hvis pensionsselskaberne investerer bæredygtigt, hjælper de ikke bare klimaet, de fylder også danskernes lommer. Grønne investeringer giver nemlig attraktive afkast i disse år. Og så skal pensionsselskaberne også på banen omkring vores fælles natur, der også står midt i en galoperende krise. Der er ingen tid at spilde,” afslutter Bo Øksnebjerg. 

Den fulde pensionsrapport er vedlagt som dokument nedenfor.

WWF har analyseret klimindsatsen hos de 16 største pensionsselskaber, der kan opnå op til 3 point i seks forskellige kategorier.

Pensionsselskab

Point

Udvikling 2019-2020

PKA

14

+3

AkademikerPension

12

+1

AP Pension

11

+3

Danica Pension

11

+4

PenSam

11

+1

Pension Danmark

11

+2

Industriens Pension

10

+1

P+

10

+2

PBU

10

+5

PFA

10

+1

ATP

9

+2

SamPension

8

+2

Lægernes Pension

7

-1

Lærernes Pension

7

+1

Velliv

7

+2

TopDanmark

6

+5

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information kontakt venligst:

Kasper Kankelborg
Pressechef, WWF Verdensnaturfonden
Kasper.kankelborg@wwf.dk
+45 26 13 57 71

Billeder

Foto credit: WWF / Fernando Zarur
Foto credit: WWF / Fernando Zarur
Download
Foto credit: WWF / Fernando Zarur
Foto credit: WWF / Fernando Zarur
Download
Foto credit: WWF / Rune Engelbreth
Foto credit: WWF / Rune Engelbreth
Download

Vedhæftede filer

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Overfiskeri og bifangst truer europæiske hajer og rokker12.4.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

62 ud af 110 hajarter og rokker er truet af overfiskeri og bifangst. Det viser en ny rapport fra WWF, der har undersøgt konsekvenserne af erhvervsfiskeri i portugisiske farvande. Med anslåede 1,5 millioner årlige fangster er Portugal det land i EU, der har det tredje højeste antal haj- og rokkefangster efter Spanien og Frankrig. Bifangst er også et stort problem for hajer og rokker i Danmark, hvor mindst 11 ud af 28 arter anses for at være truet af global udryddelse*.

Folkebevægelse skal hjælpe Danmarks biodiversitet23.3.2021 06:32:00 CET | Pressemeddelelse

Det står skidt til for Danmarks vilde natur og biodiversitet. Den danske natur har brug for plads, og de danske arter har brug for levesteder. Arterne forsvinder hurtigere end nogensinde før, og ifølge den seneste kortlægning er 1.844 danske plante-og dyrearter lige nu i fare for at uddø. Derfor kalder ’Danmarks Vilde Haver’ igen på danskernes hjælp. ”Det kræver en folkebevægelse,” mener WWF, Haveselskabet og IKEA, der står bag projektet.

WWF: Sådan beskytter vi havet12.3.2021 06:32:00 CET | Pressemeddelelse

Fem enkle principper. Det er WWF Verdensnaturfondens opskrift til at sikre en bedre beskyttelse af havet, som efter alt for mange års overudnyttelse er i stærk kritisk tilstand. WWF, der for nyligt er kommet med forslag til placeringen af de 13 nye naturnationalparker til lands, kommer igen regeringen i forkøbet og præsenterer fem grundprincipper for beskyttelse af naturområder til havs. Udpegelsen af effektivt beskyttede områder i danske farvande er også et krav fra EU og bliver et centralt emne i den kommende havplan, der præsenteres senere på måneden.

Ny rapport: Affaldet i havet omkring Grønland er fra Grønland selv9.3.2021 06:32:00 CET | Pressemeddelelse

Plastikaffald i verdenshavene er et voksende miljøproblem. Det gælder i det meste af verden og desværre også i Grønland. En undersøgelse af affald indsamlet langs den grønlandske vestkyst viser, at størstedelen af affaldet stammer fra Grønland selv. Og det skal der gøres noget ved – for naturen og dyrenes skyld, mener blandt andre WWF Verdensnaturfonden. Resultaterne fra undersøgelsen bliver præsenteret ved ’International Symposium on Plastics in the Arctic’ i begyndelsen af marts 2021.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum