Ny UNICEF-rapport: En tredjedel af alle skolebørn, har ikke adgang til fjernundervisning under nedlukningen af skoler.
“For mindst 463 millioner børn, hvis skoler var lukkede grundet COVID-19, var der ikke noget der hed fjernundervisning, som vi har kendt det i Danmark. Det skyldes flere ting – bl.a. manglende adgang til internet, computere og nogle steder manglende planer for, hvordan fjernundervisning kan foregå. Det er en frygtelig nyhed, og det kan få katastrofale følger. Jeg frygter, at konsekvenserne af denne krise vil kunne mærkes på økonomier, samfund og vigtigst – børnene - i mange årtier frem,” siger Karen Hækkerup, Generalsekretær i UNICEF Danmark.
Da nedlukningen var på sit højeste, var op imod 1,5 milliarder skolebørn, påvirket af nedlukningen. Rapporten kortlægger fjernundervisningens begrænsninger og afdækker den dybe ulighed der er, i adgangen til undervisning. Det anslås, at mindst 24 millioner børn vil droppe helt ud af skolen. Børn med lavere uddannelsesniveau vil i højere grad være i risiko for at leve i livslang fattigdom, have lavere levealder og dårligere helbred. Verdensbanken estimerer et samlet økonomisk tab på 10 trillioner amerikanske dollars, grundet laverer uddannelsesniveau hos børn.
Og selvom tallene i rapporten præsenterer et foruroligende billede af den manglende fjernundervisning under skolernes nedlukning, advarer UNICEF om, at situationen med al sandsynlighed er langt værre. For til trods for, at børn har adgang til den fornødne teknologi derhjemme, har de muligvis ikke mulighed for at lære tilstrækkeligt. Det skyldes konkurrerende faktorer som pligter, arbejde og manglende opbakning og hjælp til at bruge det online pensum.
”Udover, at børnene går glip af læring, der kan være med til at forme og gøre deres liv markant bedre, så er skolen i mange børns tilfælde også et sikkert sted, hvor de har adgang til rent vand, god hygiejne og f.eks. slipper for at arbejde hårdt i marken. Så den her krise har en masse konsekvenser, som vi ikke ser lige nu, men som på sigt vil have stor effekt på børnene,” siger Karen Hækkerup.
Rapporten fremhæver især ulighed på tværs af regioner. Skolebørn i Afrika er de mest påvirkede, hvor halvdelen af alle elever ikke kan modtage fjernundervisning.
Også ude i de enkelte lande rammer krisen skævt. Tre ud af fire børn, som ikke modtager fjernundervisning, kommer fra de fattigste hjem i deres respektive land. For middelindkomst lande, gælder det, at 86 procent af eleverne, lever i de fattigste hjem.
UNICEF har under Coronakrisen været med til at nå 227 millioner børn med hjemmeundervisning – og med UNICEF i ryggen implementer 200.000 skoler verden over netop nu en sikker og forsvarlig genåbning af skoler.
Fakta:
Adgangen til fjernundervisning varierer aldersmæssigt, hvor de yngste elever, har haft mindst adgang til fjernundervisning, under de vigtigste år for deres indlæring og udvikling.
- Op imod 70% af børnehaveklassebørn og yngre – I alt 120 millioner børn – kan ikke nås med fjernundervisning, grundet deres begrænsninger i forhold til at undervises online, mangel på undervisningsprogrammer der er møntet på deres alderskategori og mangel på hjemmeremedier til fjernundervisning.
- Mindst 29% af børn i indskolingsalderen – 217 millioner elever – har ikke adgang til fjernundervisning. For elever på mellemtrinnet er det 24% – 78 millioner elever – der ikke bliver nået.
- Udskolingseleverne var de elever der havde mindst sandsynlighed for ikke at tilgå fjernundervisning med omkring 18% – 48 millioner elever – der ikke havde de teknologiske remedier der kræves, for at kunne gennemføre fjernundervisning.
Kontakter
Pressechef Peter Lykke Lind. Tlf. 30531916, mail: pllind@unicef.dk
Billeder
Links
Information om UNICEF Danmark
Følg pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra UNICEF Danmark
Alarmerende stigning i underernæring blandt børn i Gaza20.6.2025 12:36:51 CEST | Pressemeddelelse
Alene i maj blev over 5.000 børn i alderen 6 måneder til 5 år indskrevet til behandling for akut underernæring i Gaza – en stigning på næsten 50 % i forhold til april og hele 150 % siden februar. Mad til de mange sultne børn venter ved grænsen til Gaza, men nødhjælpsorganisationer får ikke lov til at uddele den.
Rettigheder i rygsækken – ny kampagneuge vil styrke trivsel og fællesskaber i skolen3.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag lanceres Rettighedsstafetten; en ny, årligt tilbagevendende kampagneuge i uge 38, der skal få flere børn til at kende deres egne og andres rettigheder. Bag tiltaget står Børnerådet, UNICEF Danmark, Danske Skoleelever, Red Barnet, Institut for Menneskerettigheder, Danske Handicaporganisationer og De Anbragtes Vilkår.
Over 50.000 børn dræbt eller såret i Gaza: UNICEF advarer om ubegribelige rædsler28.5.2025 13:29:22 CEST | Pressemeddelelse
Over 50.000 børn er ifølge rapporter blevet dræbt eller såret i Gaza siden oktober 2023. ’Børnene betaler prisen for en krig uden nåde’; lyder det fra UNICEF.
DSV og UNICEF udvider partnerskab med øget fokus på humanitær indsats for børn26.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En udvidelse af partnerskabet mellem DSV og UNICEF vil betyde flere flytransporter til katastroferamte områder og øge adgangen til vitale forsyninger for børn over hele verden.
Børns ret til leg skal ikke gemmes væk21.5.2025 13:10:01 CEST | Pressemeddelelse
Børn og voksne i hele Danmark inviteres til gemmeleg på FN’s Internationale Dag for Leg
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum