Ny undersøgelse: Tidlige træk ved spædbørn viser risiko for psykiatrisk diagnose inden otteårsalderen
Undersøgelsen ”Børns mentale helbred og sundhed” bygger på et omfattende datagrundlag, som gør det muligt at følge børns udvikling fra de bliver født til udskolingen. Rapporten er udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed på vegne af Region Hovedstaden. Den giver en unik mulighed for at se, om de ting, sundhedsplejersken holder øje med hos spædbørn, har indflydelse på børnenes mentale helbred, når børnene bliver større.
”Undersøgelsens resultater fortæller os, at sundhedsplejerskerne allerede i det første leveår kan identificere nogle af de mentalt sårbare børn, som senere bliver diagnosticeret med en udviklingsforstyrrelse eller en psykisk lidelse,” forklarer projektleder Trine Pagh Pedersen fra Statens Institut for Folkesundhed, som er medforfatter til undersøgelsen.
Behov for tidlig indsats
Resultaterne peger på et behov for tidlig indsats og undersøgelsen konkluderer, at der er behov for ”øget opmærksomhed på disse sårbare spædbørn og på hjælp til deres forældre”.
”Det er tydeligt, at vi skal sætte ind tidligt for at hjælpe de børn, som vi kan se, er sårbare tidligt i livet. Alt for mange børn og unge døjer med mistrivsel, og vi skal gøre mere for at forebygge, at børn og unge ender i behandlingsforløb i psykiatrien,” siger Sophie Hæstorp Andersen (S) regionsrådsformand i Region Hovedstaden og formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Danske Regioner.
Undersøgelsen viser bl.a. en sammenhæng mellem psykiatriske diagnoser inden otteårsalderen og at en sundhedsplejerske i første leveår har registreret, at der er bemærkninger til barnets kommunikation og sprog.
Undersøgelsen konkluderer desuden, at langt de fleste børn trives og udvikler sig godt, uden tegn på mentale helbreds- eller sundhedsproblemer. Men for en lille gruppe, særligt sårbare børn er den tidlige opsporing og indsats afgørende.
”Undersøgelsen giver os en ny viden om, hvilke sammenhænge det er vi, som sundhedsplejersker, skal være opmærksom på og hvor vigtigt det er, at vi sætter ind tidligt, så vi kan forebygge mistrivsel og psykisk sygdom,” siger Pia Rønnenkamp, der fagchef for sundhedsplejen i Brøndby Kommune og formand for Databasen Børns Sundhed, som er den database, som undersøgelsen bygger på.
Undersøgelsens konklusion understreger, at sundhedsplejerskerne har en central rolle og et forebyggelsespotentiale, når det drejer sig om tidlig opsporing og målrettede indsatser for de mest sårbare.
Sundhedsplejerskernes særlige rolle er også noget, som Sophie Hæstorp Andersen fremhæver.
”Vi har et unikt system i Danmark, hvor sundhedsplejerskerne kommer ud i alle hjem, og denne undersøgelse giver vigtigt input, som med fordel kan udnyttes fremadrettet”.
»Rapporten lægger op til et yderligere samarbejde mellem regionerne og kommunerne, hvor viden fra den regionale psykiatri kan bidrage til de kommunale sundhedsplejerskers indsats og hjælp til sårbare spædbørn og deres forældre«.
Rapportens resultater
- Undersøgelsen bygger på ikke direkte personhenførbare data fra 33 kommuner – heraf 27 kommuner i Region Hovedstaden.
- 47.167 børn indgår i undersøgelsens analyse af mentale helbredsproblemer diagnosticeret i hospitalsvæsenet
- Forekomsten af børn med bemærkninger til bl.a. søvn, spisning og gråd er størst for børn i familier med få socioøkonomiske ressourcer.
- Ved otte- til timånedersalderen registrerer sundhedsplejersken bemærkning til: søvn/døgnrytme hos 6,8 % af børnene, ernæring/spisning hos 18,0 % og bemærkning til uro/gråd hos 0,7 %.
- 5,5 % af børnene har en lav generel trivsel ved skolestart og 11,1 % har en lav skoletrivsel.
- Drenge, der ikke bor med begge forældre, har lavere generel trivsel og lavere skoletrivsel end gennemsnittet.
- 7,6 % af børnene har problemer i forholdet til jævnaldrende i den periode, hvor de starter skole.
Fakta
- Region Hovedstaden Psykiatri har stor bevågenhed på den store stigning af børn og unge med psykiatriske lidelser og har flere igangværende samarbejdsprojekter med regionens kommuner med henblik på tidlig opsporing af psykisk sygdom, diagnostik og forebyggelse.
- STIME er et satspuljeprojekt med formål at fremme trivslen hos børn og unge med psykiske vanskeligheder. Projektet er initieret af Region Hovedstadens Psykiatri, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center og syv af regionens kommuner.
- Projektet VIA Family fokuserer på en tidlig indsats rettet mod børn af forældre med psykisk sygdom, som har en markant højere risiko for at udvikle sygdom senere i livet.
Link til rapporten fra Statens Institut for Folkesundhed: https://www.sdu.dk/da/sif/rapporter/2019/boerns_mentale_helbred_og_trivsel
Yderligere info
-
Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) via Region Hovedstadens pressevagt 70209588 / presse@regionh.dk
- Projektleder Trine Pagh Pedersen fra Statens Institut for Folkesundhed: 65507885 / tppe@si-folkesundhed.dk
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum