Ny undersøgelse om fagforeningspres: 350.000 lønmodtagere har oplevet det på egen krop

En ny undersøgelse viser, at der stadig er store udfordringer med trivsel og frihed på det danske arbejdsmarked.
Mere end hver ottende lønmodtager - som svarer til 350.000 – har oplevet fagforeningspres inden for de seneste 12 måneder, og halvdelen af disse angiver, at de har følt sig pressede til at være medlem af en bestemt fagforening. Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har foretaget på vegne af Krifa.
Det overrasker ikke Krifa-formanden Eik Dahl Bidstrup, men det bekymrer ham:
- Vi må som samfund aldrig tillade, at der er mennesker, som mobbes eller på anden måde presses, chikaneres eller diskrimineres, fordi de bruger deres grundlovssikrede ret til frit at vælge en fagforening. Det er dybt bekymrende, og det må ikke være noget, som beskæftigelsesministeren sidder overhørig.
Langt flere bliver mobbet end først antaget
Mere end 10.000 danske lønmodtagere er blevet mobbet inden for det seneste år, fordi de har brugt deres frie ret til at være medlem af lige præcis den fagforening, de ønsker ifølge den nye undersøgelse. Det er tusinder flere, end VIVE og Beskæftigelsesministeriets undersøgelse viste i foråret sidste år.
- Det er jo meget bekvemt for beskæftigelsesministeren, at VIVE-undersøgelsen blev foretaget, mens hundredetusinde danskere var hjemsendt på grund af Corona. Det, vi hører fra medlemmer, og som vi kan se i den nye undersøgelse, er, at presset, chikanen og mobningen ofte sker på selve arbejdspladsen, lyder det fra Eik Dahl Bidstrup.
- At blive frosset ude af fællesskabet, at spise frokost alene, at kolleger nægter at hjælpe, at de taler grimt til én. Det er klart, at det vil opleves i mindre grad i en periode, hvor man slet ikke er på arbejdspladsen, fortsætter han.
Danskernes trivsel og frihed skal sikres
I Krifa arbejder man for, at danskernes ret sikres i praksis.
- Det er tydeligvis ikke nok, at Menneskerettighedsdomstolen slog fast i 2006, at danskerne har ret til frit at vælge fagforening – hvis nogen overhovedet. Lige nu er danskernes rettigheder sikret ved ansættelse og afskedigelse. Men der er frit spil under ansættelse. Og det er det, flere end 10.000 danskere mærker på egen krop i form af mobning, siger formanden for Krifa og fortsætter:
- De danske lønmodtagere fortjener, at politikerne smøger ærmerne op og får ændret Foreningsfrihedsloven. Ingen skal frygte for deres trivsel under ansættelse, fordi de bruger deres ret til frit at vælge forening.
Nøgleord
Kontakter
Eik Dahl BidstrupFormand
Tlf:40330777eikb@krifa.dkMette ChristiansenPressekontakt
Tlf:28344319mech@krifa.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Fleksibilitet mindsker løntab for familier ramt af kritisk sygdom9.7.2025 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Alvorlig sygdom kan få store økonomiske konsekvenser for hele familien. Ikke blot den syge, men også partneren rammes af betydeligt indtægtstab.
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum