Ny undersøgelse: Kronisk sygdom rammer socialt skævt
Region Hovedstaden har undersøgt udviklingen i forekomsten af kroniske sygdomme hos voksne danskere, der bor i hovedstadsregionen. Undersøgelsen er er del af den store, landsdækkende undersøgelse Sundhedsprofilen, som er udkommet hvert fjerde år siden 2010.
Mennesker uden anden uddannelse end folkeskolen har oftere kronisk sygdom. Forekomsten af diabetes, hjertesygdom, KOL, slidgigt, knogleskørhed og angst er tre til fire gange højere end hos borgere med lang, videregående uddannelse.
”Kronisk sygdom er en stor belastning i hverdagen for rigtigt mange mennesker, og desværre viser undersøgelsen, at stadigt flere lever med kronisk sygdom, og der er en markant social skævhed. Det er hårdt for den enkelte, særligt hvis man i forvejen kæmper med sociale udfordringer. Og det giver store udgifter til et i forvejen presset sundhedsvæsen. Undersøgelsen viser tydeligt, at vi stadig har et stort arbejde foran os med at behandle og forebygge kronisk sygdom,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Resultaterne i undersøgelsen kan bruges både i regionen, hos praktiserende læger og i kommunerne til det fremadrettede arbejde med forebyggelse, rehabilitering- og behandling.
Udvalgte resultater
Dobbelt så mange unge kvinder har fået konstateret angst
- Sundhedsprofilen har i år særligt fokus på kroniske, psykiske sygdomme. Næsten dobbelt så mange unge kvinder mellem 16 og 24 år har fået konstateret angst - fra 0,7% i 2013 til 1,3% i 2021. Samtidig rapporterer 27.000 kvinder selv, at de har angst – 29 % af alle i aldersgruppen.
Dobbelt så mange kvinder som mænd har depression
- Næsten dobbelt så mange kvinder (8%) som mænd (4,7%) har depression. Overordnet er der dog sket et fald fra 8,1% i 2013 til 6,4% i 2021. 13% rapporterer selv, at de har en depression.
457.500 borgere lever med kroniske smerter
- Som noget nyt er der i Sundhedsprofilen for kronisk sygdom i 2021 spurgt til, hvor mange der lever med kroniske smerter. 32% eller 457.500 mennesker rapporterer kroniske smerter. 17% eller 236.000 oplever migræne eller hyppig hovedpine – særligt kvinder.
10% af borgere med kort uddannelse har diabetes
- I 2021 har mere end hver 10. borger (10,4%) med grundskoleuddannelse som højest fuldførte uddannelse diabetes.
- Forekomsten af diabetes er i regionen samlet set steget fra 4,2% i 2010 til 5,3 % i 2021.
- Der er social ulighed i diabetes, og den ser ud til at blive større. Forekomsten af diabetes er steget fra 8,8% i 2013 til 10,4% i 2021 for borgere med grundskoleuddannelse, mens forekomsten af diabetes for borgere med lang videregående uddannelse har været 2,3% i begge årene.
Fakta om Sundhedsprofil kronisk sygdom
- Sundhedsprofilen er udarbejdet af Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Region Hovedstaden.
- Undersøgelsen er baseret på register-studier og spørgeskemaundersøgelse til 56.245 borgere.
- Resultaterne i undersøgelsen vises samlet for Region Hovedstaden og opdelt i sundhedsklynger, kommuner og københavnske bydele.
- Rapporten omfatter 18 kroniske sygdomme og beskriver, hvor mange borgere som lever med de pågældende sygdomme, hvor mange borgere som er ny-diagnosticerede og hvordan udviklingen har været.
- Undersøgelsen omhandler både somatisk og psykisk sygdom.
Yderligere information
- Pressevagten i Region Hovedstaden på 70209588
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Region Hovedstaden indfører et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger på hospitaler7.5.2025 15:15:43 CEST | Pressemeddelelse
Et kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger i Region Hovedstaden skal hjælpe til en mere ligelig fordeling af læger i hele Østdanmark.
(Rettet udgave) Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:47:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag studiet, der viser, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død er den ca. dobbelt så høj som mænds ved samme mængde rygning.
Nyt studie: Kvinder er i større risiko for lungesygdomme end mænd ved samme mængde rygning6.5.2025 21:08:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Herlev og Gentofte Hospital står bag fundet, som betyder, at når man ser på kvinders risiko for KOL eller respiratorisk død, er den ca. dobbelt så høj ved samme mængde rygning.
Analyse bakker op om planen om fødested for 3.500 fødsler på Bispebjerg Hospital6.5.2025 15:48:09 CEST | Pressemeddelelse
Trods faldende fødselstal flere steder i landet viser fødselsprognoserne, at der kommer flere unge familier, der ønsker at stifte familie i København. Region Hovedstaden kører videre med planen om at lave en kvinde-barn-afdeling på Bispebjerg Hospital.
Region Hovedstaden orienterer flere hundrede borgere om ulovlige opslag i journaler5.5.2025 15:15:05 CEST | Pressemeddelelse
Regionen har efter en dybdegående undersøgelse konstateret, at en studerende, som tidligere har været i praktik i regionen, ulovligt har kigget i ca. 400 borgeres patientjournaler. Borgerne bliver nu underrettet. Regionen har sat gang i en større indsats for at undersøge, hvad vi kan gøre for at beskytte patienters elektroniske journaler mod snageri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum