Ny undersøgelse: Kronisk sygdom rammer socialt skævt
Region Hovedstaden har undersøgt udviklingen i forekomsten af kroniske sygdomme hos voksne danskere, der bor i hovedstadsregionen. Undersøgelsen er er del af den store, landsdækkende undersøgelse Sundhedsprofilen, som er udkommet hvert fjerde år siden 2010.
Mennesker uden anden uddannelse end folkeskolen har oftere kronisk sygdom. Forekomsten af diabetes, hjertesygdom, KOL, slidgigt, knogleskørhed og angst er tre til fire gange højere end hos borgere med lang, videregående uddannelse.
”Kronisk sygdom er en stor belastning i hverdagen for rigtigt mange mennesker, og desværre viser undersøgelsen, at stadigt flere lever med kronisk sygdom, og der er en markant social skævhed. Det er hårdt for den enkelte, særligt hvis man i forvejen kæmper med sociale udfordringer. Og det giver store udgifter til et i forvejen presset sundhedsvæsen. Undersøgelsen viser tydeligt, at vi stadig har et stort arbejde foran os med at behandle og forebygge kronisk sygdom,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Resultaterne i undersøgelsen kan bruges både i regionen, hos praktiserende læger og i kommunerne til det fremadrettede arbejde med forebyggelse, rehabilitering- og behandling.
Udvalgte resultater
Dobbelt så mange unge kvinder har fået konstateret angst
- Sundhedsprofilen har i år særligt fokus på kroniske, psykiske sygdomme. Næsten dobbelt så mange unge kvinder mellem 16 og 24 år har fået konstateret angst - fra 0,7% i 2013 til 1,3% i 2021. Samtidig rapporterer 27.000 kvinder selv, at de har angst – 29 % af alle i aldersgruppen.
Dobbelt så mange kvinder som mænd har depression
- Næsten dobbelt så mange kvinder (8%) som mænd (4,7%) har depression. Overordnet er der dog sket et fald fra 8,1% i 2013 til 6,4% i 2021. 13% rapporterer selv, at de har en depression.
457.500 borgere lever med kroniske smerter
- Som noget nyt er der i Sundhedsprofilen for kronisk sygdom i 2021 spurgt til, hvor mange der lever med kroniske smerter. 32% eller 457.500 mennesker rapporterer kroniske smerter. 17% eller 236.000 oplever migræne eller hyppig hovedpine – særligt kvinder.
10% af borgere med kort uddannelse har diabetes
- I 2021 har mere end hver 10. borger (10,4%) med grundskoleuddannelse som højest fuldførte uddannelse diabetes.
- Forekomsten af diabetes er i regionen samlet set steget fra 4,2% i 2010 til 5,3 % i 2021.
- Der er social ulighed i diabetes, og den ser ud til at blive større. Forekomsten af diabetes er steget fra 8,8% i 2013 til 10,4% i 2021 for borgere med grundskoleuddannelse, mens forekomsten af diabetes for borgere med lang videregående uddannelse har været 2,3% i begge årene.
Fakta om Sundhedsprofil kronisk sygdom
- Sundhedsprofilen er udarbejdet af Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Region Hovedstaden.
- Undersøgelsen er baseret på register-studier og spørgeskemaundersøgelse til 56.245 borgere.
- Resultaterne i undersøgelsen vises samlet for Region Hovedstaden og opdelt i sundhedsklynger, kommuner og københavnske bydele.
- Rapporten omfatter 18 kroniske sygdomme og beskriver, hvor mange borgere som lever med de pågældende sygdomme, hvor mange borgere som er ny-diagnosticerede og hvordan udviklingen har været.
- Undersøgelsen omhandler både somatisk og psykisk sygdom.
Yderligere information
- Pressevagten i Region Hovedstaden på 70209588
Information om Region Hovedstaden
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Ventetid på planlagte operationer styrtdykker15.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter nogle år med lange ventetider på planlagte operationer i Region Hovedstaden er udviklingen nu endegyldigt vendt. I april 2025 var den gennemsnitlige ventetid nede på 43 dage – i samme måned i 2022 var ventetiden 76 dage.
Region H giver flere penge til behandling af et stigende antal kvinder med brystkræft10.7.2025 12:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Målopfyldelsen af pakkeforløb for brystkræft er i bedring efter en længere periode med mangel på det nødvendige personale. Området er imidlertid udfordret af et stigende antal kvinder, der sendes til udredning for brystkræft, så for at fastholde de gode resultater har regionsrådet valgt at afsætte 15 mio. kr. i varig bevilling til behandlingen.
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum