Akademikerne

Ny undersøgelse fra Akademikerne: Kønsulighed på arbejdspladsen er ikke kun et problem i mediebranchen

Del

Køn har både betydning for lønniveau og position på arbejdspladsen. Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for hovedorganisationen Akademikerne, der repræsenterer 431.000 medarbejdere på det private og offentlige arbejdsmarked.

“Vi har brugt alt for lang tid på at diskutere, om der er problemer med ligestilling eller ej. Den diskussion skal vi ud over. Køn påvirker både lønniveau og position på arbejdspladsen. Den relevante diskussion er, hvordan vi kommer ligestillingsproblemerne til livs”

Det udtaler Akademikerne (AC)’s formand Lars Qvistgaard. Han mener, at den nye undersøgelse understøtter den sidste tids vidnesbyrd, og bekræfter at vi har problemer med kønsulighed bredt på det danske arbejdsmarked.

“De sidste dage har en lang række modige kvinder gjort det klart, at der eksisterer problemer med kønsulighed i mediebranchen - de her tal viser at problemet ikke kan isoleres til en enkelt branche. Problemer med kønsulighed eksisterer bredt, på det danske arbejdsmarked”.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 83% af mænd aldrig har oplevet eller mistænkt at deres køn havde en effekt på deres lønniveau For kvinder er tallet 60%. I forhold til vurderingen af kønnenes betydning for den enkeltes position på arbejdspladsen, er tallene 82% for mænd og 68% for kvinder.

Det er ifølge Lars Qvistgaard under al kritik:

“Vi kan ikke acceptere at kvinder oplever at køn er definerende for deres løn og position på arbejdspladsen. Vi bliver nødt til at skabe et arbejdsmarked hvor alle bliver mødt med respekt”.

For yderligere kommentarer, kontakt Akademikernes formand Lars Qvistgaard på 2147 2686 eller kommunikationskonsulent Yasmin Davali på 2069 9236.

Akademikerne varetager interesser for 431.000 medlemmer på det offentlige og private arbejdsmarked. 

 

Undersøgelsens nøgletal:

Har du nogensinde mistænkt eller oplevet, at køn havde betydning for, hvilke jobs og karrieremuligheder der var, i en virksomhed, du selv var ansat i?

Ja

Nej

Ved ikke/ønsker ikke at svare

Alle 

21%

71%

8%

Mænd

17%

76%

7%

Kvinder

25%

67%

8%

 

Har du mistænkt eller oplevet, at dit køn har haft betydning for dit lønniveau?

Nej

Ja, haft mistanke

Ja, har oplevet

Ved ikke/ønsker ikke at svare

Alle 

72%

15%

7%

6%

Mænd

83%

9%

3%

4%

Kvinder

60%

22%

11%

7%

 

Hvordan havde dit køn, betydning for dit lønniveau? 


Kun stillet til personer, der har svaret at de har mistanke eller har oplevet at deres køn havde betydning for deres lønniveau. 

Fik højere løn

Fik lavere løn

Ønsker ikke at svare/ved ikke

Alle

20%

62%

18%

Mænd

67%

16%

17%

Kvinder

2%

80%

18%

 

Har du mistænkt eller oplevet, at dit køn har haft betydning for din position på arbejdspladsen?

Nej

Ja, haft mistanke

Ja, har oplevet

Ved ikke/ønsker ikke at svare

Alle 

75%

12%

7%

6%

Mænd

82%

9%

4%

5%

Kvinder

68%

16%

9%

7%

 

Hvordan havde dit køn betydning for din position på arbejdspladsen? 


Kun stillet til personer, der har svaret at de har mistanke eller har oplevet at deres køn havde betydning for deres position på arbejdspladsen. 

Positivt

Negativt

Ønsker ikke at svare/ved ikke

Alle 

30%

46%

24%

Mænd

54%

31%

15%

Kvinder

15%

55%

30%


© Kantar Gallup for Akademikerne. Undersøgelsen er gennemført 21

27/2 2020 og er baseret på GallupForum webinterview med

1.025 repræsentativt udvalgte vælgere landet over på 18 år eller derover.

Information om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Nørre Voldgade 29
1358 København K

33 69 40 40http://www.ac.dk/

Om Akademikerne

Akademikerne er en partipolitisk uafhængig paraplyorganisation for 28 faglige organisationer, der organiserer akademisk uddannede i Danmark. Akademikerne repræsenterer pr. 1. januar 2020 ca. 431.000 medlemmer med en lang videregående uddannelse.

Akademikerne samarbejder med medlemsorganisationerne for at sikre et attraktivt akademisk arbejdsmarked. Akademikerne skal øge akademikernes indflydelse i samfundet.

Følg pressemeddelelser fra Akademikerne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Akademikerne

Uddelingen af Danmarks vigtigste arbejdsmiljøpris sker i morgen7.9.2020 12:12:16 CESTPressemeddelelse

Der bliver gang i den, når der tirsdag den 8. september bliver uddelt Arbejdsmiljøprisen 2020 til arbejdspladser i Danmark, som gør noget særligt for arbejdsmiljøet, og som kan inspirere andre. Der er brugt meget tid på at finde de rigtige vindere i et stærkt felt af nominerede arbejdspladser, som alle har opnået store gevinster i arbejdsmiljøindsatsen. Og der er blevet arbejdet stenhårdt ude på arbejdspladserne af medarbejdere i alle funktioner og fag. Alle de arbejdspladser, der er nomineret til prisen, har formået at få arbejdsmiljøet langt mere i front i dagligdagen og skabt resultater, der virkelig rykker, til glæde for arbejdstagernes trivsel og arbejdspladsernes bundline, lyder meldingen fra Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne, der repræsenterer 431.000 akademikere på det offentlige og private arbejdsmarked, og som er en del af dommerkomitéen bag Arbejdsmiljøprisen, der hvert år uddeles af Arbejdsmiljørådet.

Giv afviste uddannelsessøgende studiepladser ved vinteroptaget27.7.2020 18:01:00 CESTPressemeddelelse

Antallet af afviste ansøgere til de videregående uddannelser er i år steget med 27 pct. Der er derfor brug for, at politikerne ser på at øge antallet af studiepladser til vinter. Der er ingen der har interesse i, at de 10.686 afviste unge skal ud og søge uaglærte jobs, på et arbejdsmarked der allerede er hårdt presset efter corona. Det mener Akademikerne, der repræsenterer 431.000 medlemmer fra de videregående uddannelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum