Ny undersøgelse: Fødevarekrise, stigende priser og klimaforandringer får danskerne til at smide mindre mad ud

Krig, corona og tydelige konsekvenser af klimakrisen har påvirket os alle, og det kommer blandt andet til udtryk i vores madspildsvaner. Det viser en ny Epinion-undersøgelse lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september. Her svarer hver anden dansker, at de smider mindre mad ud end tidligere på grund af de store globale kriser.
”I Danmark har vi i mange år haft fokus på kampen mod madspild, men hvor det tidligere har handlet mest om frås og overforbrug, så handler det nu også om, at vores fødevaresystemer er under pres – blandt andet på grund af krigen i Ukraine og tørke på Afrikas Horn,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
Globale kriser påvirker vores madvaner
Men de globale udfordringer har ikke kun ændret danskernes holdning til madspild. Vi mærker også tydeligt, hvordan internationale kriser påvirker vores indkøbsmønstre, og hvad vi kan servere hjemme ved middagsbordet.
62 % af danskerne – eller næsten 7 ud af 10 – er bekymrede for, at vi kommer til at mangle bestemte fødevarer som følge af klimaforandringerne. Samtidig er 39 % bekymrede for, at krigen i Ukraine udfordrer fødevareforsyningen.
Det får mange til at kigge en ekstra gang i køkkenskabe og køleskabet, inden de går ud og handler. Den globale fødevarekrise og bekymring for klimaforandringer får nemlig mange til at lave mad af de råvarer, de allerede har, svarer næsten 4 ud af 10.
”Jeg tror, at vores bekymringer hænger sammen med, at verden på mange måder er blevet mindre de seneste år. Den skyhøje inflation og dermed stigende priser skræmmer og rammer os alle sammen, uanset om man bor i Danmark eller Etiopien, hvor folk dør af sult. På den lyse side ved vi, at kriser ofte får os til at nytænke og ændre på gamle vaner. Derfor kan det vise sig, at vi står overfor et vigtigt vendepunkt, hvor vi sammen kan ændre den ubalance, der er i vores fødevaresystemer,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.
Danske forbrugere vil madspild til livs
På verdensplan går en tredjedel af al mad tabt. Og alene i Danmark smider vi mere end 700.000 tons spiselig mad ud hvert år. Det skal der gøres noget ved, mener de danske forbrugere, som står sammen i kampen mod madspild. Hele 94 % mener nemlig, det er vigtigt at komme madspild til livs.
”I Folkekirkens Nødhjælp har vi igennem 100 år kæmpet for en retfærdig fordeling af fødevarer. Den kamp er vigtigere end nogensinde, og vi skylder hinanden at stoppe madspildet. Både for verdens fattigste, men også for vores egen skyld,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.
_______________________________
Læs hele undersøgelsen og mere om Folkekirkens Nødhjælp og kampen mod madspild her.
For yderligere information kontakt Christina Pedersen, presserådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, på cphe@dca.dk eller 2874 4669.
Uddrag fra undersøgelsen:
- Det er ikke alle generationer, der mener, de bidrager lige meget til bekæmpelse af madspild. Blandt de adspurgte over 56 år mener næsten alle, at de gør meget for at bekæmpe madspild. Helt anderledes står det til med de unge under 34 år, hvor knap 60 % mener, at de gør en reel indsats.
- 60 % mener, at den enkelte dansker har det største ansvar for at mindske madspildet.
- 89 % af danskerne mener, at det er vigtigt, at supermarkederne tager ansvar for at mindske madspildet, og det er vigtigt for næsten lige så mange, at fødevareproducenterne gør det samme.
- Men kun 23 % har tilstrækkelig viden om, hvilke virksomheder, der arbejder aktivt for at mindske madspild.
- Blandt de unge under 35 år er der 13 %, som ikke mener, at de har tilstrækkelig viden om, hvor længe mad kan holde sig.
Nøgleord
Kontakter
Christina PedersenPresserådgiver i Folkekirkens Nødhjælp
Tlf:28744669chpe@dca.dkBilleder
Information om Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.
Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp
Danskerne elsker genbrug – især om sommeren2.7.2025 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Genbrugssalget eksploderer i sommermånederne. Det mærker Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker tydeligt over hele landet
Gå i rødt for Gazas børn og familier16.6.2025 16:38:34 CEST | Pressemeddelelse
Red Barnet, Amnesty International Danmark, Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkeligt Samvirke, Greenpeace, International Media Support og Oxfam Danmark inviterer til demonstration foran Christiansborg.
Kendt influencer hænger sko i træerne på Nørrebro8.5.2025 12:24:24 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med Folkekirkens Nødhjælp ønsker Michella Meier-Morsi at skabe opmærksomhed om en ubehagelig - men meget vigtig - sandhed.
Ny engagementsdirektør i Folkekirkens Nødhjælp7.5.2025 14:29:49 CEST | Pressemeddelelse
Folkekirkens Nødhjælp har ansat Iben Konradi Nielsen som ny engagementsdirektør. Hun kommer fra en stilling som direktør i Jordemoderforeningen, er uddannet journalist og har mange års ledelses- og kommunikationserfaring fra fagbevægelsen mv. ”Jeg glæder mig helt utroligt meget til at skabe engagement og opbakning til Folkekirkens Nødhjælps arbejde. Nedlukningen af USAID og oprustningen i Europa gør det vigtigere end nogensinde at styrke danskernes engagement i en mere retfærdig verden. Vi befinder os i en vanskelig tid, og det er nu, civilsamfundet skal vise sit værd. Jeg tror på, at vi i Folkekirkens Nødhjælp kan være med til at skabe endnu stærkere fællesskaber, hvor der er plads til næstekærligheden – også for folk i verdens brændpunkter,” siger Iben Konradi Nielsen. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Jonas Nøddekær, ser frem til samarbejdet med den nye engagementsdirektør, der også har mange års erfaring med bestyrelsesarbejde i FDF, efterskoleverdenen og menighedsrådsarbejde
Momentum for reviving climate ambitions at Copenhagen Climate Ministerial5.5.2025 13:42:07 CEST | Pressemeddelelse
This week the annual Copenhagen Climate Ministerial will be held. Here several of the world’s climate ministers are gathering in Copenhagen to discuss climate how to manage the climate crisis.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum