Folkekirkens Nødhjælp

Ny undersøgelse: Fødevarekrise, stigende priser og klimaforandringer får danskerne til at smide mindre mad ud

Del

Næsten 7 ud af 10 danskere bekymrer sig om fødevareforsyningen – og hver anden siger, at de i dag smider mindre mad ud end tidligere. Det viser en ny undersøgelse lavet i samarbejde mellem Epinion og Folkekirkens Nødhjælp.

Krig, corona og tydelige konsekvenser af klimakrisen har påvirket os alle, og det kommer blandt andet til udtryk i vores madspildsvaner. Det viser en ny Epinion-undersøgelse lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september. Her svarer hver anden dansker, at de smider mindre mad ud end tidligere på grund af de store globale kriser. 

”I Danmark har vi i mange år haft fokus på kampen mod madspild, men hvor det tidligere har handlet mest om frås og overforbrug, så handler det nu også om, at vores fødevaresystemer er under pres – blandt andet på grund af krigen i Ukraine og tørke på Afrikas Horn,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp 

Globale kriser påvirker vores madvaner
Men de globale udfordringer har ikke kun ændret danskernes holdning til madspild. Vi mærker også tydeligt, hvordan internationale kriser påvirker vores indkøbsmønstre, og hvad vi kan servere hjemme ved middagsbordet. 

62 % af danskerne – eller næsten 7 ud af 10 – er bekymrede for, at vi kommer til at mangle bestemte fødevarer som følge af klimaforandringerne. Samtidig er 39 % bekymrede for, at krigen i Ukraine udfordrer fødevareforsyningen. 

Det får mange til at kigge en ekstra gang i køkkenskabe og køleskabet, inden de går ud og handler. Den globale fødevarekrise og bekymring for klimaforandringer får nemlig mange til at lave mad af de råvarer, de allerede har, svarer næsten 4 ud af 10. 

”Jeg tror, at vores bekymringer hænger sammen med, at verden på mange måder er blevet mindre de seneste år. Den skyhøje inflation og dermed stigende priser skræmmer og rammer os alle sammen, uanset om man bor i Danmark eller Etiopien, hvor folk dør af sult. På den lyse side ved vi, at kriser ofte får os til at nytænke og ændre på gamle vaner. Derfor kan det vise sig, at vi står overfor et vigtigt vendepunkt, hvor vi sammen kan ændre den ubalance, der er i vores fødevaresystemer,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. 

Danske forbrugere vil madspild til livs
På verdensplan går en tredjedel af al mad tabt. Og alene i Danmark smider vi mere end 700.000 tons spiselig mad ud hvert år. Det skal der gøres noget ved, mener de danske forbrugere, som står sammen i kampen mod madspild. Hele 94 % mener nemlig, det er vigtigt at komme madspild til livs.  

”I Folkekirkens Nødhjælp har vi igennem 100 år kæmpet for en retfærdig fordeling af fødevarer. Den kamp er vigtigere end nogensinde, og vi skylder hinanden at stoppe madspildet. Både for verdens fattigste, men også for vores egen skyld,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp. 

_______________________________

Læs hele undersøgelsen og mere om Folkekirkens Nødhjælp og kampen mod madspild her. 

For yderligere information kontakt Christina Pedersen, presserådgiver i Folkekirkens Nødhjælp, på cphe@dca.dk eller 2874 4669. 

Uddrag fra undersøgelsen: 

  • Det er ikke alle generationer, der mener, de bidrager lige meget til bekæmpelse af madspild. Blandt de adspurgte over 56 år mener næsten alle, at de gør meget for at bekæmpe madspild. Helt anderledes står det til med de unge under 34 år, hvor knap 60 % mener, at de gør en reel indsats. 
  • 60 % mener, at den enkelte dansker har det største ansvar for at mindske madspildet.  
  • 89 % af danskerne mener, at det er vigtigt, at supermarkederne tager ansvar for at mindske madspildet, og det er vigtigt for næsten lige så mange, at fødevareproducenterne gør det samme.  
  • Men kun 23 % har tilstrækkelig viden om, hvilke virksomheder, der arbejder aktivt for at mindske madspild.  
  • Blandt de unge under 35 år er der 13 %, som ikke mener, at de har tilstrækkelig viden om, hvor længe mad kan holde sig. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum