Ny undersøgelse: Danskerne ved ikke, at underernæring er et problem
Julens glæder er for mange forbundet med mad. Veldækkede juleborde, der bugner af lækre retter. Mange af os, der lige har rejst sig fra dem, ved ikke, at underernæring er en stor sundhedsudfordring herhjemme. Det viser en ny undersøgelse, som Landbrug & Fødevarer har lavet på vegne af Forum for Underernæring.
Undersøgelsen viser, at 80 pct. af danskerne ikke ved, at underernæring er et problem. Det skal der gøres noget ved, mener Landbrug & Fødevarers adm. direktør, Karen Hækkerup, der er blandt initiativtagerne til Forum for Underernæring.
”Det har alvorlige konsekvenser, når et ældre menneske oplever et pludseligt vægttab; risiko for sygdom øges, og lysten til at være sammen med andre mennesker kan forsvinde. En farlig isolation, der i yderste konsekvens kan betyde, at livsgnisten slukkes, og at døden kommer, før den burde,” siger hun.
Når ældre mennesker eksempelvis flytter på plejehjem eller bliver indlagt på hospitalet, oplever knap hver anden et vægttab, viser tal fra Socialstyrelsen og den landsdækkende database for Geriatri.
Karen Hækkerup så derfor gerne, at det blev slået fast i lovgivningen, at maden og måltidet er en sundhedsydelse:
”Mad og måltider er desværre kun sporadisk beskrevet i den relevante lovgivning, og Forum for Underernæring anbefaler derfor, at politikerne bruger sundhedsloven som en løftestang for en indsats mod underernæring. Hvis den ernæringsmæssige indsats på den måde bliver en opgave, der skal løses, vil lederne fokusere på den, og indsatsen bliver synlig,” siger hun.
Hun bakkes op af Ældre Sagens adm. direktør, Bjarne Hastrup:
”Undersøgelsen viser med stor tydelighed, at der er et behov for yderligere kendskab til underernæring som sundhedsudfordring. Underernæring er et alvorligt problem blandt svækkede ældre. Der er på tværs af social- og sundhedssektoren i dag ikke opmærksomhed nok på mad og måltiders betydning. Der ville være meget at vinde for den enkeltes livskvalitet, men også for samfundet ved at styrke en mad-, måltids- og ernæringsindsats,” siger han.
Landbrug & Fødevarer udgør sammen med Ældre Sagen og 14 andre organisationer Forum for Underernæring, som har taget initiativ til undersøgelsen. Den har afdækket danskernes manglende kendskab til underernæring som sundhedsudfordring, idet blot 20 pct. svarer, at de kender til det.
Ifølge Karen Hækkerup og Bjarne Hastrup er det derfor vigtigt, at der bliver sat ind på en bred front, som sikrer en tværfaglig og blivende indsats mod underernæring, hvor den enkelte borger sættes i centrum for maden og måltidsoplevelsen.
”I vores optik er maden og oplevelsen af at spise den i hyggelige rammer helt centrale elementer i pleje og behandling af vore ældre borgere. For vi spiser ikke kun for at få stillet sulten, men også fordi maden giver nydelse og tilfredsstillelse. Mad handler ikke kun om ernæring og kalorier. Mad handler om følelser, sanser, om at dufte og smage mad, som vi genkender og forbinder med oplevelsen af noget godt og lækkert,” siger Karen Hækkerup og fortsætter:
”Vi har alle en rolle at spille for at sikre plejekrævende ældre god mad og gode måltidsoplevelser. Det gælder også fødevareproducenterne, som skal sikre den gode kvalitet og den gode smag. Og endda tilbyde fødevarer med et ekstra højt kalorie- og proteinindhold og dermed hjælpe med at imødegå underernæring.”
For yderligere information:
Kontakt pressechef Søren Andersen på tlf.: 2156 7011 eller sand@lf.dk
Kontakter
Søren Andersen, pressechef, 2156 7011 eller sand@lf.dk
Information om L&F
Landbrug & Fødevarer er erhvervsorganisation for landbruget, fødevare- og agroindustrien. Med en eksport på 156 milliarder kroner årligt og med 169.000 beskæftigede repræsenterer vi et af Danmarks vigtigste eksporterhverv. Ved at nytænke og synliggøre erhvervets bidrag til samfundet sikrer vi vores medlemmer en stærk placering i Danmark og globalt.
Følg pressemeddelelser fra L&F
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra L&F
Foreningen Biogasbranchen: Danmark er foregangsland med 25 pct. biogas i 202226.4.2018 12:17:54 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen lægger i sit oplæg til det kommende energiforlig op til en fortsat udbygning på biogasområdet, og at eksisterende biogasanlæg kan fortsætte på de nuværende vilkår en årrække.
L&F om energiudspil: Biogas er cirkulær bioøkonomi, når det er bedst26.4.2018 10:11:36 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer er i hovedtræk positive over for regeringens energiudspil. Særligt de fire mia. kr., der er afsat til biogasudbygningen, vækker optimisme. En udbygning af biogas er afgørende for, at Danmark fortsat kan være i front på genanvendelse og genbrug af vores restprodukter.
L&F: ’Made in Denmark’ åbner døre i Mexico23.4.2018 07:12:36 CEST | Pressemeddelelse
Med weekendens nyhed om en ny og forbedret handelsaftale mellem EU og Mexico, er tidspunktet ideelt, når Landbrug & Fødevarer de kommende dage er hovedarrangør af et eksportfremstød til Mexico. Fremstødet begynder i dag.
Nye anbefalinger sætter maden i centrum20.4.2018 07:10:24 CEST | Pressemeddelelse
Advisory Board for mad, måltider og sundhed overdrager i dag deres anbefalinger til regeringen repræsenteret ved fem ministerier. Landbrug & Fødevarer byder anbefalingerne velkomne, og opfordrer ministerierne til aktivt at gå videre med dem. Meget gerne med inddragelse fra erhvervet.
Kommissionen: Reduktion i betaling af spildevand er berettiget19.4.2018 14:56:41 CEST | Pressemeddelelse
L&F er lettet over afgørelse fra Kommissionen, der fastslår, at der er ikke tale om statsstøtte, når fødevarevirksomheder får en reduktion i deres spildevandsbetaling.