Ny undersøgelse afslører PTSD blandt brandfolk og reddere

Ny undersøgelse undersøger de psykiske belastninger ved jobbet som fx brandmand, ambulanceredder og paramediciner. Resultatet ryster fagfolk. Mens otte procent – svarende til hver 12. – udviser alvorlige tegn på PTSD, befinder 22 procent sig i en højrisiko-zone for at udvikle PTSD.
”Det her er skræmmende læsning,” siger Thomas Brücker, næstformand i FOAs Teknik- og Servicesektor, der bl.a. organiserer reddere og brandfolk.
Han har selv arbejdet som ambulanceredder, og har haft de voldsomme hændelser helt ind på livet. Omfanget, der udviser tegn på PTSD, er uacceptabelt højt, mener Thomas Brücker:
”Det kalder på omgående handling! Vi kan ikke være det bekendt over for de mennesker, der skal redde os, når ulykken er ude.”
”Det er afgørende, at arbejdsgivere påtager sig ansvar at få løst problemerne med det pressede arbejdsmiljø, der er skyld i, at otte procent af landets brand og ambulancefolk har symptomer på PTSD,” siger Thomas Brücker.
På den korte bane skal der sættes ind over for de reddere og brandfolk, der går syge på arbejde. Der skal bl.a. skabes rum til de nødvendige og overenskomstmæssige pauser, og medarbejderne skal have mulighed for at blive mentalt aflastet fx i form af obligatorisk supervision
Pilen peger også på de politiske prioriteringer, der danner rammen omkring brand og redning.
”Der er ingen tvivl om, at nedskæringer på udrykningsstyrkerne de sidste mange år har haft konsekvenser, og derfor skal der tilføres ekstra resurser til beredskaberne, så der kan ansættes flere brandfolk,” siger Thomas Brücker.
Her og nu skal der fokus på uddannelse og mental sundhed, slår han fast:
”Arbejdsgiverne skal til at tage et ansvar for at forbedre uddannelsen. Lige nu tager man udgangspunkt i lavest mulige fællesnævner, som er de frivillige brandfolk. Uddannelsen er mangelfuld og utidssvarende, og der skal langt mere fokus på forebyggelse af den mentale sundhed med ind i uddannelsen til brandmand.”
Nøgleord
Kontakter
Thomas BrückerSektornæstformand
46 97 23 02
Billeder
Information om FOA
FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 31 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.
Følg pressemeddelelser fra FOA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FOA
FOA: Ny ældrelov kan løfte livskvalitet for både ældre og ansatte1.7.2025 09:14:33 CEST | Pressemeddelelse
Frihed, faglighed og selvstændighed er centrale værdier i den længe ventede ældrelov, der træder i kraft i dag, men mangel på kollegaer er en kæmpe udfordring, advarer FOA.
Mona Striib: Når økonomien strutter af sundhed, skal vi sikre velfærden23.6.2025 13:11:52 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen opskriver det finanspolitiske råderum med rekordbeløb. Nu må det være slut med krav om nedskæringer og selskabsskattelettelser, siger FOAs Mona Striib.
Kampen mod resistens hjælper både sundheden og økonomien11.6.2025 09:00:47 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og folketingets partier har aftalt en handlingsplan for antimikrobiel resistens. FOA kalder planen et vigtigt skridt for folkesundheden.
FOA roser økonomiaftale med regionerne: Tiltrængt økonomisk løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:41:10 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og Danske Regioner har netop præsenteret aftalen om regionernes økonomi i 2026. Aftalen bliver kaldt både god og nødvendig af fagforbundet FOA.
FOA: God økonomiaftale sikrer velfærden27.5.2025 13:48:11 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen og kommunerne har landet en økonomiaftale for 2026. Pengene til velfærd og daglig drift hæves med 3,2 milliarder kroner. Fagforeningen FOA tager positivt imod aftalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum