NY STATISTIK: Øko-areal vokser
- Det er dejligt at konstatere, at der er en stor åbenhed og omstillingsparathed hos de danske landmænd, en købekraft ved forbrugerne og at vi i Danmark har en offensiv økologipolitik og detailhandel. Det er en stor beslutning for den enkelte landmand at lægge om til økologisk produktion og bygger ofte på års grundige overvejelser og forberedelser. Økologisk Landsforening har bidraget til rådgivningen af de landmænd, der har lagt om, samtidig med at vi har arbejdet på at sikre en stigende efterspørgsel, så det er økonomisk interessant for landmændene. Omlægning og afsætning går hånd i hånd klart støttet af skiftende regeringers økologipolitik. Det viser vejen til en grønnere fremtid, hvor verdensmålene bliver til handling mere end snak, siger Per Kølster, Formand i Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening laver gratis, uforpligtende omlægningstjek til interesserede landmænd. Og i år samarbejder foreningen også med Middelfart og Langeland Kommune om netop at tilbyde landmænd et tjek af deres bedrift, for at undersøge om omlægning er en god idé.
- Det er et uforpligtende tilbud, der skal give landmanden et overblik over, hvad økologisk landbrug er. Vi får aflivet nogle myter, og det viser sig ofte, at mange kan få en god forretning ud af omlægning til økologi. Nogle går i gang med det samme, og andre har økologi med i tankerne fremadrettet. Samtidig er det en anledning til at afsøge muligheder, når landmanden planlægger bedriftens fremtid, siger Jens Peter Hermansen, økologikonsulent i Økologisk Landsforening.
En af de landmænd, der har omlagt til økologi, er Søren Sandgaard, der har en gård i Aulum mellem Herning og Holstebro. Han er femte generation, der driver gården, men første generation til at drive den økologisk. Drivkraften bag omlægningen er to ting. Økonomi og natur.
- Jeg holder af naturen og ved at drive gården økologisk passer jeg på den og skaber biodiversitet i og omkring markerne. Men jeg kunne også se, at der er en økonomisk fordel i at producere økologisk.
FAKTA
Det indberettede økologiske produktionsareal i 2019 var på 301.481 ha mod 279.299 ha i 2018. Dette svarer til en forøgelse på 22.182 ha og en stigning på ca. 7,9 procent.
Per 31. maj 2019 udgjorde det økologiske areal 11,3 procent af det totale indberettede produktionsareal i Danmark. Det økologiske produktionsareal fordelte sig i 2019 med 221.991 ha fuldt omlagt økologisk areal, hvilket er en fremgang på 24.217 ha i forhold til 2018. Derudover var 76.762 ha under omlægning, hvilket var en fremgang på 3.879 ha i forhold til 2018. 2.728 ha var planlagt omlagt, men ikke påbegyndt omlægning endnu.
Men det er også i høj grad forbrugerne, der vælger økologi til.
Derudover viser spritnye tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologiske fødevarer er steget med ni pct. i de danske dagligvarebutikker i 2019 og udgør nu 12 pct. af det samlede salg. Det er stadig økologisk mælk, gryn, mel og grønt, der topper på danskernes indkøbsseddel, men også andre produktkategorier tegner sig for en markant stigning og indikerer, at økologien er hverdagskost for de fleste danskere.
Yderligere info:
Marendine Ladegaard, pressemedarbejder, 2016 4434
Billeder
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening: Ny bestyrelse har konstitueret sig22.3.2024 08:57:02 CET | Pressemeddelelse
Den nye bestyrelse i Økologisk Landsforening har konstitueret sig. Til generalforsamling i starten af marts blev Michael Kjerkegaard valgt som forperson for bestyrelsen og i dag blev der holdt konstituerende bestyrelsesmøde.
Fårup Sommerland modtager Årets Økopris 202419.3.2024 10:39:54 CET | Pressemeddelelse
Økologisk Landsforening uddeler Årets Økopris 2024 til Fårup Sommerland og food and retail chief, Ole Roed. Prisen gives for et flot økologisk frontløberarbejde, som har resulteret i at den nordjyske park bliver den første danske forlystelsespark, der har ansøgt om Det Økologiske Spisemærke.
ØKODAG®: 20.000 skal fejre 20-års jubilæum18.3.2024 09:45:54 CET | Pressemeddelelse
20.000 gæster har tilmeldt sig til Økodag den 14. april, og på 6 ud af 17 værtsgårde er der ikke længere mulighed for at tilmelde sig. Skal du med til Økodag, kan du fortsat nå det, men husk at tilmelde dig på forhånd.
Michael Kjerkegaard er ny forperson for Økologisk Landsforening2.3.2024 15:22:46 CET | Pressemeddelelse
Ved dagens generalforsamling i Økologisk Landsforening blev Michael Kjerkegaard valgt som forperson. Han afløser forperson Sten Dissing, der i starten af året overtog posten fra Louise Køster, der har haft posten siden 2022.
Pressekommentar Svarer-udvalgets anbefalinger til CO2-afgift.21.2.2024 11:14:25 CET | Pressemeddelelse
Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening:
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum