Ny rødliste: Dyrenes Beskyttelse er meget bekymret for de danske dyrearter

Aarhus Universitet har netop opdateret Rødlisten, der er en liste over arter, der er i risiko for at uddø i Danmark. Overordnet er konklusionen, at arterne generelt er blevet mere truede, oplyser universitet.
- Vi har længe vidst det, men nu bliver det endnu en gang bekræftet, at det vilde dyreliv i Danmark er under massivt pres, og mange arter er i fare for helt at uddø i den danske natur. Derudover er flere dyrearter i tilbagegang. Der er røde alarmlamper ud over det hele, når man læser listen igennem, siger biolog og zoolog i Dyrenes Beskyttelse, Michael Carlsen.
Listen viser blandt andet, at særligt artsgrupper som padder, fugle, krybdyr, torbister, pattedyr, dagsommerfugle og bier har forholdsvist store andele af rødlistede arter. Over halvdelen af de vurderede fugle er rødlistede som for eksempel viben, blishønen og nattergalen.
- Dyrenes levesteder bliver mindre og færre. Det skyldes pres fra by og skovdrift men især landbruget. Vi skal lade naturen være vild, så der er plads til vores skønne faunadyr. Det skal ske nu for, at tilbagegangen kan vendes i tide. Det er helt oplagt at starte med de statsejede skov- og landbrug. Ideelt set burde det hele udlægges til urørt natur, siger Michael Carlsen.
Dyrenes Beskyttelse mener, at rødlisten er endnu et kraftigt signal midt i forhandlingerne om den kommende biodiversitetspakke.
- Ambitionsniveauet skal hæves, og pengene skal følge med. Naturen er i krise. Med regeringens løfte om at udlægge 75.000 hektar til urørt skov og afsatte midler på finansloven til en lille del af det, har vi plantet fødderne godt i starthullerne. Nu venter vi på startskuddet, for det skal gå stærkt, siger Michael Carlsen.
Nøgleord
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
Tlf:22799436mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum