Ny rapport: Voldtægtsmyter er udbredte blandt unge
- De senere år har vi set foruroligende mange voldtægter. Vi er nødt til at se på, hvordan vi forebygger dem. Undersøgelsens resultater peger på, at et sted at starte kan være at ændre de unges stereotype holdninger til voldtægt, siger analytiker i det Kriminalpræventive Råd Jonas Mannov.
I den nye undersøgelse mener hver femte ung, at ’hvis en mand er fuld, kan det hænde, at han voldtager nogen uden at have intention om det’, og samme andel er enige i, at 'hvis en kvinde ikke siger "nej", kan hun ikke anklage manden for voldtægt'. Voldtægtsmyterne er især udbredte blandt mænd på 16-20 år. Fx mener hver anden unge mand, at ’voldtægtsbeskyldninger ofte bruges som hævn mod mænd’, og mere end hver tiende mener, at det ikke er voldtægt, hvis man presser ens partner til sex.
Kriminolog og lektor Sarah van Mastrigt fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet står bag undersøgelsen, som med udgangspunkt i internationalt anerkendte forskningsværktøjer, måler niveauet af stereotype holdninger til voldtægt.
- Der er heldigvis generelt lav accept af de fleste voldtægtsmyter blandt de adspurgte unge. Men der er en betydelig gruppe af især yngre mænd, der har meget problematiske holdninger til voldtægt. Vi ved fra international forskning, at mænd der har disse holdninger, har større risiko for at begå seksuelle overgreb. Vores resultater peger derfor på et reelt behov for oplysning og mytepunktering, hvis vi skal mindske antallet af overgreb. Vi er nødt til at ruste vores unge – og særligt de helt unge mænd – med bedre viden, siger Sarah van Mastrigt.
Voldtægtsmyterne kan ikke blot føre til flere overgreb, siger Sarah van Mastrigt:
- Undersøgelser peger også på, at der er en sammenhæng mellem stereotype forestillinger og at færre anmelder overgreb, faresignaler overses, og færre griber ind, hvis de er vidner til situationer, der kan udvikle sig til voldtægt.
Hos Det Kriminalpræventive Råd har man i stigende grad fokus på, at de unge kan hjælpe med at passe på hinanden og dermed forebygge overgreb.
- Undersøgelsen viser, at langt de fleste unge gerne vil gribe ind, men de ved ikke, hvordan de skal gøre det. De unge er en ressource, som vi i øjeblikket ikke får sat i spil. Vi bør klæde unge på til at handle, når de ser situationer, der kan udvikle sig til seksuelle overgreb, siger analytiker Jonas Mannov fra Det Kriminalpræventive Råd.
I udlandet har man gode erfaringer med indsatser i skoler og på universiteter, der kan nedbryde fordomsfulde holdninger og lære unge, hvordan de kan gribe ind og dermed mindske risikoen for seksuelle overgreb. Formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen mener, at regeringen bør prioritere indsatser, der kan forebygge voldtægter i Danmark.
- Der er en meget alvorlig mangel på forebyggelse af voldtægt. Det er helt uacceptabelt, at så mange kvinder oplever at blive voldtaget. Der er behov for, at regeringen sætter ind med en massiv forebyggelsesindsats. Vi mener, der er behov for en national strategi, der kommer 360 grader rundt om problemet, siger Erik Christensen fra Det Kriminalpræventive Råd.
Fakta
- Rapporten ’Unges stereotype holdninger til voldtægt’ er udarbejdet af Sarah van Mastrigt og Terese Hartmann fra Aarhus Universitet i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd.
- Over 2.000 unge i alderen 16-30 år har svaret på, hvor enige de var i en række udsagn om voldtægt. Megafon har foretaget spørgeundersøgelsen fra 10. december 2020 til 7. januar 2021.
- 11.800 kvinder oplever hvert år at blive udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg ifølge Offerundersøgelsen. 58 procent af ofrene er under 25 år, det samme gælder 33 procent af de formodede gerningspersoner.
Nøgleord
Kontakter
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:41 74 73 80cru@dkr.dkVedhæftede filer
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Ny rapport: Markant flere danskere rammes af digital svindel30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
It-kriminaliteten vokser markant. Antallet af danskere, der oplever at blive udsat for digital svindel, er steget med næsten 100.000 på bare ét år. Flere typer af it-kriminalitet er i kraftig vækst, bl.a. misbrug af betalingskortoplysninger og snyd ved online handel. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Stop op og vær kritisk, før du klikker, lyder advarslen.
Nabofællesskabet under pres: Mere end hver fjerde ønsker sig et bedre naboskab8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange naboer kender du navnene på? Undgår du øjenkontakt og lader som om, du har travlt på mobilen, når du møder dem? En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden viser, at mere end hver fjerde oplever, at naboskabet er forringet de seneste fem år. Et svækket fællesskab kan have følger for trygheden og omfanget af indbrud. Derfor lancerer Nabohjælp nu en ny indsats, der skal bringe naboer sammen og øge trygheden.
Antallet af juleindbrud halveret på fem år9.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange huse fik lov at være i fred fra tyvene i juledagene. I 2024 blev der anmeldt 667 indbrud i juledagene mod det dobbelte for fem år siden. Det Kriminalpræventive Råd glæder sig over udviklingen og opfordrer til, at danskerne holder fast i de gode vaner, for på årsbasis er der stadig alt for mange indbrud.
Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i juledagene?18.12.2024 07:40:03 CET | Pressemeddelelse
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Ny undersøgelse: Partnervold rammer også mange mænd13.12.2024 07:15:00 CET | Pressemeddelelse
Omkring 50.000 danskere angav i 2023 at have været udsat for partnervold inden for det seneste år, viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd. Samtidig viser rapporten, at mænd udgør 43 procent af ofrene for partnervold. Det udfordrer forestillingen om, at partnervold primært rammer kvinder. Der er brug for en øget indsats for at opspore og forebygge volden tidligt, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum