Folkekirkens Nødhjælp

Ny rapport: Klimaforandringer er med til at skubbe flygtningetal i vejret

Del
Foto: Jakob Dall
Foto: Jakob Dall

Nye tal fra FN’s flygtningeorganisation viser, at næsten 80 millioner mennesker er på flugt. Det svarer til 1 procent af verdens befolkning, og tallet er næsten fordoblet på et årti.

I dag udgiver Folkekirkens Nødhjælp sin egen rapport, der peger på, klimaforandringerne er en vigtig årsag til de konflikter, der får flygtningetallene til at stige så voldsomt.

Folkekirkens Nødhjælp har interviewet mere end 1000 mennesker, der både er ramt af væbnet konflikt og klimaforandringer i de afrikanske lande Mali og Somalia. Rapporten konkluderer, at klimaforandringer er med til at øge konfliktniveaet i skrøbelige lande, og at klimatilpasning kan være fredsskabende.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen siger:

”Vi hjælper allerede verdens fattigste med tørkeresistente afgrøder, vandingssystemer og akutnødhjælp, når katastrofen rammer. De 1000 interviews med lokale somaliere og maliere bekræfter os i vigtigheden af at skrue op for indsatsen. Og det klare indtryk fra samtalerne er, at folk langt hen af vejen er i stand til selv at tage fat på problemerne, hvis de kan få den nødvendige støtte. Så det er muligt at bremse flygtningestrømme og migration ved at hjælpe de udsatte mennesker med at bygge robuste lokalsamfund.”

Flere studier viser dog, at de rige lande nedprioriterer klimatilpasning i ulande. Klimapengene går i stedet til CO2-reduktion i de rigere lande.

Birgitte Qvist-Sørensen mener dog, at den logik er forfejlet med øje for de krafttigt stigende flygtningetal:

”Det sidste årti er antallet af mennesker på flugt næsten fordoblet, og det tal vil med sikkerhed eksplodere, hvis flere og flere landområder i Afrika og Asien bliver ubeboelige på grund af tørke og oversvømmelser. De menneskelige omkostninger vil være enorme, men det vil de økonomiske også. I Mali og Somalia oplever vi, at flere mennesker kæmper om de tilbageværende frugtbare områder, og den overlevelseskamp er så hård, at mange ikke ser anden mulighed end at drage på flugt, ”siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Birgitte Qvist-Sørensen stiller gerne op til interview, og hele rapporten kan læses her: 

https://www.noedhjaelp.dk/klima/rapport-klimaforandringer-sender-folk-paa-flugt?kjdfsghjsdf

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Jakob Dall
Foto: Jakob Dall
Download

Links

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

50 60 20 80https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Efter nedlukning: Nordisk Film Biografer donerer overskudsslik til madspildsbutikker22.6.2020 09:14:10 CESTPressemeddelelse

Nordisk Film Biografer har været lukket på grund af corona-pandemien, og i mellemtiden har en del slik i biografernes kiosker overskredet sidste salgsdato. For at begrænse ”slikspild” har Nordisk Film Biografer doneret alt overskudsslik til Wefood-butikkerne, der er drevet af Folkekirkens Nødhjælp – heriblandt 200 kilo bland-selv-slik og 8 paller med sodavand og chokoladebarer.

Folkekirkens Nødhjælp ansætter ny medie- og kampagnechef2.6.2020 15:45:40 CESTPressemeddelelse

50-årige Jeanette Ringkøbing Rothenborg bliver fra 1. august en del af Folkekirkens Nødhjælp som ny medie- og kampagnechef. Hun kommer med solid erfaring, senest fra Red Barnet, hvor hun tidligere har været kommunikationschef, sektionsleder og pressechef. Jeanette Ringkøbing Rothenborg har også arbejdet som selvstændig rådgiver, som kommunikationschef i Center for Familieudvikling og som mangeårig journalist på Dagbladet Politiken. Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, glæder sig over den nye ansættelse: ”Jeg er utrolig glad for, at Folkekirkens Nødhjælp kan tiltrække en kapacitet som Jeanette Ringkøbing Rothenborg. Hun besidder lige præcis det gode mix af erfaringer og gåpåmod, som vi har været på udkig efter til at videreudvikle vores medie- og kampagnearbejde,” siger Birgitte Qvist-Sørensen. COVID19 har for første gang i mere end et årti fået fødevaremanglen blandt verdens fattigste til at stige, og ifølge Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær skærper det

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum