Folkekirkens Nødhjælp

Ny rapport: Klimaforandringer er med til at skubbe flygtningetal i vejret

Del
Foto: Jakob Dall
Foto: Jakob Dall

Nye tal fra FN’s flygtningeorganisation viser, at næsten 80 millioner mennesker er på flugt. Det svarer til 1 procent af verdens befolkning, og tallet er næsten fordoblet på et årti.

I dag udgiver Folkekirkens Nødhjælp sin egen rapport, der peger på, klimaforandringerne er en vigtig årsag til de konflikter, der får flygtningetallene til at stige så voldsomt.

Folkekirkens Nødhjælp har interviewet mere end 1000 mennesker, der både er ramt af væbnet konflikt og klimaforandringer i de afrikanske lande Mali og Somalia. Rapporten konkluderer, at klimaforandringer er med til at øge konfliktniveaet i skrøbelige lande, og at klimatilpasning kan være fredsskabende.

Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen siger:

”Vi hjælper allerede verdens fattigste med tørkeresistente afgrøder, vandingssystemer og akutnødhjælp, når katastrofen rammer. De 1000 interviews med lokale somaliere og maliere bekræfter os i vigtigheden af at skrue op for indsatsen. Og det klare indtryk fra samtalerne er, at folk langt hen af vejen er i stand til selv at tage fat på problemerne, hvis de kan få den nødvendige støtte. Så det er muligt at bremse flygtningestrømme og migration ved at hjælpe de udsatte mennesker med at bygge robuste lokalsamfund.”

Flere studier viser dog, at de rige lande nedprioriterer klimatilpasning i ulande. Klimapengene går i stedet til CO2-reduktion i de rigere lande.

Birgitte Qvist-Sørensen mener dog, at den logik er forfejlet med øje for de krafttigt stigende flygtningetal:

”Det sidste årti er antallet af mennesker på flugt næsten fordoblet, og det tal vil med sikkerhed eksplodere, hvis flere og flere landområder i Afrika og Asien bliver ubeboelige på grund af tørke og oversvømmelser. De menneskelige omkostninger vil være enorme, men det vil de økonomiske også. I Mali og Somalia oplever vi, at flere mennesker kæmper om de tilbageværende frugtbare områder, og den overlevelseskamp er så hård, at mange ikke ser anden mulighed end at drage på flugt, ”siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Birgitte Qvist-Sørensen stiller gerne op til interview, og hele rapporten kan læses her: 

https://www.noedhjaelp.dk/klima/rapport-klimaforandringer-sender-folk-paa-flugt?kjdfsghjsdf

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Jakob Dall
Foto: Jakob Dall
Download

Links

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

50 60 20 80https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

2019 blev det dødeligste år for verdens nødhjælpsarbejdere23.9.2020 13:07:25 CESTPressemeddelelse

Krigszonerne verden over breder sig, og krigene bliver mere og mere voldelige. 75 år efter FN blev dannet med målet om at sikre international fred, estimerer selvsamme organisation, at hele 168 millioner mennesker har brug for humanitær hjælp. Samtidig med at de humanitære behov vokser, bliver nødhjælpsarbejdere i højere grad direkte militære mål i krigens rædsler. Sådan blev 2019 det dødeligste år for nødhjælpsarbejdere. 484 nødhjælpsarbejdere blev ofre for større angreb. 142 med dødelig udgang, 234 blev hårdt sårede og 124 blev kidnappet. Som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp mærker Birgitte Qvist-Sørensen, hvordan nettes strammes om den organisation, hun står i spidsen for: ”I 2019 var vi nødt til at evakuere medarbejdere i Syrien, Congo, Sydsudan og Libyen, fordi de var i risiko for at blive fanget i kamphandlinger eller i risiko for at blive direkte militære mål” Ifølge Birgitte Qvist-Sørensen er det tydeligt, at nødhjælpsarbejdere ikke er fredet i krigen på samme måde, som

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum