Det Kriminalpræventive Råd

Ny rapport: IT-kriminelle har for let spil – en større indsats er nødvendig

Del
Franarrede kortoplysninger, hackede kodeord og anden IT-kriminalitet er et voksende samfundsproblem, og hverken den enkelte borger eller virksomhed kan tage kampen op alene. Der er brug for en langt større og mere systematisk indsats. Det er konklusionen i en ny rapport fra Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet Tænk.
Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Foto: Det Kriminalpræventive Råd

Danskerne har omfavnet den digitale omstilling af samfundet i en grad, der har fået FN til at udråbe os som verdensmestre i netop den disciplin. Men omstillingen har en bagside. Hvert år bliver knap 450.000 danskere udsat for IT-kriminalitet eller forsøg på det.

I en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet Tænk undersøges danskernes såkaldte digitale risikoadfærd. Her fremhæves det blandt andet, at danskerne generelt har stor tillid til hinanden og til myndighederne. Det kan IT-kriminelle udnytte. Svindlerne spiller med falske mails, SMS’er eller telefonopkald på, at vi er vant til at få beskeder om, at vores pakke er på vej eller modtage en vigtig mail fra myndighederne.

- Vi ser en bekymrende udvikling i den digitale kriminalitet i disse år, og de kriminelle er ofte ét eller flere skridt foran. Det er et konstant kapløb, hvor vi på den ene side prøver at sikre vores oplysninger, mens de kriminelle ofte finder smutveje. De kriminelle samarbejder ved at sælge og udveksle oplysninger om potentielle ofre. Derfor er det nødvendigt, at vi andre også står sammen – virksomheder, myndigheder og borgere – for at få skabt et effektivt bolværk mod IT-truslen, siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.

Rapporten peger på, at der for eksempel bør oprettes forpligtende partnerskaber mellem virksomheder og myndigheder, herunder politiet. Her kan man erfaringsudveksle, skabe fælles initiativer og finde løsninger, der kan modarbejde digital svindel.

I Forbrugerrådet Tænk understreger formand Anja Philip, at det er essentielt at sætte ind mod IT-kriminalitet, så forbrugerne for eksempel fortsat kan handle trygt på nettet og have personlige oplysninger i fred. Hun peger på, at de kriminelles tricks kan ramme os alle.

- Vi har ofte paraderne nede, når vi rammes af IT-kriminalitet. Vi sidder måske trygt hjemme i stuen, når vi modtager en fup-SMS om, at der er en pakke på vej. Vi har simpelthen ikke de fysiske faresignaler at navigere efter, som vi får, hvis vi for eksempel oplever en utryg situation på gaden. Og fup-hjemmesider kan være utrolig godt lavet. Derfor er det en vanskelig form for kriminalitet at gennemskue for mange af os. Dette problem kræver fælles løsninger. Det kan både være i form af oplysningskampagner eller ved at bruge og udvikle appen Mit Digitale Selvforsvar, som hele tiden prøver at advare om digitale trusler. Vi foreslår også, at virksomheder og myndigheder står sammen om at udvikle løsninger, der kan sikre os en tryg digital hverdag, siger Anja Philip.

Link: Læs hele rapporten ”Digital risikoadfærd – En undersøgelse af borgeres digitale risikoadfærd, IT-kriminelles adfærd og myndigheders og virksomheders arbejde med at forebygge borgerrettet IT-kriminalitet”

Sådan kan vi i fællesskab sikre os bedre mod IT-kriminelle

Den nye rapport fra Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet Tænk indeholder seks konkrete anbefalinger, der skal forbedre danskernes sikkerhed og tryghed over for IT-kriminelle.

  • Opret stærke og forpligtende partnerskaber mellem organisationer, virksomheder og myndigheder, herunder politiet. Disse skal i fællesskab udvikle og vedligeholde initiativer, der forebygger borgerrettet IT-kriminalitet.
  • Skab bedre muligheder for, at myndigheder og virksomheder fortroligt kan erfaringsudveksle om IT-kriminelles angrebsforsøg.

  • Fokus på at udvikle best practice i forhold til digital kommunikation fra myndigheder og virksomheder, så IT-kriminelle har sværere ved at udnytte kommunikationen til at svindle borgere. Det gælder for eksempel brugen af logoer, tekst og links. Der kan også tænkes i nye sikre kommunikationsplatforme som erstatning for ‘åbne’ mailprogrammer.

  • Udfør borgerrettede oplysningskampagner med konkrete handlemuligheder. Kampagnerne kan lade sig inspirere af effektfulde medarbejderrettede kampagner, der træner ansattes evner til at genkende og rapportere phishing.

  • Understøt sikre måder for borgere at opbevare kodeord. Det gælder for eksempel såkaldte password manager-programmer, som kun 10 procent af danskerne anvender. Her er et betydeligt potentiale for en mere sikker digital adfærd.
  • Konfrontér pågrebne IT-kriminelle med konsekvenserne af deres forbrydelse. Der er behov for at forandre IT-kriminelles syn på deres ofre som ansigtsløse datapunkter. Når IT-kriminelle ikke skænker deres ofre en tanke, og kriminalitetens konsekvenser føles uvedkommende, er der ikke nogen ’moralsk stopklods’, der bremser handlingerne.

For yderligere oplysninger kontakt Det Kriminalpræventive Råds pressetelefon på 41 74 73 80 eller Forbrugerrådet Tænks pressetelefon på 25 88 20 16.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Download

Vedhæftede filer

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye