Ny rapport gør os ikke meget klogere på løngab
VIVE’s nye rapport om det uforklarede løngab skuffer Majbrit Berlau, næstformand i FH, ”Rapporten viser nogle statistiske sammenhænge, men den gør os desværre ikke meget klogere på, hvorfor der er så stor forskel på mænd og kvinders løn”.
I 2017 var forskellen på kvinder og mænds løn 14,4 procent - det såkaldte ’løngab’. Halvdelen af ’gabet’ kan forklares med, at mænd og kvinder uddanner sig og finder job inden for forskellige sektorer, brancher, fag og placering i stillingshierarkiet. Den anden halvdel er ’uforklaret’ og udtryk for forskelsbehandling mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked.
“Rapporten bidrager desværre ikke med ny viden om, årsagen til, at der er forskel på mænd og kvinders løn. Det er virkelig ærgerligt, at vi ikke bliver klogere på den diskrimination, der er en væsentlig del af forklaringen på løngabet”, siger Majbrit Berlau.
Rapport kan blive kilde til misforståelser
FH er til gengæld bekymret for, at VIVE’s rapport kan blive en kilde til misforståelser og vil mudre billedet af, hvad der er årsagen til løngabet. Rapporten viser en statistisk sammenhæng mellem kvindeandel og lavere løn, men det skaber mere forvirring end klarhed at kalde det ’en forklaring’, for det forklarer hverken, hvorfor eller hvordan kvindeandelen fører til en lavere løn.
I stedet er der i rapporten angivet en række forslag til, hvad der kan være forklaringer på sammenhængen mellem kvindeandel og løn. Men der er ingen dokumentation for sammenhængen mellem resultaterne af analysen og de mulige forklaringer som oplistes.
“De er derfor ikke særlig brugbare, og man kan tilmed frygte, at forklaringerne kan bruges til at få introduceret gamle forestillinger om forskelle på mænd og kvinder”, siger Majbrit Berlau.
Puster til gamle myter
FH’s næstformand finder det bl.a. problematisk, at der står i rapporten, at kvinder er mindre konkurrenceorienterede og mindre tilbøjelige til at forhandle løn.
”Det er en gammel myte, at kvinder skulle være dårligere til at forhandle løn, det har danske studier blankt afvist. Og det er i øvrigt slet ikke det, VIVE har undersøgt i rapporten”, siger Majbrit Berlau.
Nøgleord
Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.
FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.
Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.
Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.
Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
FH: Klimarådet viser sit værd, men overser arbejdskraft og uddannelse26.2.2021 10:42:09 CET | Pressemeddelelse
FH er enig med Klimarådet i, at regeringen må gøre endnu mere for at opfylde Danmarks klimamål. Mange af Rådets anbefalinger flugter med FH’s forslag. ”Men vi savner langt større fokus på, at omstillingen også kræver arbejdskraft og uddannelse”, siger Lizette Risgaard.
Fagbevægelsens Hoveorganisation har nu etableret 17 nye FH-sektioner15.12.2020 22:12:57 CET | Pressemeddelelse
I aften faldt den sidste af i alt 17 nye, lokale sektioner under Fagbevægelsens Hovedorganisation på plads. Hermed er fusionen mellem de to hovedorganisationer LO og FTF tilendebragt. ”Jeg glæder mig til, at vores nye, stærke, tværfaglige sektioner skal ud og være med til at skabe endnu bedre resultater for medlemmerne”, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hoveorganisation.
Grøn skattereform baner vejen for langtidsholdbare klimaafgifter8.12.2020 15:38:20 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Konservative har netop indgået en aftale om Grøn skattereform. En aftale, som lægger sporene ud til klimaafgifter på en ansvarlig måde, ifølge FH’s formand.
EU-rapport: Danske lønmodtagere psykisk pressede på jobbet2.11.2020 07:32:54 CET | Pressemeddelelse
Danmark er ét af de lande i Europa, hvor lønmodtagerne oplever det største tidspres på jobbet og hvor flest belastes af arbejdet med mennesker. ”Med den nye bekendtgørelse bliver det tydeligere for arbejdspladserne, hvordan man håndterer problemer med psykisk arbejdsmiljø som noget fælles på arbejdspladsen. Fx ved at skabe sammenhæng mellem opgaver og ressourcer, så man ikke bliver syg af for stort tidspres”, siger FH-næstformand, Morten Skov Christiansen.
Fagbevægelsens top vil gå forrest i kampen mod sexchikane og krænkende adfærd23.10.2020 07:06:39 CEST | Pressemeddelelse
Dansk fagbevægelse har i dag sendt et åbent brev om, at den vil gå forrest i kampen mod sexchikane og krænkende adfærd på arbejdsmarkedet. ”Alle medarbejdere har ret til at blive behandlet med respekt og værdighed, men det sker desværre ikke alle steder i dag”, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.
God og nødvendig aftale om tidlig pension10.10.2020 06:34:59 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, SF, Enhedslisten, samt Dansk Folkeparti har i nat indgået en aftale om ret til tidlig pension. ”Det er en god og nødvendig aftale, der giver dem, der har været længe på arbejdsmarkedet mulighed for at trække sig tilbage nogle år før pensionen”, siger Lizette Risgaard, formand for FH.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum