Ny rapport: Flere end 6.700 kvinder blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019

Antallet af kvinder, der blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg i 2019 var signifikant flere end 6.700. Det viser netop offentliggjorte hovedtal fra offerundersøgelsen Udsathed for vold og andre former for kriminalitet som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet.
Siden 2008 har man i offerundersøgelserne spurgt kvinder, om de er blevet udsat for voldtægt eller forsøg på det. Og der ses en klar stigning i, hvor mange kvinder, der fortæller, at de er blevet tvunget til samleje.
- For ti år siden viste offerundersøgelserne, at omkring 3.000 kvinder årligt blev udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg, så det er meget bekymrende, at tallet i 2019 nu er over 6.700, siger Jonas Mannov, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd (DKR).
Behov for forebyggelse
Ifølge forebyggelseschef for Det Kriminalpræventive Råd Christina Hviid kalder de nye tal på handling, som ikke kun har fokus på at forbedre indsatsen, når skaden er sket.
- Vi står som samfund med et alvorligt problem, vi må tage seriøst. Der er behov for en indsats, som i langt højere grad er vidensbaseret og helhedsorienteret. Der er overraskende lidt viden om, hvordan vi bedst forebygger voldtægt, og det bør der gøres noget ved. Vi ved fx for lidt om gerningsmændene, og hvad der skal til for at ændre deres adfærd, siger forebyggelseschef Christina Hviid.
Det Kriminalpræventive Råd anbefaler derfor en national strategi for forebyggelse af voldtægt.
- Seksuelle overgreb er en meget kompleks problemstilling. Derfor er der behov for en bred og systematisk forebyggelsesindsats, hvor alle aktører på området, bl.a. myndigheder, organisationer, politikere og eksperter, bringer deres viden i spil og forpligter sig til handling, så den samlede indsats får et løft. Det er afgørende, at borgerne involveres, for det handler også om at ændre normer og værdier. Der er tidligere sat fokus på politiets håndtering af voldtægtsanmeldelser og hjælpen til voldtægtsofre. Vi er overbeviste om, at antallet af voldtægter kan reduceres med en klar samlet strategi for, hvordan vi tackler problemet, siger Christina Hviid.
FAKTA
- I perioden 2008-2019 svarede gennemsnitligt 0,3% af adspurgte kvinder i alderen 16-74 år, at de havde været udsat for voldtægt eller forsøg på det. Det svarer til 6.700 kvinder.
- På grund af stikprøveusikkerheden er det forbundet med betydelig usikkerhed at opgøre antal ofre for enkeltår. Derfor afrapporteres gennemsnittet for hele perioden. 0,6 % af de adspurgte kvinder angav i 2019 at have været udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg. Det er statistisk signifikant flere end gennemsnittet på 0,3%.
- Tidligere års offerundersøgelser viser, at:
- De fleste ofre er unge kvinder, som kender gerningsmanden.
- Halvdelen af ofrene er under 24 år.
- I 39 procent af tilfældene er gerningsmanden en nuværende eller tidligere partner.
- Overgrebet finder i de fleste tilfælde sted i ofrets egen bolig eller i gerningsmandens bolig.
- 26 procent af ofrene er blevet udsat 2-3 gange, og 18 procent er blevet udsat 4 gange eller flere.
Kilder: ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet. Offerundersøgelserne 2005-2019. Hovedtal’ og ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet. Offerundersøgelserne 2005-2018’.
Opfattelsen af voldtægt har ændret sig
Offerundersøgelsen giver ikke et klart svar på, hvorfor der er en stigende tendens. Der kan dog være sket ændringer i bevidstheden om overgreb, og hvad kvinderne oplever og opfatter som voldtægt. Offerundersøgelsen fremhæver, at synet på voldtægt har ændret sig. I 1969 blev et udsnit af befolkningen spurgt, om de betegnede denne situation som en voldtægt:
”En kvinde og en mand mødes på en restauration. Manden inviterer kvinden med hjem. Han siger, at han venter nogle gæster til fest. I lejligheden sætter de sig i sofaen og kysser og krammer hinanden. Da manden prøver at trække kvindens trusser af, afviser hun ham. Han giver hende nogle lussinger og gennemfører samlejet.”
I 1969 mente 13 procent, det var voldtægt, mens det var 95 procent i 2013. Der er således grund til at antage, at flere og flere af de seksuelle overgreb med tiden opleves og opfattes som voldtægt. Det er dog uvist i hvilket omfang sådanne ændringer i opfattelsen af voldtægt er en medvirkende faktor til stigningen.
I undersøgelserne bliver respondenterne spurgt, om de har ”været udsat for voldtægt eller forsøg herpå, altså at en person ved brug af vold, eller trusler om vold, har forsøgt at tvinge dig til eller rent faktisk har tvunget dig til samleje?”
Nøgleord
Kontakter
Mads Nørgaard-Larsen
Pressemedarbejder:
Tlf. +45 41 74 73 80
E-mail: mnl@dkr.dk
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:24 49 94 76cru@dkr.dkBilleder
Links
Information om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.
Højsæson for indbrud: Halvdelen glemmer at aftale feriehjælp1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.
Højsæson for indbrud: Godt nabosamarbejde kan spænde ben for tyven25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum