Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Ny pulje skal finde klimaløsninger til landbruget

Del

Regeringen åbner i dag for en ny forskningspulje på 90 mio. kr., der skal finde fremtidens klimaløsninger på landbrugsområdet.

Den danske landbrugssektor har reduceret sin klimapåvirkning betragteligt siden 1990, men der skal mere til, når Danmark skal være klimaneutralt i 2050. 

Derfor åbner regeringen nu for en ny forskningspulje på 90 mio. kr., som skal finde fremtidens løsninger, så landbruget kan nedbringe sin klimapåvirkning yderligere. Puljen skal samtidigt bidrage til at finde nøjagtige metoder til at opgøre landbrugets udledninger, hvilket er en forudsætning for at udvikle nogle af de lovende klimaløsninger. 

”Vi har en stærk landbrugssektor i Danmark, og den skal vi bevare. Derfor skal vi arbejde hårdt for at gøre den så klimavenlig som muligt, så vi også i fremtiden kan nyde danskproducerede fødevarer, som er blandt de mest miljø- og klimavenlige i verden”, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Klimaforskningsindsatsen, som regeringen nu åbner for, skal hjælpe med at udvikle nye løsninger, så landbruget i fremtiden kan producere endnu mere klimavenlige fødevarer. Forskningen skal fokusere på tre hovedområder: 

  • Jordsystem og arealanvendelse
  • Den klimavenlige gård – husdyr, stald og gyllelager
  • Fremtidens produktion af fødevarer og bidrag til bioenergiløsninger og biomaterialer

”Vi har ikke de banebrydende løsninger i dag. Hvor energisektoren har vindmøllen, og hvor transportsektoren har elbilen, så har landbruget ikke nogen gode, ligefremme løsninger. Som de første sætter denne regering nu for alvor fokus på forskning i klima og landbrug, så vi kan finde de rigtige løsninger og få et endnu mere klimavenligt landbrug”, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

FAKTA:

  • Som led i EU’s klimapolitik skal Danmark frem mod 2030 mindske udledningen af drivhusgasser i ikke-kvotesektoren med 39 pct. i forhold til 2005. Samtidig vedtog Folketinget med Energiaftalen i 2018, at Danmark senest i 2050 skal have en nettoudledning af drivhusgasser på nul. Danmark bakker derudover op om et lignende mål på EU-niveau.
  • Landbruget står i dag for ca. 21 pct. af Danmarks samlede drivhusgasemissioner og ca. 30 pct. af emissionerne i ikke-kvotesektoren. Siden 1990 er landbrugets emissioner faldet betydeligt frem til 2005, hvorefter de har ligget stabilt omkring 10 mio. tons CO2-ækvivalenter. Dette er sket samtidig med, at produktionen er øget.
  • Regeringen har i forbindelse med Klima- og luftudspillet afsat 90 mio. kroner til klimaforskning i landbrugssektoren. Midlerne er afsat på finanslovene i årene 2019 til 2021.

Kontakter

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, presserådgiver Michael Korsgaard, mikon@efkm.dk, 24635487

Miljø- og Fødevareministeriet, pressesekretær Jakob Møller Volf, jamvo@mfvm.dk, 91334794

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

33922800http://efkm.dk/

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet går forrest i arbejdet med at fremme forsynings- og energiydelser i verdensklasse, der understøtter vækst og holdbar omstilling. Gennem høj faglighed, åbenhed og troværdighed sikrer vi det danske samfund en klar retning for fremtidens forsyningssystem.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Danmark vil have en mere ambitiøs klimalov for EU23.6.2020 15:19:36 CESTPressemeddelelse

Danmark kæmpede på dagens møde mellem EU’s grønne ministre for, at det nuværende forslag til EU-klimalov skal udstikke en klar kurs mod klimaneutralitet for alle medlemsstater og indeholde et styrket klimamål på mindst 55 pct. for 2030. Forud for mødet var klimaminister Dan Jørgensen vært for en strategisk diskussion blandt progressive medlemsstater om behovet for højere klimaambitioner i EU.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum