Ny projektbank giver samlet overblik over udviklings- og innovationsprojekter inden for hav og fiskeri
Den nye projektbank skal inspirere og sikre bred formidling af viden. Projekterne spænder vidt lige fra f.eks. udvinding af nye smagsforstærkere fra rejeskaller, til udvikling af innovative metoder og redskaber, der fremmer bæredygtigt fiskeri.
”Med projektbanken har vi nu et samlet overblik over de første værdifulde erfaringer, som er høstet i projekterne under den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF). Den nye projektbank giver adgang til dyrebar viden om hav og fiskeri, der skal hjælpe os til at omstille og udvikle et bæredygtigt og grønt fiskeri. Det gælder både i forhold til at udvikle nye og mere skånsomme redskaber såvel som at afprøve nye metoder til at få mest muligt ud af fangsten. Det er erfaringer som disse, der skaber det bedste grundlag for, at vi sikrer et bæredygtigt fiskeri – også i fremtiden,” siger Nanna Møller, direktør i Fiskeristyrelsen.
På nuværende tidspunkt ligger der 67 projekter i projektbanken. Der tilføjes løbende flere projekter, når de afsluttes frem mod udgangen af 2023.
På sigt kommer projektbanken til at indeholde alle gennemførte projekter under de tre støtteordninger:
- Fælles Indsatser Fiskeri
- Fælles Indsatser Akvakultur
- Fiskeri, Natur og Miljø.
Eksempler på projekter i projektbanken:
- Smagsforstærkere fra rejeskaller: Danish Seafood Association har i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og rejepilningsvirksomheder gennemført et projekt, som belyser metoder til at udvinde naturlige smagsforstærkere fra rejeskaller. Den del af rejen, som vi spiser, udgør kun 1/3, mens den resterende 2/3 består af skaller. Derfor er der et godt bæredygtighedspotentiale i at forarbejde skallerne til spiselige smagsforstærkere.
- Fiskeri med garn og snurrevod giver højere overlevelsesrate ved genudsætning end forventet: Et andet projekt viser, at rødspætter og sandsynligvis torsk fanget med garn, og rødspætter fanget med snurrevod kan overleve genudsætning (discard) i langt højere grad end forventet. Forsøget er udført af Aalborg Universitet i samarbejde med Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og Københavns Universitet. Det har påvist, at discard kun har lille indflydelse på overlevelsesraten hos rødspætter og torsk, og at fiskenes tilstand er relativ god.Projektet giver vigtig viden, da genudsatte fisk kan øge visse fiskebestande til gavn for havmiljøet og fiskeriet. Dette bidrager til bæredygtig udvikling i bestandene samtidig med, at økonomien hos fiskeindustrien forbedres.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke) eller e-mail
Tlf:72 18 58 05Billeder
Information om Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum