Ny projektbank giver samlet overblik over udviklings- og innovationsprojekter inden for hav og fiskeri
Den nye projektbank skal inspirere og sikre bred formidling af viden. Projekterne spænder vidt lige fra f.eks. udvinding af nye smagsforstærkere fra rejeskaller, til udvikling af innovative metoder og redskaber, der fremmer bæredygtigt fiskeri.
”Med projektbanken har vi nu et samlet overblik over de første værdifulde erfaringer, som er høstet i projekterne under den Europæiske Hav- og Fiskerifond (EHFF). Den nye projektbank giver adgang til dyrebar viden om hav og fiskeri, der skal hjælpe os til at omstille og udvikle et bæredygtigt og grønt fiskeri. Det gælder både i forhold til at udvikle nye og mere skånsomme redskaber såvel som at afprøve nye metoder til at få mest muligt ud af fangsten. Det er erfaringer som disse, der skaber det bedste grundlag for, at vi sikrer et bæredygtigt fiskeri – også i fremtiden,” siger Nanna Møller, direktør i Fiskeristyrelsen.
På nuværende tidspunkt ligger der 67 projekter i projektbanken. Der tilføjes løbende flere projekter, når de afsluttes frem mod udgangen af 2023.
På sigt kommer projektbanken til at indeholde alle gennemførte projekter under de tre støtteordninger:
- Fælles Indsatser Fiskeri
- Fælles Indsatser Akvakultur
- Fiskeri, Natur og Miljø.
Eksempler på projekter i projektbanken:
- Smagsforstærkere fra rejeskaller: Danish Seafood Association har i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet og rejepilningsvirksomheder gennemført et projekt, som belyser metoder til at udvinde naturlige smagsforstærkere fra rejeskaller. Den del af rejen, som vi spiser, udgør kun 1/3, mens den resterende 2/3 består af skaller. Derfor er der et godt bæredygtighedspotentiale i at forarbejde skallerne til spiselige smagsforstærkere.
- Fiskeri med garn og snurrevod giver højere overlevelsesrate ved genudsætning end forventet: Et andet projekt viser, at rødspætter og sandsynligvis torsk fanget med garn, og rødspætter fanget med snurrevod kan overleve genudsætning (discard) i langt højere grad end forventet. Forsøget er udført af Aalborg Universitet i samarbejde med Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og Københavns Universitet. Det har påvist, at discard kun har lille indflydelse på overlevelsesraten hos rødspætter og torsk, og at fiskenes tilstand er relativ god.Projektet giver vigtig viden, da genudsatte fisk kan øge visse fiskebestande til gavn for havmiljøet og fiskeriet. Dette bidrager til bæredygtig udvikling i bestandene samtidig med, at økonomien hos fiskeindustrien forbedres.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke) eller e-mail
Tlf:72 18 58 05Billeder
Information om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og to fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Undgå at få en uønsket julegave med hjem fra julerejsen23.12.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Skal du ud og rejse uden for EU i løbet af vinteren? I så fald skal du være opmærksom på, at du ikke får en hadegave med retur, hvis du tager planter, frugt eller blomster med retur fra de varmere himmelstrøg.
Danske juletræer har kurs mod udlandet – med papirerne på plads19.12.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der har været fuld gang i den danske eksport af juletræer til hele verden. I denne søde juletid har Landbrugs- og Fiskeristyrelsen derfor været i fuld sving med at sikre, at julen i udlandet ikke spoleres af uønskede gæster i de juletræer, som sendes afsted.
100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter16.12.2025 15:05:56 CET | Pressemeddelelse
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner i dag en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026.
Dansk tangeventyr under opsejling i Odsherred27.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uudnyttet og med et kæmpe potentiale – tangprojekt vil knække koden til at dyrke nye tangarter, så forbrugere i fremtiden kan få friskdyrket tang direkte fra den danske kyst.
Fredning af laks og ørred i ferskvand frem til 28. februar 202626.11.2025 09:16:46 CET | Pressemeddelelse
Frem til den 28. februar 2026 er det forbudt at fange laks og ørred i ferskvand. Fredningen af fiskene skyldes, at laks og ørred gyder i denne periode og derfor skal have fred.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum

