Ny professor i klinisk Geriatri på SDU og OUH

Det geriatriske speciale handler om ældre patienter med komplekse sygdomsbilleder og multimedicinering. Jesper Rygs kliniske professorat fokuserer på fire hyppige problemstillinger for den ældre patient, der alle har stor betydning for deres dagligdag: Fald, kræft, polyfarmaci og skrøbelighed.
Patienter, der falder, har en øget risiko for at falde igen samt at brække knoglerne, og målet med forskningen er dels at identificere risikofaktorer og dels at iværksætte forebyggende behandlinger via innovative træningsformer. I forhold til de ældre patienter med kræft er målet at sikre opretholdelsen af deres funktionsniveau, så de bedre kan tolerere og gennemføre deres kræftbehandling. Da størstedelen af de geriatriske patienter får store mængder medicin øges risikoen for bivirkninger, og samtidig er evidensen for effekten af og til mangelfuld hos denne patientgruppe, hvorfor forskningen både skal afdække mulighederne for medicinreduktion og sikre den manglende evidens. Hos ældre patienter med fysisk eller psykisk skrøbelighed og nedsat funktionsniveau er livslængde og livskvalitet nedsat, så forskningen skal her hjælpe med at identificere patienter i risiko og afhjælpe yderligere forværring.
Jesper Rygs forskning indenfor de fire områder omhandler både registerforskning og kvalitative studier samt kliniske studier, hvor der undersøges nye former for behandlinger eller afprøves om allerede eksisterende behandlinger kan optimeres.
Jesper Ryg blev uddannet som læge i 2001 fra Syddansk Universitet. Han forsvarede sin ph.d. omhandlende patienter med hoftenære frakturer og knogleskørhed i 2009 og blev speciallæge i geriatri 2015. Han har i en årrække været tilknyttet SDU som klinisk lektor og været forskningsleder for geriatrisk forskningsenhed siden 2016. Jesper har specielt fokus på at sikre tværfaglighed i forskningen og udviser stort engagement i sin undervisning af studerende. Desuden er han vejleder for talrige specialestuderende, yngre kolleger samt ph.d.-studerende. Jesper Ryg varetager både nationale og internationale tillidshverv og er bl.a. udpeget som dansk medlem i det videnskabelige Europæiske Geriatriske Selskab.
Samtidig med tiltrædelsen som professor i geriatri fortsætter Jesper Ryg som overlæge på Geriatrisk afdeling OUH og som forskningsleder for Geriatrisk Forskningsenhed SDU.
Jesper Ryg er 47 år og privat bor han i Odense med sin hustru, Nina, og deres to drenge, Emil og Anton.
Kontakter
Leder af SUND-Kommunikation Tomas Homburg
Mail: thomburg@health.sdu.dk
Mobil: +45 6011 3059
Syddansk Universitet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
www.sdu.dk
Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Medicin mod forhøjet kolesterol kan i fremtiden redde endnu flere liv10.7.2025 08:41:07 CEST | Pressemeddelelse
Tre til fire procent af danske mænd over 65 år rammes af udposninger på legemspulsåren – en potentielt dødelig sygdom. Forskning fra SDU og OUH viser, at forebyggende behandling kan bremse udviklingen. Det kræver screening, som allerede benyttes i andre lande.
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum