Ny professor i fremtidens grønne teknologi

Landbruget står over for et paradigmeskifte, og branchen kan blive primus motor for den grønne omstilling af hele vores samfund og vores industrier. I dag er vores samfund overvejende baseret på fossile råstoffer og energikilder – både som kilde til opvarmning, lys og brændstof og som udgangspunkt for vores kulstofbaserede fremstillingsindustrier, herunder eksempelvis tekstilindustrien, den kemiske industri og plastindustrien.
Gentækningen af denne infrastruktur, som er nødvendig for en grøn omstilling til et bæredygtigt samfund, kræver en total og fuldstændig omlægning af den måde, vi producerer fødevarer på, og den har vidtrækkende konsekvenser for føromtalte industrier.
Centrum i omstillingen er en langt bedre og mere effektiv udnyttelse af biomasse samt en byge af teknologier, der kan omsætte biomassen til de produkter, samfundet efterspørger i dag og i fremtiden.
Forskning i agro-bioteknologi ligger midt i denne udvikling, og på Aarhus Universitet ledes dette forskningsfelt af Zheng Guo, der efter 13 år på universitetet nu kan kalde sig professor på Institut for Bio- og Kemiteknologi.
”Udgangspunktet for den grønne omstilling er en omstrukturering af den måde, vi producerer fødevarer på. At forarbejde overskydende biomasse fra denne produktion til bæredygtige produkter er én ting. Men potentialet ved at udforske de biologiske ressourcer går videre end det. Vores agro-bioteknologiske forskning er rettet mod brugen af naturlige processer og materialer og den innovative upcycling af landbrugs-restaffald og bioaffald for at muliggøre biobaserede industrielle processer med lavt eller intet miljøaftryk,” siger den nye professor.
Evolutionens kvantespring
I agro-bioteknologi forskningsteamet på Aarhus Universitet forsker man bl.a. i at benytte enzymteknologi til at omdanne biomasse og sidestrømme til højværdiprodukter.
”Enzymer er naturens måde at skabe kemikalier på, og kan være vores måde at transformere den i dag meget forurenende kemiske industri til et bæredygtigt alternativ. Ved at kopiere evolutionens kvantespring kan vi via enzymkatalyse omdanne lipider, biomasse og industrielle afgrøder til nye værdiskabende produkter, som f.eks. biobrændstoffer, biomaterialer, platformskemikalier og fødevarer. Det er ret fantastisk, hvad man kan opnå med enzymteknologi, som stadig er et område, vi slet ikke har udforsket i bund,” siger Zheng Guo.
Zheng Guo er født og opvokset i millionbyen Zhengzhou i Kina. I gymnasiet var han skolens bedste til kemi og valgte derfor i 1988 at starte på en uddannelse til kemiingeniør på Tianjin University, et af Kinas bedste universiteter inden for kemi og kemiteknologi.
”Kemiingeniør er et meget bredt felt, som har tråde ud til rigtig mange fagområder. Der er kemi i stort set alting, og kemiingeniør er et meget anvendeligt fag, hvor man bruger sin faglighed til at løse problemer for samfundets bedste,” siger professor Zheng Guo.
Hastigt voksende forskningsområde
I 2004 forsvarede han sin ph.d. inden for biokemisk teknologi, og samme år rejste han til Danmark og fik en stilling som adjunkt på Danmarks Tekniske Universitet, DTU. Her begyndte hans forskning i enzymteknologi, grøn kemi og bæredygtig bioteknologisk produktion, og han besluttede allerede her tidligt i sin karriere, at dette skulle være fokus for hans forskning fremover.
I 2008 fik han en stilling som lektor på Aarhus Universitet, det daværende Molekylærbiologiske Institut. Han tilbragte et år på Massachusetts Institute of Technology, MIT, fra 2011-2012 og kom bagefter tilbage til Aarhus Universitet som lektor på daværende Institut for Ingeniørvidenskab.
”Zheng Guo har gennem sin lange forskningskarriere på AU formået at opbygge en stor forskningsgruppe med international anerkendelse inden for lipid forskning. Han har været fremragende til at tilpasse sig det lokale forskningsmiljø og til at oprette og vedligeholde gode samarbejder med væsentlige danske industrier – og det er meget vigtigt for den ingeniørvidenskabelige forskning, så vores forskning og udvikling kommer ud og leve i virkeligheden. Zheng Guo har et fantastisk drive og er altid motiveret, og jeg ser personligt frem til mange flere års forskningssamarbejde på instituttet,” siger professor Lars DM Ottosen, institutleder på Institut for Bio- og Kemiteknologi.
I 2018 rejste Zheng Guo til California Institute of Technology, CalTech, og tilbragte et år med at forske sammen med den Nobelpris-vindende amerikanske kemiingeniør Frances H. Arnold. Da han kom tilbage i januar 2019 etablerede han et nyt forskningsområde: Enzyme discovery and engineering.
”Enzymteknologi er alfa omega i den grønne omstilling og er meget spændende, interdisciplinært forskningsfelt, jeg gerne vil forske meget mere i. Særligt metalloenzymer har stort potentiale og er et hastigt voksende forskningsområde, der kan bidrage med mange positive ting til samfundet – eksempelvis til at rense op efter datidens forurening af vores miljø og grundvand,” siger professor Zheng Guo.
Nøgleord
Kontakter
Professor Zheng Guo
Institut for Bio- og Kemiteknologi
Mail: guo@bce.au.dk
Tel.: +4587155528
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Kan man bage en kage uden æg? Det undersøger forskere og virksomheder nu i et projektsamarbejde28.11.2025 12:20:06 CET | Nyhed
Et nyt projekt støttet af Innovationsfonden undersøger, hvordan planteproteiner kan erstatte æg i visse af vores fødevarer – uden at gå på kompromis med hverken smag, konsistens eller bæredygtighed.
Fra hestepige til førende forsker i hesteadfærd: "Vi skal tænke mere over, hvad hesten selv ville vælge”27.11.2025 13:23:08 CET | Pressemeddelelse
Janne Winther Christensen er netop udnævnt til professor i Equine Welfare ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab på AU Viborg. Som en af verdens førende forskere i hesteadfærd og æresmedlem af International Society for Equitation Science har hun ydet banebrydende arbejde for at forstå hesten på dens egne præmisser. Og hendes budskab er enkelt: Det vigtigste, vi kan give en hest, er andre heste.
AU FOOD søger ny sekretariatsleder: Bliv en nøgleperson i fremtidens fødevareforskning26.11.2025 10:00:58 CET | Pressemeddelelse
Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet (AU FOOD) søger en engageret og erfaren sekretariatsleder, der vil spille en central rolle i at understøtte forskning og innovation i verdensklasse.
Ny teknologi: Kan vi leve af luftsteg og vindfrikadeller?21.11.2025 12:05:11 CET | Pressemeddelelse
På AU Viborg er forskere nu klar til at teste en teknologi, der kan forvandle CO₂ og brint til protein. Perspektiverne er at kunne hjælpe med at brødføde en voksende global befolkning helt uden ny landbrugsjord. I dag åbner pilotanlægget, der skal bringe teknologien tættere på dit middagsbord.
Forskere undersøger nye løsninger på kvælstofforurening.20.11.2025 14:36:17 CET | Pressemeddelelse
Det hele begyndte med en uformel samtale ved kaffemaskinen mellem professor Davide Cammarano og lektor Eusun Han fra Aarhus Universitet. To forskere hvis ekspertiser normalt ikke mødes i samme projekter. Præcisionslandbrug og rodforskning hører ofte til i hver sin verden. Men mens de talte sammen, gik det op for dem, at de måske kunne være med til at løse en af de største udfordringer i dansk landbrug: forurening af grundvand som følge af kvælstofudvaskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum



