Ny principiel dom: Elever lades i stikken på private uddannelser

Del

Der er i dag faldet dom i sagen om Skønhedshuset i Vejle og tre tidligere elever, hvis drømmeuddannelse viste sig at være et mareridt. Retten i Kolding bestemmer, at elever på private uddannelser står uden rettigheder, hvis de fx må stoppe på grund af dårligt arbejdsmiljø

Forestil dig, at du har sparet titusindvis af kroner sammen for at få råd til din drømmeuddannelse. Forestil dig så, at uddannelsen viser sig at være et sandt mareridt.

Det var realiteten for tre tidligere elever hos Skønhedshuset i Vejle. Ud over et hårdt psykisk arbejdsmiljø levede virkeligheden langt fra op til det, uddannelsesudbyderen lovede.

To af eleverne valgte selv at stoppe uddannelsen, og én blev bortvist, mens hun var sygemeldt på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø.

Det fik de tre kvinder til at hive Skønhedshusets ejer i retten med fagforeningen Krifa i spidsen, og fagforeningen vidste, at sagen vil få betydning for andre uanset udfaldet.

Private uddannelser er nemlig ikke omfattet af erhvervsuddannelsesloven, og derfor er eleverne ikke automatisk sikret en godtgørelse, hvis de må afbryde uddannelsen som i Skønhedshus-sagen. Og i dag er det altså afgjort, at de tre tidligere elever ikke får nogen godgørelse.

Krifa undrer sig
Sagen er af principiel karakter, og derfor er den afgjort af tre dommere. Selv om udfaldet ikke blev som eleverne og deres fagforening håbede, glæder man sig i Krifa over, at der er kommet opmærksomhed på problemet.

- Vi må desværre konstatere, at dommen fastslår, at elever på private uddannelser står fuldstændig uden rettigheder, selv om arbejdsmiljøet er så dårligt, at man bliver syg af at være på uddannelsesstedet, lyder det fra Jane Kjær Klausen, der er advokat i Krifa og har ført sagen i Retten i Kolding.

- De tre kvinder har sparet op og satset alt på deres drømmeuddannelse, så det var selvfølgelig ikke med deres gode vilje, at de afbrød den. Derfor burde de have fået godtgørelse. Det er bekymrende, at vi egentlig bare giver private uddannelsesudbydere frit lejde til at behandle deres elever på en måde, som vi har set i denne sag, fortsætter hun.

Jane Kjær Klausen håber, at politikerne vil kigge på lovgivningen, så elever på private uddannelser ikke bliver ladt i stikken, hvis uddannelsen ikke lever op til det, udbyderen lover. Advokaten slår fast, at eleverne burde få nogle af deres surt-opsparede penge tilbage i godtgørelse, så de har mulighed for at finde en anden udbyder af deres drømmeuddannelse - og dermed komme godt videre.

- Det kunne også være forebyggende og hæve kvaliteten på uddannelserne, siger hun og råder personer, som overvejer en privat uddannelse, til at være opmærksom på, at de ikke kan få godtgørelse, hvis noget går galt.

Nøgleord

Kontakter

Pressekoordinator Fie Rødkjær Møller: 51381898/frn@krifa.dk

Advokat Jane Kjær Klausen: 25444171/jkk@krifa.dk

Billeder

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 190.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Højsæson for jobskifte: Sådan får du dit næste job i en Corona-tid7.8.2020 05:30:00 CESTPressemeddelelse

August er højsæson for jobskifte ifølge tal fra jobindsats.dk, samtidig med at mange har mistet deres job på grund af Corona. Men selvom Corona har ramt det danske arbejdsmarked hårdt, er der stadig job at søge. I Krifa oplever man, at mange medlemmer skifter job efter ferier, fordi man har haft tid til at reflektere over hverdagen og sit arbejde. Men hvor skal man begynde eller slutte i jagten på et nyt job og højere arbejdslyst i en Corona-tid? Det har Krifas jobkonsulent Flemming Skjølstrup fire konkrete råd til. Fire skarpe fra Krifas jobkonsulent Flemming Skjølstrup: Sæt ord på dine kompetencer og præferencer Det er ikke unormalt at famle lidt i blinde til at begynde med. Hvad er det, du vil? Hvad er du god til? Og hvad vil du gerne gøre noget mere af? Det kan derfor være en god begyndelse at skabe et overblik over, hvilke kompetencer og præferencer du har og gerne vil benytte i dit næste job. Det kan du fx gøre ved at: - Brygge en god kop kaffe eller lave din yndlingste. Sætte di

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum