Ny principiel dom: Elever lades i stikken på private uddannelser

Forestil dig, at du har sparet titusindvis af kroner sammen for at få råd til din drømmeuddannelse. Forestil dig så, at uddannelsen viser sig at være et sandt mareridt.
Det var realiteten for tre tidligere elever hos Skønhedshuset i Vejle. Ud over et hårdt psykisk arbejdsmiljø levede virkeligheden langt fra op til det, uddannelsesudbyderen lovede.
To af eleverne valgte selv at stoppe uddannelsen, og én blev bortvist, mens hun var sygemeldt på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø.
Det fik de tre kvinder til at hive Skønhedshusets ejer i retten med fagforeningen Krifa i spidsen, og fagforeningen vidste, at sagen vil få betydning for andre uanset udfaldet.
Private uddannelser er nemlig ikke omfattet af erhvervsuddannelsesloven, og derfor er eleverne ikke automatisk sikret en godtgørelse, hvis de må afbryde uddannelsen som i Skønhedshus-sagen. Og i dag er det altså afgjort, at de tre tidligere elever ikke får nogen godgørelse.
Krifa undrer sig
Sagen er af principiel karakter, og derfor er den afgjort af tre dommere. Selv om udfaldet ikke blev som eleverne og deres fagforening håbede, glæder man sig i Krifa over, at der er kommet opmærksomhed på problemet.
- Vi må desværre konstatere, at dommen fastslår, at elever på private uddannelser står fuldstændig uden rettigheder, selv om arbejdsmiljøet er så dårligt, at man bliver syg af at være på uddannelsesstedet, lyder det fra Jane Kjær Klausen, der er advokat i Krifa og har ført sagen i Retten i Kolding.
- De tre kvinder har sparet op og satset alt på deres drømmeuddannelse, så det var selvfølgelig ikke med deres gode vilje, at de afbrød den. Derfor burde de have fået godtgørelse. Det er bekymrende, at vi egentlig bare giver private uddannelsesudbydere frit lejde til at behandle deres elever på en måde, som vi har set i denne sag, fortsætter hun.
Jane Kjær Klausen håber, at politikerne vil kigge på lovgivningen, så elever på private uddannelser ikke bliver ladt i stikken, hvis uddannelsen ikke lever op til det, udbyderen lover. Advokaten slår fast, at eleverne burde få nogle af deres surt-opsparede penge tilbage i godtgørelse, så de har mulighed for at finde en anden udbyder af deres drømmeuddannelse - og dermed komme godt videre.
- Det kunne også være forebyggende og hæve kvaliteten på uddannelserne, siger hun og råder personer, som overvejer en privat uddannelse, til at være opmærksom på, at de ikke kan få godtgørelse, hvis noget går galt.
Nøgleord
Kontakter
Pressekoordinator Fie Rødkjær Møller: 51381898/frn@krifa.dk
Advokat Jane Kjær Klausen: 25444171/jkk@krifa.dk
Billeder
Information om Krifa
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Fleksibilitet mindsker løntab for familier ramt af kritisk sygdom9.7.2025 10:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Alvorlig sygdom kan få store økonomiske konsekvenser for hele familien. Ikke blot den syge, men også partneren rammes af betydeligt indtægtstab.
Krifa og ITD Arbejdsgiverforening indgår fleksibel 3-årig transportoverenskomst1.7.2025 06:12:00 CEST | Pressemeddelelse
Fleksibilitet, smidighed og lokal medbestemmelse er omdrejningspunktet for en ny treårig overenskomst på transportområdet mellem Krifa og ITD Arbejdsgiverforening.
Krifa: Aftale om udenlandsk arbejdskraft er en skinmanøvre for at beskytte FH-fagbevægelsen30.6.2025 13:46:33 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens aftale med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) om udenlandsk arbejdskraft handler om politisk beskyttelse af den nødlidende fagbevægelse organiseret under FH og ikke om virksomhedernes reelle muligheder for udenlandsk arbejdskraft. Det vurderer Krifas formand, Jane Heitmann.
Krifa: Nye tal forstærker billedet af den danske model som en mindretalsmodel19.5.2025 12:52:47 CEST | Pressemeddelelse
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mistede i 2024 igen tusindvis af medlemmer, mens især de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer uden for hovedorganisationerne tilsammen havde stor fremgang med 15.897 flere medlemmer end året før. En medlemsudvikling der er velkendt.
Krifa: Vigtigt princip om individuel indsats til ledige knæsættes9.4.2025 12:39:18 CEST | Pressemeddelelse
Den netop indgåede aftale om en ny beskæftigelsesreform indeholder en banebrydende og meget principiel ændring i beskæftigelsesindsatsen. For første gang introduceres en individuel tilrettelagt beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i den lediges egne forudsætninger for hurtigt at komme tilbage på arbejdsmarkedet, pointerer Jane Heitmann, formand for Krifa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum