AIDS-Fondet

Ny opgørelse: Antallet af nye hiv-tilfælde fortsætter med at falde

Del

Færre og færre får diagnosen hiv i Danmark, men mange testes for sent. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. AIDS-Fondet ønsker øget fokus på tidlig test.

Foto: Neel Munthe-Brun
Foto: Neel Munthe-Brun

Der sket et kraftigt fald i antallet af nye hiv-tilfælde i Danmark siden 2017, hvor den forebyggende behandling PrEP blev indført.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut, som offentliggører hiv-statistikken for 2021 i forbindelse med World AIDS Day den 1. december.

I 2021 blev der registreret 81 nye tilfælde af hiv i Danmark, hvilket er et markant fald i forhold til antallet af diagnoser i 2020 (110 diagnoser) og 2019 (143).

- Tallene viser, at kurven for alvor er knækket, og mere end 20 års stabile hiv-tal med omkring 200 årlige diagnoser er på vej ned. Det er en god nyhed, og det viser, at vi har fat i de rigtige værktøjer, og at det kan lade sig gøre at stoppe spredningen af hiv, siger Thomas Hübertz, som er forebyggelseschef i AIDS-Fondet.

Thomas Hübertz forklarer faldet med, at vi nu ser effekten af, at flere mennesker i risiko for hiv benytter den hiv-forebyggende PrEP-behandling, som er blevet indført i Danmark.

- Der har været stor interesse blandt risikogrupperne for at komme på PrEP, så det er gået hurtigt med at få behandlingen ud. Nu er der behov for at vi styrker indsatsen, så flere i risiko for hiv tilbydes PrEP. For en del af de nye smittetilfælde kunne være forebygget, hvis vedkommende var på PrEP, siger Thomas Hübertz.

En anden del af forklaringen på de lavere tal er, at hiv-medicinen er så effektiv, at en velbehandlet hiv-positiv ikke kan overføre virus. Danmark er et af de lande i verden, hvor flest mennesker med kendt hiv er i effektiv behandling og dermed ikke smitter videre.

Effektive testklinikker
AIDS-Fondets test og rådgivningsklinikker, Checkpoint, fremhæves i årsopgørelsen fra Statens Serum Institut, fordi 17% af de 41 nye hiv-diagnoser blandt mænd, der har sex med mænd, blev fundet her.

- Det er hver tiende af alle nye hiv-tilfælde, som bliver fundet her. Det er vi rigtig stolte af, for vi har kun klinikker i de største byer, og vores samlede åbningstid er 24 timer om ugen, så vi er rigtig effektive, siger Thomas Hübertz og fortsætter:

- Derfor er det bekymrende, at vi kommer til at skære ned på åbningstiden næste år, fordi satspuljerne udløber ved årets udgang, og den afgående regering ikke har afsat midler på Finansloven til en fortsættelse.

Han forklarer, at det betyder, at klinikkerne i Aalborg og Odense lukker, og åbningstiden i København og Aarhus bliver reduceret.

- Det er virkelig ærgerligt, fordi tilbuddet om test og rådgivning er populært blandt unge og LGBT+ personer, som står i kø for at blive testet og behandlet for klamydia, gonorré, syfilis og hiv. Det er enormt ansvarligt, og derfor håber jeg, at det nye folketing vil være med til at finde en løsning, siger Thomas Hübertz.

Behov for tidligere test

Der er ikke kun gode nyheder i opgørelsen fra Seruminstituttet. Den viser også, at mange af dem, der fik en positiv hiv-test, har levet med virus længe, inden de blev testet.

Mere end halvdelen (56%) har haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt belastet, og de er i stor risiko for at blive syge, og 16 personer er så svækkede, at de samtidig har fået en aids-diagnose.

Thomas Hübertz efterlyser en koordineret indsats for at få nedbragt mørketallet i Danmark, der ifølge Statens Serum Institut er på omkring 500 personer. De lever med hiv uden at vide det, og de risikerer dermed at blive syge, og samtidig kan de smitte andre.

- Vi ved, at halvdelen af dem, der har hiv uden at vide det, er mænd, der har sex med mænd. Det er en målgruppe, vi i forvejen når gennem Checkpoint, der er et specialiseret test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer. Derfor er der behov for at styrke dette tilbud, siger Thomas Hübertz.

Han forklarer, at man effektivt kan nå den anden halvdel af mørketallet, hvis man i sundhedsvæsenet er mere opmærksomme på at tilbyde hiv-test, når man står overfor patienter med uforklarlige symptomer – eller sygdomme som kunne indikere hiv.

- Det er ikke nogen nem opgave, men vi bliver nødt til at insistere på, at vi har værktøjerne til at nedbringe mørketallet og dermed bremse den fortsatte smitte. Det er vi nødt til, hvis vi skal kunne se fremtidige generationer i øjnene og sige, at vi gjorde, hvad vi kunne, siger Thomas Hübertz.

Den 1. december er det World AIDS Day, hvor verden mindes de mange ofre for sygdommen og sætter fokus på fordommene om hiv.

Fakta:

Statens Serum Institut anslår at 6.800 personer lever med hiv i Danmark.

Antallet af personer med hiv, der har fået en diagnosen hiv ligger på 6.300.

Det vil sige at der er et mørketal på ca. 500 personer, som har hiv uden at vide det.

Der findes Checkpoint-klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg. Selvom der samlet set er åbent 24 timer om ugen, når man i år op på ca. 12.000 besøg

Faldet er i nye diagnoser er størst blandt mænd, der har sex med mænd, som også er den gruppe, hvor hiv er mest udbredt. I 2021 blev der fundet 41 nye tilfælde i denne målgruppe, mens der blev fundet 61 i 2020.

Kontakter

Billeder

Foto: Neel Munthe-Brun
Foto: Neel Munthe-Brun
Download

Links

Information om AIDS-Fondet

AIDS-Fondet
AIDS-Fondet
Vestergade 18E
1456 København K

88 33 56 00https://aidsfondet.dk/

AIDS-Fondet er en humanitær organisation, som arbejder for en verden, hvor ingen smittes med hiv, og hvor man kan have et godt liv, hvis man lever med hiv.
Organisationen blev stiftet i 1985, hvor der var behov for en privat organisation, der kunne rejse penge til forskning, information og patientstøtte.
Gennem årene er flere indsatser kommet til, og AIDS-Fondet er i dag den danske organisation, der arbejder dedikeret med bekæmpelse af hiv/aids – både nationalt og internationalt.

AIDS-Fondets formål er at:

  • forebygge hiv/aids
  • styrke forskningen i sygdommen
  • arbejde for bedre vilkår for mennesker, der lever med hiv
  • informere og rådgive befolkningen om hiv/aids til befolkningen
  • arbejde for sundheden blandt fondets målgrupper

Følg pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AIDS-Fondet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum