Beskæftigelsesministeriet

Ny myndighed under ATP skal administrere seniorpension

Del
En ny selvstændig myndighed under ATP skal administrere og tilkende seniorpension fra 1. januar 2021. Det er forligspartierne bag aftalen om seniorpension blevet enige om. I den mellemliggende periode skal kommunerne administrere ordningen.

Forligspartierne bag aftalen om seniorpension er blevet enige om, at en ny selvstændig myndighed under ATP skal administrere seniorpension fra 1. januar 2021. Det skal sikre en ensartet tilkendelse af seniorpension på tværs af landet.

Der er tale om en ny selvejende institution med selvstændig bestyrelse, som oprettes ved lov og tillægges myndighedsansvaret for administration og tilkendelse af seniorpension.

Indtil den nye myndighed – og lovgivningen omkring den – er på plads, får kommunerne ansvaret for at tilkende seniorpension. Det bliver dog sådan, at hvis man som borger får afslag på seniorpension, mens reglerne administreres af kommunerne, så kan man få genoptaget sin sag, når den nye myndighed tager over 1. januar 2021. Det fremgår af lovforslaget om indførsel af seniorpension, som Folketinget færdigbehandler i denne uge og som træder i kraft 1. januar 2020.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:

- Jeg er glad for, at vi nu har fundet en permanent løsning for administrationen af seniorpension, hvor vi giver ATP et år til at etablere den nye myndighed. Det skal bane vejen for, at borgere uanset, hvor de bor, bliver behandlet ens. Indtil den myndighed er på plads, har jeg fuld tiltro til, at kommunerne vil sørge for, at borgere med væsentlig nedsat arbejdsevne og som opfylder kravene får tilkendt seniorpension.

Beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V):

- Det har været afgørende for Venstre, at det bliver en ny landsdækkende myndighed, der skal stå for tilkendelse af seniorpension. Det sikrer, at det ikke er postnummeret, der afgør, om man får tilkendt en seniorpension. Dermed sikrer vi en ensartet tilkendelse på tværs af hele landet. Det er jeg meget tilfreds med. Jeg glæder mig over, at vi nu har slået de sidste søm i den aftale, som sikrer, at nedslidte danskere kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet med en seniorpension.

Beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF):

- Det er en god aftale, der betyder, at folk, der er nedslidte på grund af arbejde eller sygdom, kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og søge seniorpension seks år før pensionsalderen, hvis deres arbejdsevne er 15 timer eller derunder om ugen. Det skal ske uden, at de skal slæbes igennem arbejdsprøvning og afklaring. Det er en ordning, som Dansk Folkeparti i lang tid har arbejdet for at få igennem. Fra 1 januar 2020 har man ret til at få seniorpension, hvis man ikke kan arbejde mere end 15 timer om ugen. Efter en overgangsperiode bliver det en statslig enhed, der skal træffe afgørelserne, og dermed fjernes den endelige afgørelse fra kommunerne, således der bliver en ensartet bedømmelse i hele Danmark.

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa (RV):

- Jeg er så glad for, at vi nu kan tage hånd om virkelighedens nedslidte. Deres tryghed og retssikkerhed har stået højt på dagsordenen for Radikale Venstre længe, og derfor er jeg meget glad for, at vi allerede efter nytår er klar til at modtage ansøgninger om seniorpension. Det skal ikke være sådan, at ens postnummer skal afgøre, om man kan få tilkendt seniorpension. Derfor er det positivt, at ATP bliver indgang for alle fra 2021.

Beskæftigelsesordfører Naser Khader (K):

-Vi er inde i en positiv udvikling, hvor vi ser ældre og pensionister, der ønsker at blive på arbejdsmarkedet. Det er en win-win for både vores seniorer, men også vores samfund, der mangler ekstra hænder i disse år. Men der er også nogle, som er så nedslidte, at de må træde ud af arbejdsmarkedet før tid, og dem hjælper vi nu med muligheden for at få seniorpension. Det er god konservativ politik, at vi støtter dem, der vil tage nogle år mere, og vi samtidig hjælper dem, der af helbredsmæssige årsager ikke kan arbejde længere.

Beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S):

- Der er glædeligt at syge og nedslidte seniorer nu får mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet og få seniorpension. Vi har i dag sikret, at det kan ske på en ensartet måde i hele landet og med borgeren i centrum. Nu er det de syge og de nedslidtes tur.

Kontakt Beskæftigelsesministeriets pressevagt: 5123 2830

Vedhæftede filer

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for februar 202422.4.2024 08:10:49 CEST | Pressemeddelelse

I februar 2024 var der 3.014.700 lønmodtagere i job. Det er 5.300 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden februar 2023 er der dermed samlet set kommet 34.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 3.800 flere lønmodtagere fra januar 2024 til februar 2024. I samme periode er der kommet 1.600 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Beskæftigelsen ramte med hele 3.014.700 i februar endnu en rekord. Det er utrolig positivt, at vores virksomheder og den offentlige sektor fortsat har brug for flere medarbejdere, og at flere hermed bidrager til fællesskabet og forsørger sig selv. - Vi har fortsat en stærk økonomi med et robust arbejdsmarked, som vi kan være stolte af. Dertil kommer at antallet af kontanthjælpsmodtagere er faldet og nu er på et rekordlavt niveau.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til STAR's ledighedstal for marts 202419.4.2024 09:00:10 CEST | Pressemeddelelse

Det er anden gang, Beskæftigelsesministeriet offentliggør egne ledighedstal. Ledighedstallene viser, at der i marts 2024 var 86.500 fuldtidsledige. Det betyder, at udviklingen i ledigheden er uændret. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - STAR’s ledighedstal viser igen i marts, at ledigheden er uændret. Antallet af ledige har de sidste par år ligget på et lavt niveau, hvilket kommer os alle til gavn. Vi har en stærk økonomi, så vi har fortsat udsigt til et robust arbejdsmarked. - Vi har stadig brug for arbejdskraft både i den private og den offentlige sektor. Derfor giver vi ufaglærte mulighed for at tage en faglært uddannelse på 110 procent dagpenge. Desuden har vi et lønløft parat til offentligt ansatte grupper i vores velfærdssektor, og så er det vores mål, at nogle af de 43.000 unge, der i dag er uden job eller uddannelse, kommer med i arbejdsfællesskabet. Fremover offentliggør Beskæftigelsesministeriet sine egne ledighedstal samt egen indikator for ledigheden. Ledi

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye