PROSA

Ny lønstatistik for it-professionelle: Reallønstilbagegang trods pæne lønstigninger

Del
I dag offentliggør PROSA spritnye tal for lønudviklingen blandt it-professionelle. Tallene viser, at danske lønmodtagere generelt steg 3,4 pct. i løn i 2023, mens it-professionelle steg 4,5 pct. i løn. Derudover viser den nye lønstatistik, at it-professionelle reelt har oplevet en lønstigning på 6,8 pct., idet ancienniteten hos de it-professionelle også er et år højere end sidste år.

Næstformand i PROSA Curt Kjærsgaard Raavig siger:

”Løn er anerkendelse, løn er motivation, løn er fastholdelse, og i et it-arbejdsmarked, hvor der i den grad er rift om it-professionelle og deres kompetencer er det naturligt, at arbejdsgiverne tænker løn ind som et parameter til at gøre virksomheden attraktiv for ansatte og potentielle jobsøgende.”

Trods en generel pæn lønstigning betyder inflationen på 7,7 dog, at mange it-professionelle vil opleve en reallønstilbagegang på 0,9 pct.

”De it-professionelle skal dog være smerteligt bevidste om, at inflationen spiser af både løn og lønstigning, og det kan de it-professionelle så hente hjem ved individuelle lønforhandlinger eller andre typer af goder,” siger Curt Kjærsgaard Raavig og fortsætter:

og når man skal ind og forhandle individuelt er det rigtig godt, at man ved, hvordan gennemsnitslønningerne ser ud for it-branchen. Det bedste redskab ved individuelle lønforhandlinger er først og fremmest at bruge argumenter for, hvorfor den enkelte skal stige i løn, men det er også vigtigt at man har gode fakta fra egen branche om lønniveauet.”

Gode råd til lønforhandlinger findes her.
Medlemmer kan også få individuel rådgivning forud for lønforhandlinger.

It-faget har en overvægt af mænd, men der er et mindre løngab mellem kønnene, end når man kigger på de generelle tal for lønniveauet for mænd og kvinder i Danmark. PROSAs nye tal viser, at kvinder i it-branchen samlet set får ca. 1,5 pct. mindre i løn end mændene, hvor der på landsplan i gennemsnit er syv procents forskel på mænd og kvinders løn i samme job. Det glæder PROSAs næstformand:

Mange virksomheder må i dag sige nej til opgaver, som kræver specialiserede it-kompetencer. Et af værktøjerne til at kunne tage opgaver ind er at få flere kvinder til at interesse sig for it-faget, og her er det klart, at det er enormt positivt, at vi faktisk har gode tal på, at kvinderne belønnes på næsten lige niveau med mændene”, siger Curt Kjærsgaard Raavig. Samtidig siger han: ”Vi må sammen kæmpe for at forskellen lukkes helt, tænk hvis IT-branchen kunne blive første bevis på at det kan lade sig gøre.”

PROSA har også spurgt medlemmerne til deres kontraktmæssige forhold for at få indsigt i, hvor mange der fx er på jobløn, og tallene viser, at it-folk på denne type af kontrakter typisk arbejder 37 timer om ugen.

”Jeg er rigtig glad for, at vi kan se på tallene, at it-folk på jobløn primært holder sig inden for en ugentlig arbejdstid på 37 timer, og at det ikke bliver en blankocheck for arbejdsgiverne at ansætte på denne type kontrakter. Dermed ikke sagt at jeg ikke finder det problematisk, at arbejdsgiverne ikke sætter regler for, hvor meget man skal arbejde – og PROSA giver gerne råd til, hvordan man sætter de gode rammer,” siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Inden man skriver under på en kontrakt med sin nye arbejdsgiver, er det altid en god ide at få den gennemgået, så man ved, hvad den betyder for ens fremtidige arbejdssituation. Medlemmer af forbundet af it-professionelle kan det få det gjort ved at kontakte PROSA på faglig@prosa.dk.

FAKTA: Hvis du er på jobløn betyder det, at du ikke har en højeste arbejdstid. Du har dermed ikke ret til at afspadsere eller få udbetalt overarbejde. Selvom du har fastsat en arbejdstid på 37 timer i din kontrakt, kan du godt være ansat på jobløn.

Find PROSAs lønstatistik her. 

Den aktuelle lønstatistik er baseret på 2.747 besvarelser fra ansatte i it-faget. Besvarelserne omfatter lønnen for januar 2023, og oplysningerne er indsamlet i perioden 27. januar– til 5. marts 2023.

Som medlem af PROSA – Forbundet af It-professionelle får du adgang til PROSAs lønberegner. På den måde kan du tage det stærkeste værktøj med til næste lønforhandling.

Løntabel

Lønnen er bruttomånedslønnen for januar 2023, beregnet for en 37 timers arbejdsuge excl. frokost.  Lønnen er incl. faste tillæg, bonus og arbejdsgiverens pensionsbidrag. Bruttolønnen er justeret for ferie/fridage ud over 5 uger.

Uddannelse

Startløn 2023

5 års erfaring 2023

IT-supporter

32.341

39.395

Datamekaniker/datafagtekniker

40.255

51.449

Datamatiker

40.858

46.599

Bachelor i datalogi

43.365

50.842

Professionsbachelor i webudvikling

37.953

45.311

Professionsbachelor i softwareudvikling

42.462

52.653

Cand.scient. Datalogi

48.917

56.702

Civilingeniør inden for it

48.741

-

Cand. It

41.540

53.868

Tabel: Oversigt over 2023-lønninger for it-professionelle

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om PROSA

PROSA
PROSA
Vester Farimagsgade 37A
1606 København V

33 36 41 41https://www.prosa.dk/

PROSA er det eneste fagforbund udelukkende for it-professionelle.

Derfor har vi ekspertise i de udfordringer, du møder i din karriere som it-professionel.

Vi dækker dig: PROSA deltager i planlægningen af fremtidens uddannelser. Vi sikrer dine interesser overfor arbejdsgiverne bl.a. ved kollektive og individuelle forhandlinger og vore kompetente ressourcer i juridisk medlemsservice.

Følg pressemeddelelser fra PROSA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PROSA

PROSA anmoder justitsministeren om at opløse KL ved lov1.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

PROSA - Forbundet af It-professionelle har i dag, 1. april 2024, anmodet Justitsministeren om at ophæve Kommunernes Landsforening (KL) ved lov. Baggrunden for denne opsigtsvækkende anmodning skal findes i Datatilsynets nylige påbud til 53 kommuner omkring videregivelsen af skoleelevers personoplysninger til Google (kendt som Chromebook-sagen). Her har KL argumenteret for, at de ønsker at fortsætte kommunernes ulovlige brug af Chromebook og mener, der er et behov for lovliggørelse af forholdet gennem en indgriben fra Folketinget.

Fire fagforeninger går sammen om at styrke arbejdsforhold og vilkår i spilbranchen – lancerer fælles website8.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Spilbranchen har i mange år været kendetegnet ved lav organiseringsgrad, lavere lønninger end den øvrige it-branche og pressede arbejdsforhold. Ofte må spiludviklere forlade branchen efter få år, fordi vilkårene er så pressede. Der er samtidig blevet spekuleret i, at mange medarbejdere har spiludvikling som passion, og det har kunnet udnyttes til at presse lønninger og hæve arbejdstiden. Spilbranchen tiltrækker samtidig mange udenlandske udviklere, som ikke har samme blik for rettigheder og arbejdsvilkår i den danske model.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye