Esbjerg Kommune

Ny lokalplan baner vejen for nyt PtX-anlæg i Måde

Del

Plan & Byudviklingsudvalget har netop godkendt en ny lokalplan, som åbner for, at European Energy kan etablere et Power-to-X-anlæg på Mådevej. Her skal strøm fra forsøgsmøller omdannes til brint, som skibe i havnen skal bruge i stedet for diesel.

Et nyt PtX-anlæg er på vej i Esbjerg. Baggrunden er en ny lokalplan, som Plan & Byudviklingsudvalget netop har godkendt. Lokalplanen har været i fire ugers høring, og nu kan European Energy gå videre med planerne om PtX-anlægget på Mådevej. Det kommer til at ligge nord for de fire forsøgsvindmøller i området mellem Esbjerg Havn, Esbjerg Affaldshåndtering og Deponi Syd.

”Det her er endnu et konkret eksempel på den grønne vej, vi går i Esbjerg Kommune, hvor vi arbejder målrettet på at kunne udnytte den forventede ekstra vindmøllestrøm i elnettet. Derfor skal vi også være fremsynede i udviklingen af erhvervsområder, så det er attraktivt at slå sig ned her for de virksomheder, der kan omdanne el til andre produkter, som kan hjælpe os i omstillingen af vores samfund,” siger formanden for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn.

Brint til skibe i havnen

Netop to af forsøgsvindmøllerne i Måde er omdrejningspunktet for European Energys nye PtX-anlæg, for det er strøm herfra, der skal omdannes til brint, som kan drive et mobilt anlæg med brændselsceller, som skal lave strøm. En stor del af produktionen bliver derfor aftaget af Esbjerg Havn, hvor skibene kan koble sig til anlægget, så de ikke forurener, når de ligger i havnen. Løsningen spiller godt sammen med Esbjerg Havns bæredygtige ambitioner.

”Vi har klare planer for, hvordan og hvornår vi skal sikre en carbonneutral havn, og med tilgangen til brint tager vi et kæmpe skridt i den grønne retning” siger Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn.

Også hos European Energy er de glade for, at lokalplanen nu er på plads, så firmaet kan tage de næste skridt i etableringen af PtX-anlægget.

”Vi er utrolig glade for dette vigtige skridt til etablering af vores første PtX-anlæg. Anlægget i Esbjerg skal bl.a. teste fremtidens PtX-anlæg og give værdifuld viden om produktionsoptimering og sektorkobling til gavn for den grønne omstilling,” siger Rene Alcaraz Frederiksen, der er ansvarlig for projektet hos European Energy.

Emil Vikjær-Andresen, der er chef for PTX hos European Energy, tilføjer:

”Vi sætter stor pris på samarbejdet med Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn, der har muliggjort, at vi kan bygge et af Danmarks første PTX-anlæg helt uden støttemidler. Det er vores ambition, at anlægget ved Mådevej skal danne skole for mange flere støttefri anlæg.”

Kontakter

Henning Ravn, formand for Plan & Byudviklingsudvalget, tlf. 4010 1246, henra@esbjerg.dk

Dennis Jul Pedersen, direktør, Esbjerg Havn, tlf. 2948 4029, djp@portesbjerg.dk

Rene Alcaraz Frederiksen, European Energy, raf@europeanenergy.dk

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Nu kan internationale tilflyttere se frem til at blive betjent lokalt i Esbjerg, når de skal have opholdstilladelse, CPR-nummer eller skattekort10.8.2022 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Et mangeårigt ønske fra Esbjerg Kommune og hele Vestjylland er nu gået i opfyldelse. Styrelsen for International Rekruttering og Integration har netop meddelt, at Esbjerg får et internationalt borgerservicecenter (ICS), som kommer til at betjene 7.000 - 10.000 internationale borgere. Centret bliver placeret på Esbjerg Rådhus.

Hunderup Sejstrup lægger sidste hånd på fælles solcelleanlæg3.8.2022 11:48:39 CEST | Pressemeddelelse

Hunderup Sejstrup går med nyt solcelleanlæg forrest i den grønne omstilling. Som det første lokalsamfund indgik landsbyen i 2021 en klimasamarbejdsaftale med Esbjerg Kommune. En aftale, som skal støtte lokalsamfundet i at få realiseret deres klimadrømme og bidrage til kommunens ambition om at blive CO2-neutral i 2030. En af drømmene var et stort, 400 kilowatts solcelleanlæg, og den drøm er nu blevet til virkelighed. Lokale frivillige monterede tirsdag den 2. august de sidste paneler i anlægget.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum