Ny kortlægning: Dansk bioenergi omsætter for 39 milliarder kroner

Analysen af bioenergiens samfundsmæssige betydning for Danmark viser, at bioenergi ikke kun spiller en stor rolle i den grønne omstilling, men at bioenergiklyngen også bidrager betydeligt til dansk økonomi. Omsætningen i virksomhederne, der er tilknyttet klyngen, er vokset fra 25 mia. til 39 mia. kr. Eksporten er vokset fra 8 til 11 mia. kr.
Det er især teknologivirksomhederne, der leverer kedler og biogasanlæg, som driver den positive udvikling i eksporten.
- Det er endnu et eksempel på, at det kan betale sig at gå foran og udvikle nye teknologier. Herhjemme har vi gennem flere årtier ført en energipolitik, som har skubbet til udviklingen af grønne teknologier. Derfor har virksomhederne udviklet og modnet løsninger inden for bioenergi, som kan bruges i det danske energisystem. De løsninger kan nu sælges til udlandet, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.
Energistyrelsens seneste energistatistik underbygger bioenergiklyngens betydning for den grønne omstilling. Træ, affald, gylle, husholdningsaffald, halm og andre bæredygtige ressourcer udgør langt den største del af den vedvarende energi, vi bruger i Danmark.
Bioenergibranchen spiller derfor en meget central rolle i den grønne omstilling og cirkulære økonomi. Det sker ved at producere grøn energi og håndtere affald og ressourcer i forbindelse med produktionen af biogas.
- Bioenergi- og bioressourceløsninger er en vigtig del af værktøjskassen for at opnå klimaneutralitet i Danmark og EU i 2050. Danske virksomheder er konkurrencedygtige og internationaliseringen af klyngen er intensiveret. Tiltag som f.eks. Europa-Kommissionens Green New Deal rummer store eksportmuligheder for danske bioenergivirksomheder, men vi er ikke alene. Det kræver fortsat investeringer i innovation og koordinerede eksportindsats for at bibeholde Danmarks position globalt siger Jacob Mogensen, sekretariatsleder fra INBIOM.
Antallet af virksomheder i bioenergiklyngen er steget fra 1.200 i 2014 til 1.400 i 2017, mens antallet af ansatte er steget fra 11.500 til 14.000.
Der er i de seneste år kommet flere råvareproducenter, virksomheder der handler med og transporterer biomasse, bioenergianlægsoperatører, teknologileverandører og rådgivningsvirksomheder til bioenergiklyngen.
Yderligere oplysninger
Sekretariatsleder Sofie Laurentzius Nielsen, DI Bioenergi, soln@di.dk / 2857 8778
Projektleder Claus Mortensen, INBIOM Innovationsnetværket for Bioressourcer og Agro Business Park: cm@agropark.dk / 4030 4820
Technical Vice President Henrik Hassing, FORCE Technology hnh@force.dk / 2929 1717
Følg os på:
Billeder
Links
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum