Ny kattelovgivning skal nedbringe antallet af ejerløse katte

Ejerløse og vilde katte har i årevis været et stort problem og er så alvorligt, at der i nogle kommuner er tale om “kattekolonier”. Antallet af ejerløse, socialiserbare katte, der ender i bure på internaterne er steget med mere end 250 procent de seneste 13 år.
Det stigende dyrevelfærdsproblem fik i maj sidste år en koalition på i alt 21 foreninger og internater, heriblandt Inges Kattehjem og dyreværnsorganisationen Anima, til at overlevere godt 45.000 underskrifter for mærkning og registrering af katte til den forhenværende fødevareminister.
Og nu har Folketinget endelig vedtaget en ændring af den såkaldte “lov om mark- og vejfred”, som altså gør det nødvendigt, at katteejere får deres katte mærket og registreret. Lovændringen vækker glæde i organisationen Inges Kattehjem:
“De danske internater har i årevis været presset helt i knæ på grund af det stigende antal af ejerløse katte i Danmark. Derfor er vi enormt glade for, at der nu kommer politisk handling på området, og vi håber, at den nye lovændring vil få endnu flere katteejere at mærke og registrere deres kat,” siger Jørgen S. Petersen, direktør hos Inges Kattehjem.
Internater mærker tidlig, positiv effekt
Selvom den nye lovændring først træder i kraft den 1. juli i år, så mærker internaterne rundt om i landet allerede effekter af kravet om mærkning og registrering:
“I løbet af den sidste måned er Google-søgninger, der finder frem til Dansk Katteregister, steget med hele 20 procent, og vi oplever, at mange ejere kimer telefonerne på vores internater ned, da de vil mærke deres kat eller sikre sig, at deres kat nu også er registreret,” afslutter Jørgen S. Petersen.
Ændringen af lov om mark- og vejfred medfører:
- At fremlysningspligten for umærkede katte bortfalder. Det betyder at katten kan optages og/eller videreformidles uden at efterlyse ejeren. Hermed bliver det nødvendigt, at katteejere får deres kat mærket, hvis de ikke vil risikere at miste den.
- At folk anspores til at tage mere ansvar, som på sigt vil løfte kattens status
- At flere forhåbentlig kommer i kontakt med en dyrlæge og ved samme lejlighed får neutraliseret deres kat
- At presset på internaterne vil blive lettet, fordi de hurtigere kan videreformidle umærkede katte og finde frem til ejerne af bortløbne mærkede katte.
Kontakter
Jørgen S. PetersenDirektør hos Inges Kattehjem
Tlf:44853555ik@inges-kattehjem.dkMathias Elrød MadsenKampagneleder
Tlf:42 23 31 30mm@anima.dkBilleder
Information om Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Dyrevenner presser Best Western: Hvor langt er I med at udfase buræg?3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2019 lovede hotelgiganten Best Western at udfase buræg på alle deres hoteller inden udgangen af 2025. Men med kun få måneder tilbage har kæden stadig ikke meldt ud, hvor langt de er nået. Nu kræver dyrevenner, at Best Western holder deres løfte.
Helsingør løfter dyrevelfærden: Farvel til turbokyllinger26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I Hamlets by har man nu taget et klart standpunkt i spørgsmålet om dyrevelfærd. Helsingør har nemlig vedtaget at stoppe indkøb af såkaldte turbokyllinger til kommunens institutioner og tilbud. Dyreværnsforeningen Anima roser beslutningen.
Dyrevenner jubler: EU forbyder minkavl20.6.2025 14:34:07 CEST | Pressemeddelelse
Minkavl bliver nu forbudt i hele EU. Det sker i kraft af, at mink i dag kom på EU’s liste over invasive arter. Dyreværnsorganisationen Anima, som i mere end 20 år har kæmpet for at lukke pelsindustrien, jubler over beslutningen og skoser samtidig den danske regering for dens planer om at underminere forbuddet ved at søge dispensation.
Kylling med øjne så store som indkøbskurve chokerer til Coop’s landsrådsmøde24.5.2025 11:39:29 CEST | Pressemeddelelse
Med en 11 meter bred kylling, en popcornmaskine og et uforglemmeligt polaroidbillede vil Anima overbevise Coop’s landsrådsmedlemmer om at presse ledelsen til at indgå en ambitiøs aftale om kyllingevelfærd. Anima mener, at ledelsen har sovet i timen.
Fødevareminister giver carte blanche til dyremishandling i hokus pokus-udspil20.5.2025 11:12:52 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareministerens udspil til strafskærpelser på dyrevelfærdsområdet møder hård kritik fra dyreværnsorganisationen Anima, som blandt andet kritiserer udspillet for at give carte blanche til dyremishandling i erhvervsmæssig sammenhæng.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum