Aarhus Universitet Technical Sciences

Ny institutleder med store visioner for fremtidens byggeri

Del
Forandringens vinde blæser ind over byggebranchen i disse år. Grøn omstilling, robotter, digitale teknologier og nye materialer har sat gang i i et globalt innovationskapløb, og den nye institutleder for Byggeri og Bygningsdesign vil sikre, at Aarhus universitet kommer med helt i front.
Professor Mikkel K. Kragh. Foto: Privatfoto.
Professor Mikkel K. Kragh. Foto: Privatfoto.

Vores bygninger skal være bæredygtige, energieffektive, smukke og skabe rammer omkring det gode og sunde menneskeliv. Samtidig skal Aarhus Universitet være med til at sikre, at den danske byggesektor kan måle sig med verdens bedste, når det gælder udvikling i produktivitet og innovationsevne. 

Det er visionen, der skal tegne retningen for det nyetablerede Institut for Byggeri og Bygningsdesign, når Mikkel K. Kragh sætter sig i institutlederstolen d. 1. marts 2021. 

“Vi har en ambitiøs ingeniørsatsning, et institut med nogle markante forskningsmæssige styrkepositioner og både diplom- og civilingeniøruddannelser af meget høj kvalitet. Samtidig har vi en lang tradition for at samarbejde med erhvervslivet og gode muligheder for at arbejde tværfagligt og trække på viden fra andre af universitetets fagområder. Det er et fremragende udgangspunkt, og jeg tror, vi kan komme til at få markant, positiv indflydelse på både nutidens og fremtidens bebyggede miljø,” siger Mikkel K. Kragh.

Mikkel K. Kragh er uddannet civilingeniør og har en ph.d.-grad fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Han kommer fra en stilling som professor og sektionsleder ved Civil and Architectural Engineering på Institut for Teknologi og Innovation ved Syddansk Universitet (SDU), hvor han har været ansat siden 2017.

Han har desuden tidligere været programchef for BUILD ved Dansk Arkitektur Center, hvor han blandt andet har stået i spidsen for at fremme anvendelsen af bæredygtige materialer og cirkulære forretningsmodeller i byggeriet. 

Mange års erfaring fra industrien

Den nye institutleder har et CV, der ikke ligner en helt almindelig universitetskarriere. I næsten 20 år har han haft sin læringskurve i erhvervslivet, hvor han har arbejdet som specialentreprenør, rådgivende ingeniør og materialeproducent i forskellige virksomheder i den internationale byggeindustri med base i Belgien, England og Italien. 

Blandt andet har han været global leder af Facade and Architectural Design i Dow Corning og facade engineering leder i Arup.

Han kan sætte sit navn på en række prestigefyldte byggeprojekter og en lang liste af videnskabelige publikationer, men spørger man ham om, hvad han selv vil fremhæve som det vigtigste, svarer han: 

“Jeg vil gerne være kendt som manden, der tør stille de gode spørgsmål, tænke nyt og udfordre byggeriets gængse praksis.”

Mikkel K. Kragh ved godt, at der også venter ham en stor intern opgave med forandringsledelse i det nye job:

“Vi har store ambitioner og en tydelig ekstern vision, men vi har også brug for en intern vision og en samlende kultur, hvor der er plads til de forskellige styrker, vi har med os fra Ingeniørhøjskolen og Institut for Ingeniørvidenskab. Jeg er meget ydmyg overfor den opgave, og jeg vil lægge mig i selen for at skabe rammerne om en rigtig god arbejdsplads for instituttets medarbejdere. Det er en forudsætning for, at vi kan lykkes med alt det, vi gerne vil,” siger han.

Studerende skal være forandringsagenter

Og der bliver nok at tage fat på i rollen som institutleder, hvor de vigtigste opgaver bliver at videreudvikle et internationalt synligt forskningsmiljø og uddanne ingeniører til byggesektoren.

“Vi har en global byggesektor med nye standarder, nye entreprise- og udbudsformer, nye teknologiske muligheder, et stærkt voksende samfundsfokus på bæredygtighed og dermed et akut behov for viden og innovation. Her skal vi som universitet ind og spille en vigtig rolle, og vi kan faktisk langt hen ad vejen selv definere den,” siger Mikkel K. Kragh. 

Han understreger, at byggeriets bæredygtige og digitale transformation ikke kan ske uden høj kvalitet i forskning, men også i uddannelse. 

“Vi skal rette blikket imod vores ingeniøruddannelser. Her starter den dannelsesrejse, der skal sikre byggesektoren et tilstrækkeligt stort og velkvalificeret udbud af arbejdskraft. Vores studerende skal bære den grønne dagsorden og deres viden om ny teknologi - herunder digitale teknologier - med sig ud på arbejdsmarkedet og implementere den i hele byggeriets værdikæde med respekt for vores naturresurser, historie og kulturarv,” siger Mikkel K. Kragh. 

OM MIKKEL K. KRAGH

Mikkel K. Kragh er født i Gentofte i 1966.

Han er specialis i facade engineering og har arbejdet det meste af sit liv virksomheder i udlandet .

Siden 2015 har han boet i en lille by tæt på Kerteminde på Fyn. Han er gift og har to børn. 

I sin fritid dyrker han sin store have. Han er desuden sportsmand og løber maraton. 

Nøgleord

Kontakter

Kim Harel
Chefkonsulent
Mail: kimh@au.dk
Tlf.: +4541893302

Billeder

Professor Mikkel K. Kragh. Foto: Privatfoto.
Professor Mikkel K. Kragh. Foto: Privatfoto.
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

87150000http://tech.au.dk

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye